Optimizacija spletnih strani z vidika ključnih besed

S pravilno uporabo ključnih besed boste izboljšali pozicijo na iskalnikih ter posledično pritegnili več obiskovalcev na našo spletno stran in nenazadnje izboljšali tudi vaše prodajne rezultate. Pravi izbor ključnih besed je pomemben predvsem z vidika priprave spletne strani za iskalnike. Pri tem imamo v mislih seveda pozicioniranje strani na iskalnikih in doseganje optimalnih rezultatov glede na iskanja uporabnikov.

Spletna stran mora biti ob upoštevanju različnih parametrov optimizirana tako, da se bo prikazala med prvimi zadetki na iskalnikih, če bo uporabnik v iskalno polje vnesel eno izmed ključnih besed, ki smo jih opredelili kot najpomembnejše za poslovanje podjetja. To so tiste besede, ki najboljše opredelijo podjetje, njegovo dejavnost, najpomembnejše izdelke in storitve, skratka to so besede, ki vam morajo prinesti čim več vaših ciljnih strank na vašo spletno stran.

Ključne besede, ki jih boste izbrali morajo biti razumljive in smiselne, kar pomeni, da morajo biti povezane z vsebino na spletni strani. Izberite takšne besede s katerimi boste lahko pritegnili na spletno stran prave obiskovalce. Cilj h kateremu morate stremeti pri izboru ključnih besed je, da pritegnete pozornost obiskovalcev in da na spletno stran pripeljete relevantne obiskovalce, ki iščejo ravno to kar vi ponujate pa naj gre za prodajo izdelkov ali ponudbo brezplačnih nasvetov.

Pravilnost izbora ključnih besed se bo odražala v deležu obiskovalcev, ki bodo hkrati predstavljali tudi vašo ciljno populacijo. Optimalnejši kot bo izbor besed, manjša je verjetnost, da boste na stran privabili takšne obiskovalce, ki bodo spletno stran zapustili po nekaj sekundah, ker bodo ugotovili, da jim ne ponuja tistega zaradi česar so jo obiskali. Nepravilen izbor besed lahko namreč na spletno stran pritegne množico obiskovalcev od katerih ne boste imeli nobene koristi, lahko pa se tudi zgodi, da zaradi slabega izbora besed uporabniki sploh ne bodo našli vaše strani.

Napravite seznam ključnih besed
Kako se sploh lotiti izbora ključnih besed? Priporočamo vam, da v prvem koraku napišite na list papirja seznam besed in besednih zvez, ki najbolje opredeljujejo vsebino na vaši spletni strani ter dejavnost, storitve in proizvode vašega podjetja. Pri tem opravilu naj sodeluje čim več sodelavcev, še posebej tistih iz marketinškega oddelka. Dobljene rezultate primerjate med seboj in poskušajte sestaviti čimbolj optimalen seznam.

Pri izboru ključnih besed se nikar ne omejite samo na posamezne besede. Tudi pri iskanju knjig v knjižnici verjetno ne napišete samo »prehrana« ampak zaradi obilja zadetkov malce bolj podrobno specificirate vaše iskalne potrebe. Podobno je tudi z iskanjem spletnih strani kjer z dodajanjem novih besed in skladno z rezultati zadetkov ožite področje iskanja. Trditev je podkrepljena z dobro leto dni staro raziskavo Onestat.com, ki je pokazala, da velika večina uporabnikov (cca. 80%) uporablja pri iskanju kombinacijo dveh ali več besed oziroma besednih zvez. Tako npr. z 2 besedama išče 32,6% uporabnikov, s tremi 25,6%, s štirimi 12,8% in s petimi 5,6%.

