Ocena kakovosti (Quality Score) in njen vpliv na Googlove oglase

Kot sem že omenil v članku z naslovom »Kako Google Adwords (Google Ads) rangira oglase?« je pri oglaševanju na Googlu še kako pomembno kakšno oceno kakovosti (ang. Quality Score – QS) dobi ključna beseda s katero se potegujemo v dražbi, ki poteka za oglasni prostor. Ocena kakovosti, ki se meri od 1 do 10 (najboljše je, če ima vsaka zakupljena beseda QS 10), opredeljuje kakovost zakupljene besede, oglasa in ciljne strani. Boljša kot je ocena kakovosti, nižjo ceno za klik je potrebno plačati in boljšo pozicijo oglasa lahko dobimo.

Na oceno kakovosti vpliva več dejavnikov in sicer:

 • relevantnosti zakupljene besede z vsebino oglasa in ciljno stranjo (stran spletnega mesta kamor je po kliku na oglas preusmerjen uporabnik),
 • stopnja klikov na oglas (CTR),
 • hitrost nalaganja oglaševane strani,
 • uporabniška izkušnja na spletni strani,
 • zgodovina oglaševalskega računa.

Slika: Dejavniki, ki vplivajo na oceno kakovosti

ocena kakovosti google ads

Razmerje med kliki in prikazi

Glede na to, da ima razmerje med kliki in prikazi (ang. CTR – Click Through Rate) velik vpliv na oceno kakovosti, je prav, da razumemo kaj vpliva na CTR in kako ga lahko izboljšamo.

Pospešite prodajo prek Googla. Kliknite na povezavo Google oglaševanje!

Dotaknimo se najprej vsebine oglasa. Mislim, da ni potrebno posebej poudarjati, da pritegnejo splošni, generični oglasi veliko manjšo pozornost od oglasov, ki vsebinsko ustrezajo iskalnemu polju. Nadaljna razlika v stopnji klikov je odvisna tudi od same kreative pisanja. Če so oglasi izvirni, jasni, specifični in vsebujejo kakšno posebno ponudbo in tudi poziv k akciji, bomo vsekakor dosegali boljše rezultate.

Kako izboljšati CTR oglasov?

 • Zakupujte manj generične in bolj relevantne besede
 • Oglasu zagotovite boljšo pozicijo
 • Teksti oglasov naj bodo bolj specifični in konkretni s pozivom k akciji

Verjetno največji vpliv na stopnjo klikov pa ima sama pozicija oglasa. Višje na strani kot se prikaže oglas, boljše razmerje med kliki in prikazi ima. Razlike med pozicijami so res ogromne. Oglas na 1. poziciji ima lahko npr. 30% CTR, oglas na 2. poziciji že 2x manjšega (15% CTR), oglas na 3. poziciji pa že 4x manjšega v primerjavi z oglasom na 1. poziciji. Poigrajmo se še malo s številkami. Če ima npr. določena beseda 1.000 mesečnih iskanj, bo ob prej navedenih predpostavkah, dobil oglas na 1. poziciji 400 klikov, oglas na 2.poziciji 150 klikov, oglas na 3. poziciji 100 klikov. Razlike so res velike!

Zaradi vsega navedenega je še kako pomembno, da bi z vsako oglasno akcijo štartali na top pozicijo in da se ne bi zadovoljili s 3. ali 4. oglasnim mestom. Prva pozicija nam bo namreč pripeljala na spletno stran veliko več potencialnih strank, poleg tega pa bo poskrbela za veliko boljšo oceno kakovosti kar bo posledično vplivalo na nižjo ceno na klik, ki jo bomo morali plačati. In ne samo to, vrhnje pozicije oglasov nam omogočajo prikaz ti. Ad Extension-ov (oglasnih razširitev) zaradi katerih dobi naš oglas veliko večjo površino in nekaj dodatnih funkcionalnosti (npr. prikaz telefonske številke za klic, prikaz lokacije naše najbližje trgovine, prikaz dodatnih povezav do izbranih podstrani, ipd.), kar pomeni da lahko zaradi večje opaženosti oglasa pričakujemo tudi večje število klikov.

Slika: Primer uporabe oglasnih razširitev

oglasne razširitve Google Ads

Ustreznost oglasa

Velik vpliv na Oceno kakovosti ima samo ustreznost/relevantnost oglasa. Zaželeno je, da se zakupljena ključna beseda ujema z vsebino oglasa in ciljno stranjo. Če so oglasi preveč splošni in če uporabnika po kliku na oglas odpeljemo na strani, ki niso vsebinsko optimizirane za iskane ključne besede, bodo oglasi dobili podpovprečno oceno.

Zaradi navedenega je zelo pomembno kako se lotimo že postavljanja strukture oglaševalskega računa v urejevalniku Google Ads. Pomembno je namreč da oglasi čim bolj ustrezajo zakupljenim ključnim besedam. To pa je možno le, če vsebinsko podobne sklope besed grupiramo v različne oglasne skupine in potem za vsako oglasno skupino napišemo takšne oglase, ki čim bolj »pokrijejo« ključne besede, ki so v tisti oglasni skupini.

Primer:
Če imamo npr. spleto trgovino v kateri prodajamo najrazličnejše vrste čokolade (temno, belo, mlečno, lešnikovo,…) bomo najhitreje prišli do oglasne akcije tako, da bomo vse ključne besede, ki se nanašajo na naše čokolade dali v eno oglasno skupino, kreirali en generičen oglas (Npr. Trgovina s čokolado | Velika izbira čokolad za vse sladokusce.) in peljali uporabnike prek oglasa na home stran spletne trgovine. Rešitev je seveda najhitrejša, toda tudi daleč najslabša.

