Nakupovanje daril prek spleta

poslovna darilaLeto je naokoli in spet je tu veseli december. Cingljanje zvončkov, okrašene ulice, prešerno razpoloženi ljudje, kuhano vino, praznične dobrote,… December pa je tudi čas mrzličnega nakupovanja in obdarovanja. Če spadate v skupino ljudi, ki ne marajo zapravljati časa z letanjem iz trgovine v trgovino in čakanjem v dolgih vrstah pred blagajnami, vam priporočamo, da se udobno namestite v domač naslanjač in se odpravite po spletnih nakupih.


Trendi e-nakupovanje v Sloveniji
Med približno 840.000 slovenskimi internetnimi uporabniki je po RIS-ovih raziskavah (www.ris.org) okoli 20% e-nakupovalcev. Kljub temu se vrednost e-nakupovanja Sloveniji vsako leto poveča, pa so letne stopnje rasti zaradi konstantnega linearnega naraščanja vrednosti letne e-potrošnje (za okoli dve milijardi tolarjev letno), vsako leto manjše. Tako je od 100% rasti, ki je bila zabeležena leta 2000, letna stopnja e-potrošnje v preteklem letu padla na 25%, za letošnje leto pa RIS upoštevajoč trenutne trende napoveduje 20% rast obsega on-line potrošnje. V konkretnih številkah to pomeni, da bi naj obseg spletne prodaje v letošnjem letu znašal okoli 10 milijard tolarjev, kar je v primerjavi s celotno prodajo prava kapljica v morje, saj dosega delež e-potrošnje glede na celotno potrošnjo trgovine samo slabega pol odstotka. Za lažjo predstavo in primerjavo navedenih številk naj omenimo, da so v ZDA delež, ki ga imamo danes v Sloveniji, dosegli že pred letom 1999.

MasterCard je julija letos objavil podatke o porabi uporabnikov njihovih plačilnih kartic (MasterCard, Maestro). Podatki za Slovenijo kažejo, da so uporabniki v preteklem letu porabili za 120 % več kot leta 2003. Če govorimo o konkretnih številkah, to pomeni, da so leta 2004 slovenski uporabniki kartic družbe MasterCard v tujih spletnih trgovinah zapravili 4,3 milijona evrov. V primerjavi z letom poprej se je vrednost povprečnega spletnega nakupa povečala za 120% in je tako znašala 134,3 evra.

Kljub temu da kažejo različne raziskave na trend naraščanja števila nakupov slovenskih internet uporabnikov in tudi na večanje povprečnega zneska spletnega nakupa pa lahko trdimo, da je obseg e-nakupovanja v Sloveniji še vedno pod nivojem, ki bi ga lahko pričakovali glede na siceršnjo razširjenost interneta. Dokaz več za takšno trditev je tudi dobro leto dni stara Eurostatova raziskava, ki je pokazala, da je v Sloveniji le 10 % uporabnikov interneta, ki redno kupujejo in naročajo preko interneta. V Nemčiji je takšnih uporabnikov 44 %, v Veliki Britaniji 42 %, na Švedskem 35 %, v Avstriji 23%.

Ženske imajo prevlado, moški pa so večji zapravljivci
Ženske so tudi v spletnem nakupovanju prevzele prevlado. Po podatkih spletne strani Shop.org so v zadnjem četrtletju lanskega leta izvedle 62% vseh spletnih nakupov, kar je 7 odstotnih točk več kot v celotnem obdobju leta 2002. Za marsikoga bo presenetljiv podatek da moški pri spletnih nakupih v povprečju zapravijo 18 dolarjev več kot ženske, katerih povprečen nakup znaša 186 dolarjev. A to še ni vse. AOL-ova raziskava je pokazala, da se med prazniki ta razlika še poveča. Povprečna vrednost moškega nakupa v prazničnem obdobju je namreč 326 dolarjev, ženskega pa 284.

Težave spletnega nakupovanja
Razloge da spletno nakupovanje v Sloveniji ne zaživi tako, kot bi si to želela večina trgovcev, gre iskati predvsem v že ničkolikokrat omenjenih dejavnikih. Poleg tega, da spletni kupci ne morejo izdelka videti v živo, ga otipati in ga v nekaterih primerih (npr. pri nakupu oblačil) tudi pomeriti, pri večini spletnih trgovcev (predvsem tujih) ne morejo vedeti kako zanesljivi so pri dobavah in kako je v trgovini poskrbljeno za varno e-plačevanje s kreditnimi karticami. Po podatkih majske ankete časopisa Delo kar 35% uporabnikov meni, da je največja ovira za razmah spletnega nakupovanja nezaupanje potrošnikov do elektronskega načina kupovanja. Zaradi splošnega nezaupanja uporabnikov do plačevanja s kreditnimi karticami prek interneta, se torej ne gre čuditi da v Sloveniji še vedno prevladuje plačilo po povzetju.