Če se ukvarjate denimo z izdelavo spletnih strani, bi lahko bile vaše ključne besede »izdelava spletnih strani, izdelava internet strani, oblikovanje, design, internet«. V primeru, da se ukvarjate s prodajo izdelkov je koristno, da med ključne besede vključite imena blagovnih znamk, imena produktov, pa tudi specifične lastnosti produktov, če smatrate, da so pomembne. Vzemimo za primer trgovca, ki se ukvarja s prodajo LCD zaslonov. Poleg generičnih imen kot so npr. »monitor, ekran, zaslon« bi moral trgovec med ključne besede uvrstiti tudi imena blagovnih znamk kot npr. »Samsung, Philips, Sony« ter poglavitne karakteristik zaslonov (19″, 17″, 21″, ipd.). V primeru, da so vaši proizvodi že uveljavljeni na tržišču in jih potrošniki poznajo, se pri izboru besed in optimizaciji spletne strani osredotočite tudi na samo ime proizvoda (npr. Samsung SyncMaster LCD). Pri izboru besed upoštevajte tudi sopomenke ter edninske in množinske različice besed.

Ključne besede v odvisnosti od faze nakupnega cikla
Obiskovalce spletne strani lahko glede na to v kateri fazi nakupovalnega cikla se nahajajo, razdelimo v tri skupine in temu primerno tudi opredelimo ključne besede. Za prvo fazo nakupovalnega cikla je značilno, da uporabniki raziskujejo tržišče in zbirajo splošne informativne informacije o izdelkih in storitvah, ki jih zanimajo. V tej fazi se pri iskanju spletnih strani uporabljajo splošne, generične besede. Če prodajamo npr. tiskalnike, bo za uporabnike, ki se nahajajo v 1.fazi nakupovalnega procesa, dovolj, da je spletna stran optimizirana za besede kot so tiskalnik, tiskalniki, laserski, iglični, brizgalni. V naslednji fazi imajo uporabniki zaardi pridobljenih informacij že nek splošen pregled nad stanjem na tržišču. V tej fazi se običajno lotijo iskanja ustrezne znamke in izbire najugodnejših ponudnikov. Pri tem procesu se splošnim besedam pridružijo tudi bolj specifične besede kot npr. Epson, Canon, Hewlett Packard, prenosni,barvni. Ker v zadnji, nakupni fazi uporabniki običajno že točno vedo kaj bodo kupili, si pri iskanju pomagajo že kar s točnim imenom izdelka ali pa z naštevanjem njegovih poglavitnih lastnosti. V našem primeru bi tako lahko uporabili kar naslednjo iskalno frazo »Canon tiskalnik PIXMA iP4000«. Iz navedenega primera lahko zaključimo, da moramo vedno izbrati takšne ključne besede, ki bodo zadostile potrebam uporabnikov v vseh fazah nakupovalnega procesa.

Želite izboljšati pozicijo vaše spletne strani na iskalnikih?

Dovolite, da vam pomagamo!

Z našo pomočjo se bo vaša stran pojavila med prvimi zadetki na iskalnikih. Zaradi tega se bo povečal obisk vaše spletne strani, pridobili boste več poslov in dosegli večjo prepoznavnost vašega podjetja!

www.nasvet.com, tel: 051/671-887, info@nasvet.com

Spoznajte vaše obiskovalce…
Pri izboru besed se postavite v kožo uporabnikov in se poskušajte približati njihovemu načinu razmišljanja, saj morate ugotoviti katere besede bi uporabniki uporabili pri iskanju, da bi našli določen produkt ali storitev, ki jo ponujate na vaši strani. Koristen pripomoček pri preučevanju vedenja uporabnikov so analize obiskov, ki med drugim vključujejo tudi podatke o besedah, ki so jih uporabniki uporabili na iskalnikih, da so prišli do vaše strani. V primeru da lahko uporabniki na vaši spletni predstavitvi uporabljajo iskalnik, analizirajte lastne iskalne loge in ugotovite katere besede so največkrat vpisali v iskalno polje.