Zadeve bi se pravilno lotili tako, da bi za vsako vrsto čokolade kreirali svojo oglasno skupino ter vanjo vključili le relevantne besede. Te besede bi potem sprožile oglase, ki bi bili napisani za vsako oglasno skupino posebej:

 • oglas 1: Temna čokolada | Velika izbira temnih čokolad za vse sladokusce.
 • oglas 2: Mlečna čokolada | Velika izbira mlečnih čokolad za vse sladokusce.
 • oglas 3: Lešnikova čokolada | Velika izbira čokolad z lešniki za vse sladokusce.

Podobno kot smo razdelili kampanjo na več vsebinsko različnih oglasnih skupin, bi morali imeti organizirano tudi vsebino na spletni strani. Za vsako produktno kategorijo bi morali kreirati samostojno podstran. Če bi npr. nekdo kliknil na oglas za temno čokolado, bi ga moral oglas preusmeriti na podstran, ki je namenjena izključno temni čokoladi (npr. www.cokoladna-trgovina.si/temna-cokolada).

Izkušnja s ciljno stranjo

Kot sem že izpostavil v zgornjem primeru, je več kot priporočljivo vsebino na spletnem mestu razdeliti na vsebinske sklope in jim nameniti samostojne ter vsebinsko optimizirane podstrani. Na ta način boste dosegli več efektov: boljšo uporabniško izkušnjo, boljše organske pozicije (ker bo vsaka stran optimizirana za izbrano ključno besedo) ter večjo relevantnost zakupljene besede z vsebino oglasa in ciljno stranjo, kar bo rezultiralo v boljši oceni kakovosti.

Kaj vam lahko prinese visoka ocena kakovosti – QS?

 • Nižjo ceno na klik
 • Boljši položaj oglasa
 • Večji delež prikazov oglasa

Pri oceni kakovosti je pomembna tudi uporabnikova izkušnja s spletno stranjo na katero pride po kliku na oglas. Google ocenjuje kako ustrezna/relevantna je stran za uporabnika, kakšna je hitrost nalaganja in kako dobra je uporabniška izkušnja.

Če npr. uporabnik po prihodu na ciljno stran ne bo hitro našel tistega kar je iskal, bo spletno stran zapustil v nekaj sekundah in odšel nazaj Googlovo stran rezultatov iskanj kjer bo kliknil na naslednji oglas ali pa na enega izmed organskih rezultatov iskanj. Uporabnikova hitra zapustitev strani daje Googlu vsekakor slab signal in posledično vpliva na slabši Quality Score.

Kje lahko preverimo kakšno oceno kakovosti ima zakupljena ključna beseda?

Oceno kakovosti lahko preverimo za vsako zakupljeno ključno besedo posebej in sicer v urejevalniku oglasov Google Ads.

V meniju izberemo Ključne besede, nato pa si moramo preurediti preglednico s prikazanimi statističnimi podatki, saj v njej po defaultni (privzeti) nastavitvi ni Ocene kakovosti.

Zato moramo klikniti na <Stolpci>, ki se nahaja nad tabelo s statističnimi podatki in nato izbrati <Spremeni stolpce>.

Odprla se nam bo cela paleta možnih podatkov, ki jih lahko vključimo v preglednico. Ker pa nas ta trenutek zanima Ocena kakovosti, jo poiščemo v padajočem seznamu in kliknemo nanjo. Odpre se več opcij za vključitev podatkov, ki se nanašajo na oceno kakovosti (prikaz sedanjih in preteklih podatkov za: »Izkušnja s ciljno stranjo«, »Ustreznost oglasa« in »Pričakovan CTR«), ampak za začetek bo čisto dovolj, da izberete samo 1 opcijo in sicer Ocena kakovosti (glejte spodnjo sliko).

Slika: Izbira parametrov, ki naj bodo vključeni v tabelo s statističnimi podatki

ocena kakovosti

Priporočam vam, da si izbrane podatke, ki se bodo prikazovali v stolpcih, shranite in tako omogočite, da boste tudi ob naslednji prijavi v AdWords oz. po novem Google Ads imeli v stolpcih samo tiste podatke, ki vas zanimajo.

Slika: Prikaz statističnih podatkov ključno z izbranimi parametri ocene kakovosti (klikni na sliko za povečavo)

ocena kakovosti statistika

Na profitabilnost oglasnih akcij ne vplivajo samo generirani prihodki s strani uporabnikov, ki so kliknili na oglas, ampak tudi stroški. Zaradi tega se je potrebno oborožiti z znanjem in izvajati Google Ads oglaševanje na čim bolj učinkovit način kar pomeni, da je potrebno veliko pozornost nameniti tudi stroškovni plati. To ne pomeni nižanje ponujene cene na klik ampak skrb za kvaliteto oglasne akcije na katero ima velik vpliv ocena kakovosti. Z dobrim upravljanjem oglasnih akcij na Googlu lahko namreč za precej manj denarja pritegnemo isto ali pa celo večje število relevantnih uporabnikov na spletno stran kot naša konkurenca.

P.S.
Da boste dobili bolj jasno sliko o vplivu ocene kakovosti na ceno in položaj oglasa, vam priporočam, da si preberete članek z naslovom »Kako Google AdWords rangira oglase?«.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top