Optimizacija Google oglasov

S postavitvijo oglasnih kampanj in oglasov se pravo delo šele začne. V kolikor želimo zagotavljati profitabilnost oglasnih akcij, skrbeti za maksimizacijo prihodkov in minimizacijo stroškov moramo redno spremljati vse pomembne metrike znotraj sistema za upravljanje oglasnih akcij na Googlu – Google Ads.

Optimizacije Googlovih oglasov se začetniki običajno lotijo na ravni oglasov, ko začnejo spremljati kateri oglasi imajo boljšo stopnjo na klik (CTR). Običajna praksa pri tovrstnem početju je ta, da ko se nabere zadostno število klikov, recimo vsaj 100, pavziramo oglase, ki imajo znatno slabši CTR od najboljšega oglasa in ne pozabimo napisati nov oglas, saj je pomembno, da imamo v igri za boljši CTR vedno vsaj 2 oglasa. Toda resnici na ljubo, nam spremljanje stopnje klikov z vidika prodaje ničesar ne pove.

Optimizacija oglasov postane zanimivo in resno opravilo šele takrat, ko začnemo spremljati prodajo (konverzije). Pri tem seveda ne spremljamo samo absolutne številke ampak nas zanima predvsem strošek na enoto prodaje, saj je ta metrika bistvena v kolikor želimo z analiziranjem in optimizacijo oglasnih akcij zagotavljati tudi njihovo profitabilnost. V kolikor imate pomanjkljivo osnovno znanje s področja konverzij, konverzijskih stopenj in maksimalno sprejemljivih stroškov na enoto prodaje, vam svetujem, da si preberete članek z naslovom »Koliko vložiti v spletno oglaševanje?«.

Namestitev konverzijske kode

Da bomo znotraj Google Ads platforme sploh lahko začeli spremljati prodajo, je potrebno na vse strani spletnega mesta namestiti Googlov pixel za slednje (Globalna oznaka spletnega mesta), ki nam o kasneje omogočal tudi izvajanje ponovnega trženja (ang.remarketing).

Slika: Kliknemo na opcijo »Orodja in Nastavitve«, ki se nahaja v meniju na vrhu strani in nato izberemo »Upravitelj ciljnih skupin«

upravitelj-ciljnih-skupin

V naslednjem koraku izberemo opcijo »Oznaka storitve Google Ads« (spodnja slika).

google ads oznaka

S »tehnikalijami« še ni konec. Na zahvalno stran stran, ki se odpre po oddaji naročila, je potrebno pod zgoraj omenjeno kodo namestiti še Googlov konverzijski pixel.

Konverzijsko kodo boste dobili, če boste v upravljalniku oglasov kliknili na »Orodja in nastavitve« ter nato v meniju izbrali opcijo Konverzije, ki se nahaja v razdelku Meritve (spodnja slika).

nastavitev-konverzij

 

V naslednjem koraku izberite prvo opcijo, saj bomo sledili konverzijam na spletnem mestu.

Na slikah, ki sledijo si lahko ogledate kako izgleda osnovna nastavitev konverzij.

nastavitev-konverzij

nastavitev-konverzij google ads

V naslednjem koraku boste dobili kodo in natančna navodila glede njene namestitve. Če kode ne znate namestiti sami, je najboljše da navodila posredujete podjetju oz. osebi, ki vam je naredila spletno stran.

Za vse začetnike velja opozorilo, da namestitev kode ne vzame več kot 15 minut časa, zato ne nasedajte agencijam, ki vam želijo za namestitev Googlovih kod zaračunati 100 € ali celo še več.

Tako, sedaj imamo s tehničnega vidika vse potrebno za slednje prodaje. Prilagoditi si moramo še dashboard saj osnovni prikaz metrik ne vsebuje podatkov vezanih na konverzije.

Kliknite na ikono »Stolpci« (spodnja slika) in izberite opcijo »Spremeni stolpce«.

stolpci gogle ads

Nato si v razdelku Konverzije izberite metrike, ki jim želite slediti.

konverzije-metrike

Ko bodo naše oglasne akcije zabeležile vsaj nekaj deset nakupov (priti moramo do statistično zanesljivih podatkov), se bomo lahko lotili resne analize oglaševalskih akcij.

Kako se lotiti analize oglasnih akcij z vidika prodaje?

Analizo pridobljenih podatkov začnemo vedno s splošnim pregledom dogajanja na ravni oglasnih kampanj, saj bomo tako najlažje in v najpreglednejši obliki dobili splošno sliko dogajanja.