Končno oceno uspešnosti vašega izbora vam bodo podali uporabniki, saj so oni tisti, ki morajo prek iskalnikov najti vašo spletno stran in ne vi. Še ob tako dobrem izboru besed se vam bo skoraj sigurno zgodilo, da bodo imeli uporabniki v mislih takšne kombinacije ključnih besed, ki vam pri sestavljanju seznama niti na misel niso prišle. Vendar zaradi tega ni potrebno zganjati panike. Vsem potrebam in željam uporabnikom tako ali tako ne boste mogli nikoli v celoti zadostiti. Dovolj bo, če se boste fokusirali na vaš najpomembnejši segment uporabnikov.

...in vašo konkurenco
Pri izboru besed si lahko pomagate tudi s spletnimi stranmi vaše neposredne konkurence. Ko boste pometli pred svojim pragom, analizirajte spletne strani konkurence in ugotovite katere ključne besede uporabljajo. Poglejte v njihovo html kodo spletnih strani in v glavi dokumenta (med oznakama in ) preverite ali imajo v meta oznakah definirane ključne besede in seveda katere. Po vsej verjetnosti boste našli nekaj takšnih besed, za katere bi bilo koristno, da jih uporabite tudi sami; hkrati pa lahko z analizo konkurenčnih spletnih strani pridete tudi do kakšnih koristnih ideje za izboljšanje vaše strani.

Seznam ključnih besed, ki jih uporablja vaša konkurenca, je smiselno nadgraditi z analizo njihovih pozicij na iskalnikih. Preveriti kakšne pozicije dosegajo konkurenčne spletne strani za posamezne ključne besede. Pri tem opravilu si lahko pomagate z aplikacijo za ugotavljanje pozicije spletne strani, ki se nahaja na naslovu http://www.webmaster-toolkit.com/search-engine-position-checker.shtml. Poskušajte ugotoviti zakaj je konkurenca pri določenih besedah pred vami in kaj bi lahko na vaši strani izboljšali, da bi si pridobili boljšo pozicijo na iskalnikih.

Ključne besede in vsebina spletne predstavitve
Vsebina spletne strani je najbolj pomemben del spletne predstavitve. Od nje je namreč odvisno ali bo sploh pritegnila pozornost obiskovalcev in kakšna dejanja (če sploh) bodo obiskovalci izvedli na strani. Zavedati pa se moramo še enega pomembnega dejstva: vsebina spletne strani ima velik vpliv na pozicijo strani na iskalnikih. Zaradi robotov in pajkov, ki za potrebe iskalnikov indeksirajo vsebino na spletni strani in seveda zaradi algoritmov na podlagi katerih delujejo iskalniki je še posebej pomembno kje znotraj vsebine se pojavljajo izbrane ključne besede ter kolikokrat se ponovijo (z gostoto ključnih besed – ang. keyword density opredelimo delež ključnih besed v tekstu, ki ga preučujemo).

Vsebina spletne strani mora biti napisana tako, da pritegne in zadrži uporabnikovo pozornost, in da uporabnika spodbudi k določeni akciji. Pri podajanju vsebine je priporočljivo, da se upoštevajo specifike medija. Teksti naj bodo kratki, berljivi in uporabnikom razumljivi. Pomembno je, da že na samem začetku vsebujejo čim več ključnih besed, za katere je kot že rečeno priporočljivo, da se večkrat ponovijo tudi znotraj vsebine. Ker prebere večina uporabnikov le nekaj prvih besed na spletni strani, je izbor pravih besed s katerimi nagovorimo uporabnike še toliko bolj pomemben. Poskrbite, da bodo izbrane ključne besede povezane z vsebino na vaši strani. S tem si boste zagotovili veliko večjo verjetnost, da boste na spletno stran pritegnili vašo ciljno populacijo. Če bodo uporabniki na vaši strani tudi našli tisto kar so iskali, se bo v njihovih očeh povečala kredibilnost vaše strani, kar se bo konec koncev poznalo tudi v vaših poslovnih rezultatih.

