Merjenje obiskanosti spletnih strani

obiskanostSpremljanje obiskanosti je pri večini podjetij osnovno merilo uspešnosti spletne spredstavitve. A žal se vse preveč lastnikov spletnih strani zadovolji s podatki kot so število obiskov in število prikazanih strani, ki so v njihovih očeh odraz priljubljenosti spletnega mesta, ne vprašajo pa se kako pogosto se uporabniki vračajo na spletno stran, kako dolgo brskajo po podstraneh in od kod prihajajo kaj šele da bi bi se vprašali tisto kar je v bistvu najpomembneje: »Kako kvalitetni in učinkoviti so obiski?

Spremljanje in analizo spletnih strani omogoča programska oprema, ki na podlagi zbranih podatkov v log datoteki, generira akumulirane statistike merjenja spletne predstavitve v določenem časovnem obdobju. Med programskimi rešitvami velja izpostaviti Google Analytics, ki je najbolj priljubljeno brezplačno orodje za natančno in temeljito spremljanje obiskanosti spletnega mesta. Ker deluje kot online aplikacija, je vse kar potebujete za njeno uporabo brezplačna registracija na naslovu http://www.google.com/analytics/, kjer boste dobili po kreiranju uporabniškega računa in prijavi spletnega mesta nekaj vrstic kode, ki jo boste morali vstaviti na vse strani vaše spletne predstavitve. Uporaba aplikacije Google Analytics je tako enostavna, da boste verjetno že po nekajminutni uporabi zadovoljno ugotovili, da omogoča podrobno analiziranje vseh aktivnosti uporabnikov na spletni strani in sicer od števila unikatnih in ponovnih kupcev, virov obiska, števila ogledanih strani, ugotavljanja priljubljenosti posameznih strani, časa zadržanja na strani, pa vse do spremljanja konverzij na strani.

Da pa boste lahko pridobljene podatke izrabili sebi v prid, boste morali poznati vsaj osnovno terminologijo. Poglejmo kaj pomenijo nekateri podatki. Če želimo izvedeti koliko strani so si ogledali obiskovalci v izbranem časovnem obdobju moramo poiskati podatek, ki prikazuje število prikazanih strani – Page views. Obiski (ang. Visits) nam povedo kolikokrat so obiskovalci obiskali spletno stran. Pri interpretaciji tega podatka se je potrebno zavedati, da kadar se v okviru ene uporabniške seje, ki je časovno omejena, vrnemo večkrat na isto stran, se povečuje število prikazov strani, ne pa tudi število obiskov. Zavajajoč je lahko tudi podatek o različnih obiskovalcih (ang. Unique visitors), ki so obiskali spletno predstavitev. Do popačenih podatkov lahko pride namreč zaradi tega, ker programi za merjenje obiskanosti identificirajo uporabnika z IP številko računalnika. Poglejmo primer: če dostopate do istega spletnega mesta z domačega in službenega računalnika, bo program zaznal dve različni IP številki, ki jih bo prevedel v dva različna računalnika oziroma v dva različna obiskovalca. Podobna težava nastane tudi v primeru ko cela družina dostopa do istega spletnega mesta z domačega računalnika, a s to razliko, da bo v tem primeru število različnih obiskovalcev podcenjeno, saj se bo za različnimi osebami skrivala samo ena IP številka.

Kvaliteta obiska
Ker je kvaliteta obiska veliko bolj pomembna kot njegova kvantiteta, je prav, da si pogledamo kako lahko ločimo »zrno od plevela«. Prvo selekcijo med kvalitetnimi in nekvalitetnimi obiski lahko naredimo že s spremljanjem povprečnega časa trajanja obiska (ang. Avg. Time on Site). Če npr. ugotovimo ugotovimo, da je velika večina obiskovalcev zapustila spletno mesto že po nekaj sekundah, potem moramo podatke o številu obiskov jemati z veliko rezervo, saj smo dobili na stran le manjši delež tistih pravih obiskovalcev. Pri ugotavljanju kvalitete obiska je koristno spremljati tudi ti. Bounce rate, ki nam pove kakšen odstotek obiskovalcev si je ogledal zgolj eno stran spletne predstavitve. S spremljanjem izhodnje stopnje (ang. Exit rate) pa bomo izvedeli na katerih straneh uparabniki najpogosteje zapuščajo spletno predstavitev. Če opazimo, da omenjeni kazalniki v negativnem smislu odstopajo od povprečja, potem je to znak za alarm in takojšnje ukrepanje v smislu izboljšanja kvalitete strani.

Slika: Google AnalyticsKlikni na sliko za povečavo

O tisti pravi kvaliteti obiska pa lahko govorimo šele takrat, ko nam pomagajo obiskovalci izpolnjevati cilje, ki smo si jih zastavili s spletno predstavitvijo. Spremljanje podatkov kot so število in vrednost opravljenih nakupov, stopnja klikov na povezave, ki pozivajo uporabnike k določeni akciji (npr. Klikni tukaj, Prijavi se, Naroči, ipd.), število prijav na e-novice, ipd. nas pripeljejo do enega najbolj ključnih dejavnikov ugotavljanja uspešnosti spletne predstavitve – do konverzijskih stopenj, ki nam povedo kakšen delež obiskovalcev je izvedel neko določeno dejanje.

In še dobronameren nasvet za konec prispevka. Podatkov, ki jih pridobite z merjenjem obiskanosti spletnih predstavitev, nikar ne obravnavajte parcialno. Vse skozi je potrebno imeti širši pogled nad dogajanjem, opravljati temeljite analize in ugotavljati vzročne povezave, kajti le tako boste lahko podatke tudi pravilno interpretirali.

Objavljeno maja 2008 v reviji Poslovna Dinamika

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top