Kdaj začeti z optimizacijo spletne strani za iskalnike in kako se je lotiti?

Nekakšno splošno sprejeto pravilo je, da se lotimo optimizacije za tiste ključne besede, ki so najbolj iskane. Število mesečnih iskanj na iskalniku Google lahko natančno preverimo, če imamo aktiven oglaševalski račun Google Ads in sicer z orodjem Keyword Planner (Načrtovalnik ključnih besed). Če pa se zadeve lotimo nekoliko bolj pragmatično, se moramo najprej vprašati kakšni stroški so povezani z optimizacijo oz. koliko nam bodo SEO agencije zaračunale, če se bodo lotile optimizacije naše spletne strani.

Večina agencij mesečno obračunava dosežene pozicije za pogodbene ključne besede. Običajno cena raste z dosežno pozicijo. 10. mesto stane npr. 30 € mesečno, 9. mesto 35 € in tako naprej do 1. mesta, ki vam ga obračunajo po npr. 100 € mesečno. Če imamo na prvih mestih npr. 4 besede, bi to v našem primeru pomenilo, da bi morali agenciji plačati 400 €. Cene med agencijami so zelo različne, kakor so različne tudi znotraj iste agencije, saj ni vseeno ali delamo optimizacijo za ključno besedo, ki ima manj iskanj in skromno število konkurentov ali pa za besedo, ki je zaradi velikega števila obstoječih konkurentov zelo težavna za optimizacijo (npr. prevajanje, računovodstvo, pvc okna, izdelava spletnih strani).

Kaj dobimo za 100 €?

Da si bomo znali izračunati ekonomičnost investicije v optimizacijo za iskalnike in da bomo znali narediti primerjavo z zakupom tekstovnih oglasov na Googlu, je potrebno vsaj približno poznati logiko delovanja ene in druge aktivnosti ter razmere na trgu (naš primer se nanaša na Slovenijo).

Če znaša povprečna cena na klik v Sloveniji 0,4 €, bi za 100 vloženih evrov v tekstovne oglase na Googlu, dobili okoli 250 klikov. V primeru, da bi naročili optimizacijo pri »cenovno povprečni« slovenski SEO agenciji, pa bi za 1 ključno besedo plačali 100 €, v kolikor bi nas pripeljali do 1. organske pozicije.

Podatek, ki ga za izračun ekonomičnosti investicije sedaj potrebujemo je, kakšen povprečen CTR (razmerje med kliki in prikazi) ima 1. pozicija na strani rezultatov iskanj in posledično na koliko klikov oz. pripeljanih obiskovalcev na spletno stran lahko računamo na mesečni ravni.

Raziskave kažejo, da lahko prinesejo prve organske pozicije od 40-50% CTR. Če ima neka ključna beseda npr. 100 iskanj mesečno bi lahko v res dobrem primeru (odvisno od branže, faze nakupnega procesa v kateri je uporabnik, same ključne besede ter vsebine oglasa) računali na 40-50 klikov. Če bi se želeli po številu klikov izenačiti z učinkom, ki ga imajo tekstovni oglasi (Google Ads oglaševanje), bi morala ključna beseda imeti vsaj okoli 500 iskanj mesečno, da bi dobili toliko klikov (cca. 250) kot pri oglasih.

Slika: Vpliv pozicije na CTR

Vir slike: https://www.180fusion.com/blog/uncategorized/organic-ctr-and-ranking/

Upoštevajmo sedaj vse predpostavke, ki smo jih omenili zgoraj (cena na klik, strošek optimizacije, CTR), in dajmo vse skupaj na tehtnico. Izračun kaže, da se optimizacijo za iskalnike (SEO) izplača v našem primeru delati le za tiste besede, ki imajo vsaj 500 iskanj. V nasprotnem primeru, bi gledano zgolj z vidika stroškov na klik, SEO preplačevali saj bi dobili za isti denar manj klikov kot pri Google oglaševanju. Tako, upam, da ste sedaj spoznali kakšna bi naj bila osnovna ekonomska logika izbire med SEO in Googlovimi oglasi.

Izbira ključne besede ne sme biti povezana zgolj s številom iskanj!

Večina podjetij, ki se odloča za optimizacijo, naredi največjo napako ravno pri izbiri ključnih besed. Na podjetja, ki zbirajo ključne besede zgolj na podlagi »feelinga« in brez kakšne resne analize, bomo na tej točki takoj pozabili, saj za tovrstna podjetja ni vredno zgubljati besed. V največjo skupino sodijo podjetja, ki že imajo nekaj osnovnega znanja in so pač nekje slišala ali pa prebrala, da je smiselno delati optimizacijo za najbolj iskane besede. Konec koncev je takšen način dela prisoten tudi v večini SEO agencij. Toda če gledamo na internetno poslovanje skozi prizmo direktne prodaje (pozabimo sedaj na podjetja katerih primarnih cilj internetnega udejstvovanja je branding oz. znamčenje) bi nas morala seveda zanimati tako prihodkovna kot tudi stroškovna plat vsake oglasne akcije.