Pisanje tekstov, ki morajo poleg marketinške učinkovitosti upoštevati še dejavnike, ki so pomembni za pozicioniranje spletne strani, lahko postane zahtevno opravilo, če jih moramo prilagoditi za tri ali več povezanih iskalnih fraz. Tako npr. z besedno zvezo „ revija moj mikro” ni problema začeti stavka ali pa jo uporabiti nekje sredi povedi. Malce drugače je, če bi želeli vključiti v tekst npr. naslednjo besedno zvezo „knjige internet marketing”. Nikar pa se pri pisanju tekstov ne osredotočite izključno na ključne besede, saj se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste napisali slabe tekste, ki ne bodo dosegli želenega učinka. Poskušajte najti kar najbolj optimalno ravnotežje med privlačnostjo teksta in pravilno uporabo ključnih besed. Za uspešnost vaše spletne predstavitve je bistveno to, da je vsebina pisana za uporabnike in ne za vaš ego. Zaradi tega ne utrujati uporabnikov z nepomembnimi informacijami. Objavite res samo tisto kar bi naj bilo za uporabnike pomembno in koristno. Osredotočeni bodite na kvaliteto objavljene vsebine in ne na njeno kvantiteto.

Kako izbrati prave ključne besede?

  • Določite cilje, ki bi jih radi s spletno stranjo dosegli
  • Naredite analizo objavljene spletne vsebine in jo po potrebi optimizirajte
  • Pri izboru ključnih besed se posvetujte s pisci vsebin in s strokovnjaki posameznih poslovnih področij v vašem podjetju, ki sodelujejo pri pripravi vsebine
  • Ugotovite s katerimi besedami dostopajo uporabniki na vašo stran in kaj na njej iščejo
  • Preučite spletne strani konkurence (katere ključne besede uporabljajo, kakšne pozicije dosegajo na iskalnikih)
  • Napišite vse besede, za katere menite da so pomembne z vidika vašega podjetja
  • Naredite prioritetni seznam besed
  • Preverite popularnost izbranih besed na iskalnikih
  • Na podlagi vašega izbora še enkrat optimizirajte vsebino na vseh podstraneh vaše spletne predstavitve in vse elemente (meta oznake, naslovi, imena povezav, opisi slik), ki vplivajo na pozicijo vaše strani na iskalnikih

Preverite popularnost besed
Preden se lotimo optimizacije spletne strani z vidika ključnih besed, je potrebno izbrane besede še temeljito analizirati z vidika njihove popularnosti. Vzemimo za primer angleško spletno stran, ki prodaja letalske karte do Dublina. Izbor ključnih besed bi lahko bil naslednji: ”low fares, Dublin, Ireland” ali pa podobna varianta, ki se glasi ”cheap flights, Dublin, Ireland”. Za katero varianto bi se odločili vi : “low fares” ali “cheap flights”?

Če bi naredili raziskavo, bi bili zelo presenečeni, če že ne šokirani nad rezultatom. Marca letos so po podatkih podjetja Overture uporabniki z iskalno frazo “low fares” opravili 5.613 iskalnih poizvedb z iskalno frazo “cheap flights” pa kar 488.659 poizvedb. Zakaj je razlika med sicer zelo podobnima iskalnima pojmoma tako velika? Besedna zveza Low fares se uporabljaja znotraj letalske industrije, besedna zveza ”cheap flights” pa je jezik množic, jezik potrošnikov. Za lastnika spletne strani, ki se ukvarja s prodajo letalskih kart je lahko ta podatek vreden suhega zlata, saj mu lahko pravilen izbor ključnih besed pripelje nekaj desetkrat več uporabnikov, kot bi jih imel v primeru napačne uporabe besed.