Slika: Optimizacija oglaševalskega računa na ravni kampanj
(na spodnjem primeru je potrebno pavzirati tretjo kampanjo, saj ima precej višji strošek/konverzijo od maksimalno sprejemljivega, ki je 10 €)

optimizacija oglasnih kampanj

V kolikor so pri določeni kampanji stroški na konverzijo višji od maksimalno sprejemljivih, se takoj lotimo podrobnega pregleda kampanje. S klikom na kampanjo pridemo do rezultatov oglasnih skupin, ki so sestavni del izbrane kampanje. Če je v kampanji več oglasnih skupin običajno ugotovimo, da so nekatere profitabilne, nekatere na meji sprejemljivih stroškov, nekaj pa je takšnih, ki nam delajo izgubo.

Slika: Optimizacija oglaševalske kampanje na ravni oglasnih skupin
(na spodnjem primeru je potrebno pavzirati označene oglasne skupine, saj imajo precej višji strošek/konverzijo od maksimalno sprejemljivega, ki je 10 €)

konverzije-oglasne-skupine

Tudi na tem nivoju se najprej lotimo najmanj profitabilnih oglasnih skupin. V vsaki oglasni skupini imamo običajno zakupljenih več ključnih besed. Nujno je potrebno pregledati kakšnih so rezultati po ključnih besedah. So besede mora preveč generalne, morda smo izbrali pravo besedo ne pa tudi pravega načina zakupa oz. ujemanja (npr. phrase ali exact).

Podrobnejši pregled ključnih besed nam običajno pokaže, da samo peščica besed prinaša prodajo, ostale pa samo stroške. Zaradi tega je potrebno tudi na tem nivoju pavzirati tiste besede, ki nam prinašajo zgolj izgubo. V kolikor ugotovimo, da oglasna skupina nima besed, ki bi prinašale prodajo, pa je verjetno najboljše pavzirati celotno oglasno skupino.

Načinov optimizacije je zelo veliko. Optimiziramo lahko besede kot take (pavziramo preveč generalne besede (npr. prevajanje) in dodajamo bolj specifične (npr. prevajanje francoščina), skrbimo za boljšo kvaliteto oglasov, stopnjo klikov lahko izboljšamo s testiranjem različnih vsebinskih kreativ ali pa s ponujanjem višje cene na klik, ki nas lahko pripelje do boljše pozicije oglasa in posledično (vsaj v večini primerov) tudi do precej višje stopnje klikov, saj so le-te med različnimi pozicijami oglasov zelo različne.

Slika: Optimizacija oglasnih skupin na ravni ključnih besed
(na spodnjem primeru je potrebno pavzirati prve 3 ključne besede, saj imajo precej višji strošek/konverzijo od maksimalno sprejemljivega, ki je 10 €)

optimizacija ključnih besed

Optimizacija prodaje na podlagi demografskih podatkov

Kaj še lahko naredimo pri optimizaciji oglasov? Večina podjetij spregleda opcijo »Demografski podatki«, ki nam omogoča analizo rezultatov kampanj ali oglasnih skupin v izbranem obdobju po starostnih razredih ali po spolu.

Podrobnejša segmentacija kampanj ali oglasnih skupin na podlagi demografskih podatkov nam velikokrat pokaže, da se nam ne splača prikazovati oglasov v določenem starostnem razredu (npr. populaciji od 18-24 let, ali pa npr. vsem, ki so stari od 55 do 64 let) ali določenemu spolu (ko npr. prodajamo izključno ženske produkte, se velikokrat izkaže, da je klikov s strani moških obiskovalcev sorazmerno veliko, vendar pa je nakupov premalo, da bi se jim splačalo prikazovati oglase).

Slika: Optimizacija oglaševalskega računa na starostnih skupin
(na spodnjem primeru je potrebno izločiti spodaj označene starostne razrede, saj imajo precej višji strošek/konverzijo od maksimalno sprejemljivega, ki je 10 €)

Slika: Optimizacija oglaševalskega računa na ravni spola
(na spodnjem primeru je potrebno izločiti moške in “Neznano”, saj imajo precej višji strošek/konverzijo od maksimalno sprejemljivega, ki je 10 €)

optimizacija spol

Največja pomanjkljivost demografske analize pri Googlu je ta, da so tovrstni podatki v primerjavi s Facebookom precej manj natančni, saj spada približno tretjina vseh uporabnikov Googla v skupino »undefined« (neznano), ker nimajo v svojem Google računu označene starosti in spola. Drugače povedano to pomeni, da je slaba tretjina zbranih podatkov brez kakršnegakoli demografskega podatka.

Delo, ki se nikoli ne konča

V kolikor se boste z analiziranjem in optimiziranjem Google oglasov ukvarjali bolj resno kot do sedaj, se je potrebno vsekakor zavedati, da je upravljanje in optimizacija Google oglasov delo, ki se, dokler imamo aktiven vsaj en oglas, nikoli ne konča. Pri manjših kampanjah je priporočljivo vsaj enkrat tedensko preveriti kaj se dogaja s stroški in prodajo ter temu ustrezno ukrepati, pri večjih kampanjah in budgetih pa je potrebno oglase spremljati vsak dan.

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top