Slika: Načrtovalnik ključnih besed (Keyword Planner)

načrtovalnik ključnih besed

Z uporabo načrtovalnika ključnih besed lahko preverimo mesečno število iskanj za želeni nabor ključnih besed

Ali najbolj iskane besede prinašajo tudi prodajo?

Podjetja, ki se ukvarjajo z direktno prodajo prek interneta, bi se morala predvsem vprašati ali jim najbolj iskane besede sploh prinašajo prodajo in kakšni stroški na enoto prodaje so povezani s posameznimi besedami. Šele, ko imamo jasne odgovore na ta vprašanja, bomo res dobro lahko ocenili ekonomičnost investicij v oglase in SEO.

Da bi bolje razumeli »tip« ključnih besed, se je potrebno malce poglobiti v psihologijo uporabnikov, njihove nakupne navade in v faze nakupnega procesa. Kaj mislite, katera ključna beseda bo spletni trgovini z zabavno elektroniko prej prinesla prodajo – televizor ali lcd tv philips?

Predno izstrelite odgovor vam predlagam, da se vprašate v kateri fazi nakupnega procesa je uporabnik, ki vpiše v iskalno polje »televizor«, v kateri fazi je, ko vpiše »lcd televizor«, v kateri, ko vpiše »lcd televizor philips« in v kateri, ko vpiše »lcd televizor philips 55PUS7502/12«.

Mislim, da se vam je sedaj posvetilo. Beseda »televizor« ima sicer največ iskanj, toda uporabljajo jo uporabniki, ki v tistem trenutku niti približno ne vedo kakšni tipi televizorjev na trgu sploh obstajajo in kaj bi pravzaprav sploh radi kupili. Takšni uporabniki so še v fazi raziskovanja in precej daleč od nakupa. Na splošno velja, da bolj kot je ključna beseda specifična, bliže samemu nakupu je uporabnik.

Poiskati moramo presek med besedami, ki so dovolj iskane in ki hkrati prinašajo tudi konverzije

Ko razumemo povezanost ključnih besed s fazami nakupnega procesa, pridemo do precej zanimivega izziva: na eni strani imamo besede, ki imajo veliko iskanj a malo konverzij, na drugi strani pa besede s precej manjšim številom iskanj, a z dobrimi konverzijskimi stopnjami (št. nakupov/št. Iskanj).

Slika: Iščemo presek med besedami

Poiskati moramo presek med besedami, ki imajo dovolj iskanj in hkrati tudi dovolj konverzij

Kakšne ključne besede torej moramo izbrati, če pa sem nekaj odstavkov nazaj napisal, da se za besede, ki imajo premalo iskanj ne splača delati optimizacije. To še vedno drži, kakor drži tudi to, da se tudi za najbolj iskane besede ne splača delati optimizacije, če so te besede preveč generične in nam ne prinašajo prodaje. Najti moramo torej takšne besede, ki imajo zadosti iskanj in nam hkrati prinašajo tudi konverzije! Seveda se nam sedaj takoj porodi vprašanje kako ugotoviti katere so te besede.

Google Ads je odlično orodje za raziskavo tržišča

Moj predlog je, da se čim prej lotite Google oglaševanja in vzpostavitve oglase za vse potencialne ključne besede. Če boste na vse strani spletnega mesta namestili Google pixel, na konverzijsko stran (v primeru spremljanja nakupov je to zahvalna stran, ki se odpre po oddaji naročila) pa še konverzijsko kodo, boste lahko na enostaven način za vsako ključno besedo spremljali koliko ima iskanj, koliko obiskovalcev vam je pripeljala na spletno stran, predvsem pa tudi to koliko prodaj vam je prinesla in kakšen je povprečen strošek na prodajo.

Po preteku nekaj tednov (odvisno od tega kako »popularna« je določena ključna beseda), ko se vam nabere vsaj nekaj sto klikov pri posamezni besedi, boste počasi prišli do statistično zanesljivih podatkov iz katerih boste lahko razbrali katere besede imajo dovolj potenciala (dovolj iskanj in hkrati tudi zadovoljivo število nakupov s sprejemljivimi stroški na enoto prodaje), da bi se za njih splačalo delati tudi optimizacijo za iskalnike.

Za boljše razumevanje celotne problematike vam priporočam, da preberete tudi članek z naslovom “Google Ads ali SEO?.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top