Primerjava rezultatov iskanj s podobnimi iskalnimi poizvedbami za marec 2005

british university UK university
1.521 9.325
ireland vacation packages irish vacation packages
15.668 64
vacation holiday
687.421 716.631
car rental ireland ireland rental car
6.029 413
web design internet design
476.389 3.568
vir: Keyword Selector Tool (http://inventory.overture.com)

Omenjeni primer je še en dokaz več, kako pomemben je pravilen izbor besed in kako pomembno je temeljito poznavanje uporabnikovih in njihovih navad. Zaradi teg ani odveč poudariti, da se potrudite kar najbolj spoznati uporabnike na vaši spletni strani: kdo so, kaj potrebujejo, kaj želijo storiti na vaši strani, zakaj so nanjo sploh prišli in kako. Pri podajanju vsebine in pri izbiri ključnih besed uporabljate tiste besede, ki jih pri iskanju uporabljajo uporabniki, saj bodo vašo spletno stran prej in lažje našli, posledično pa tudi v večjem številu izpolnili naloge (nakup, prijava na e.novice, sodelovanje v nagradni igri) za katere pričakujete, da jih opravijo na vaši spletni strani.

Ugotavljanje popularnosti iskalnih poizvedb
Zelo koristen pripomoček za ugotavljanje popularnosti besed, ki se uporabljajo pri iskanju, boste našli na naslovu http://inventory.overture.com. Še podrobnejše in statistično bolj podkrepljene rezultate pa boste dobili na naslovu http://www.123promotion.co.uk/ppc/, kjer boste lahko z vnosom besede ali besedne zveze v iskalno polje boste ugotovili kolikokrat je bila izbrana beseda vpisana v iskalno polje v različnih časovnih intervalih (ura, dan, mesec, leto) in v različnih državah, poleg tega pa boste dobili tudi število iskalnih poizvedb za besede, ki so v povezavi z izbrano ključno besedo.

Ugotavljanje popularnosti iskalnih poizvedb

Podobnega orodja, ki bi analiziral iskalne navade slovenskih uporabnikov, žal še ni. Upravljalci najbolj obiskanega slovenskega iskalnika Najdi.si še ne omogočajo vpogleda v mesečno oziroma dnevno število iskanj za izbrane ključne besede kakor tudi ne podatkov o popularnosti posameznih iskalnih poizvedb (npr. najem vozila : rent a car; letalske vozovnice : letalske karte, ipd.), ki bi vam lahko zelo pripomogli pri optimizaciji spletnih strani. Rešitev, ki bo založnikom omogočala celovitejšo optimizacijo (več podatkov, natančnejša pojasnila glede rangiranja, vpogled v najbolj iskane pojme po kategorijah) bo predvidoma na voljo do konca letošnjega leta.

Imena povezav, direktorijev, datotek, naslovov, slik
Najbolj pomembne ključne besede ponovite tako v naslovu strani (Title oznaka v html kodi), v naslovih znotraj vsebine (priporočljiva je uporaba heading oznak), med samo vsebino, v povezavah, v imenih in opisih slik, v imenu same .html datoteke. Ključne besede morate obvezno vključiti v naslednje meta oznake (title, description, keywords). Pri tem vam toplo priporočamo, da za vsako podstran posebej definirate meta oznake. Besede, ki jih boste uporabili v meta oznakah, se morajo nujno pojaviti tudi v vsebini strani! Ključne besede v naslovu (meta oznaka Title) umestite tako, da bodo tekle od specifičnega k splošnemu (npr. Pozicioniranje spletnih strani – Nasvet.com). Ker se vrednost besed manjša s številom uporabljenih besed, naj naslov ne obsega več kot 5 besed.

V dveh ali treh stavkih opišite vsebino vaše podstrani (meta oznaka description).Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da mora opis vsebovati ključne besede, ki so za določeno podstran pomembne. Če želite doseči s pozicioniranjem strani dobre rezultate, potem morate izbrati tiste ključne besede (meta oznaka keywords), ki jih pri iskanju uporabljajo uporabniki. Izklopiti morate vaše možgane in se čim bolj približati mišljenju uporabnikov. Če želite, da vas uporabniki najdejo, potem morate uporabljati njihove besede, ne vaših.

S poizvedbo na iskalnikih Google in Najdi.si smo prišli do spoznanja, da se v Sloveniji s pozicioniranjem spletnih strani resno ukvarjata samo Društvo za razvoj e-poslovanja in marketinga – Nasvet (www.nasvet.com) ter podjetje Tri-ex d.o.o. (www.optimizacija-spletnih-strani.com)

Priporočljivo je, da se teksti začnejo s ključnimi besedami, ki so za vas najbolj pomembne. To je še posebej pomembno zaradi tega, ker bodo uporabniki že po nekaj prebranih besedah ugotovili ali so našli vsebino, ki jih zanima in temu primerno sprejeli tudi odločitev o tem ali jo bodo prebrali do konca. Poleg tega pa tudi iskalniki dajejo večjo težo tistim besedam, ki so na začetku stavka. Če se boste resno lotili optimizacije vaše strani, vam bo prav prišla tudi informacija, da je uporaba fraz in kombinacij besed boljša kot uporaba posameznih besed, saj si velika večina uporabnikov pri iskanju pomaga z najmanj dvema besedama. Kot smo že omenili, je priporočljivo, da se izbrane besede v tekstu večkrat (recimo na vsakih 100 besed) ponovijo saj bodo tako iskalniki kot tudi sami uporabniki smatrali, da je vsebina v kateri se določena ključna beseda večkrat ponovi, bolj relevantna seveda v smislu tematike, ki jo beseda pokriva.

Na pozicijo spletne strani na iskalnikih lahko vplivate tudi z imenom domene. Če je ime domene enako vaši ključni besede, obstaja večja verjetnost, da boste za izbrano besedo dosegli boljšo pozicijo na iskalnikih. Registrirate si lahko več različnih domen, ki se nanašajo na vaše ključne besede in si tako poskušate še dodatno izboljšati pozicijo vaše strani na iskalnikih. Ključne besede vključite tudi v imena direktorijev, datotek in objavljenih povezav. Tako je npr. povezavo http://www.mojmikro.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4 veliko bolje spremeniti v obliko http://www.mojmikro.si/novice/trdi_diski.php, ki je tudi uporabnikom bolj razumljiva.

Preverite pozicije za izbrane besede
Kakšen teden ali dva po optimizaciji spletne strani in njenem vpisu v vse najpomembnejše iskalnike in imenike začnite na najbolj prometnih iskalnikih (priporočamo Najdi.si in Google.com) preverjati pozicije vaše spletne strani glede na ključne besede, ki ste jih izbrali. Pri preverjanju pozicije vaše strani na iskalnikih kot so Altavista,Excite,Google,Yahoo,HotBot in MSN si lahko pomagate z brezplačnim orodjem, ki ga najdete na naslovu http://www.webmaster-toolkit.com/search-engine-position-checker.shtml. Glede na pridobljene rezultate optimizirajte vaše besede in temu ustrezno opravite popravke na spletni strani (vsebina, povezave, naslovi, itd.). Omenjeni proces ponavljate v rednih in dovolj pogostih intervalih. Nikar vam ne bo žal časa, ki ga boste porabili za optimizacijo spletne strani z vidika ključnih besed. Še posebej ne zaradi dejstva, da lahko izgubite tudi do 80% potencialnih obiskovalcev, če vas uporabniki po ključnih besedah, ki so za vas prioritetnega pomena, ne bodo našli na 1.strani med rezultati iskanj. Če vaše strani ni moč najti niti med prvimi tridesetimi zadetki, pa boste prek iskalnikov dobili na spletno stran le redke obiskovalce.
Objavljeno: Moj mikro, junij 2005

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top