Najbolj popularni izdelki in trgovine
Delova anketa je ugotavljala tudi priljubljenost posameznih izdelčnih kategorij med slovenskimi spletnimi kupci. Najbolj gredo v promet knjige (29%), sledijo računalniki in druga strojna oprema (27 %), letalske karte (23 %), obleke (21 %) in programska oprema 21 %. Ker najnovejših podatkov o priljubljenosti spletnih trgovin med domačimi spletnimi potrošniki nismo uspeli pridobiti, smo se morali opreti na lanskoletno raziskavo podjetja GralIteo, ki je objavila seznam najbolj priljubljenih trgovin za posamezne kategorije izdelkov: Amazon (knjige in DVD-ji), Neckermann (oblačila in obutev), Big Bang, sedaj BOF, (glasbene zgoščenke in zabavna elektronika), Emka (knjige), Superge (oblačila in obutev), Kolosej (kino vstopnice), EnaA (računalniška oprema in zabavna elektronika) ter Ryanair (letalske karte).

Vas zanima po katerih izdelkih je največje povpraševanje gledano z vidika celotne svetovne internet populacije? Raziskovalno podjetje ACNielsen (www.acnielsen.com) je oktobra objavil izsledke raziskave, ki je bila opravljena med 21.000 anketiranci iz vsega sveta. Najbolj vroče spletno blago so s 34% deležem knjige video kasete in DVD-ji, računalniške igrice so najbolj priljubljen nakupovalni artikel za 22 % uporabnikov, sledijo letalske karte z 21 %, deležem, ter oblačila, obutev in modni dodatki, ki so najbolj priljubljena kategorija izdelkov za petino anketirancev. Zgolj med ameriškimi spletnimi kupci pa so bile po podatkih podjetja Nielsen/NetRatings meseca septembra najbolj prodajane naslednje kategorije izdelkov: igrače in igre (16%), oblačila in modni dodatki (14 %), izdelki za dom in vrt (13 %). Ko že omenjamo izdelke velja kot zanimivost omeniti, da je največjo rast prodaje v preteklem letu dosegel nakit, za katerega so uporabniki v prazničnem času porabili slabih 900 milijonov dolarjev kar je 113% več kot leta 2003. Veliko porast so zabeležili tudi spletni cvetličarji 59% in prodajalci računalnikov in strojne opreme 30%.

<tabela> Prihodkovno najbolj uspešne spletne trgovine

trgovec spletna prodaja
v letu 2004 v milijonih USD
rast glede
na leto 2003
Amazon.com 6,921 31%
Dell.com 3,257 16%
OfficeDepot.com 3,100 19%
Staples.com 3,000 25%
HPShopping.com 2,691 18%
Sears, Roebuck 1,740 45%
SonyStyle.com 1,597 11%
CDW.com 1,526 44%
Newegg.com 1,000 100%
BestBuy.com 959 3%
Vir: Internet Retailer


Spletna prodaja doživi vrhunec konec leta

Forrester Research napoveduje, da se bo v ZDA, kjer je praznično obdobje nekoliko daljše kot v Sloveniji, saj se začne že pred 25. novembrom, ko Američani praznujejo Dan zahvalnosti in traja vse tja do božiča, povečalo število kupcev za dodatnih 2.5 milijonov in da bi naj spletna prodaja narasla na 18 milijard dolarjev, kar je 25% več kot v istem obdobju lanskega leta. Podobno rast napoveduje tudi eMarketer, ki pa je pod drobnogled vzel zadnje tri mesece letošnjega leta. Spletna prodaja bi naj po njihovih podatkih presegla 26 milijard dolarjev, kar pomeni 22% rast glede na lansko zadnje četrtletje. Kljub vsakoletni rasti spletne prodaje in milijardam dolarjev, ki jih potrošniki med prazniki zapravijo prek spleta, pa je realnost takšna, da spletna prodaja še vedno zavzema zelo majhen delež v celotni praznični prodaji, ki bi naj po podatkih National Retail Federation (NRF) znašala 435.milijard dolarjev.

Raziskave podjetja Nielsen//NetRatings, ki je preučevala potrošne navade v lanskem letu, je postregla s podatki, da je 22% kupcev kupilo praznična darila prek interneta, kar je kar precejšen porast glede na leto 2002, ko so internetni nakupi zavzemali 16% delež. Za spletne trgovce je še posebej razveseljiv podatek, da so kupci med lanskimi prazniki porabili na internetu slabo tretjino denarja predvidenega za nakup daril.

Po podatkih poročila »2005 Online Retail Holiday Readiness Report«, ki ga je letos poleti objavilo vodilno podjetje na področju spletne metrije WebTrends Inc., ustvari 20% trgovcev več kot 50% celotnega letnega prometa ravno v prazničnem času, 43% izmed 243 anketiranih spletnih trgovcev pa pričakuje, da bodo v prazničnem obdobju ustvarili od 25-50% letnega prometa.

Z rezultati, ki jih dosegajo v prazničnem obdobju so bolj ali manj zadovoljni tudi slovenski spletni trgovci. Glede na to, da so knjige zelo iskano blago med e-nakupovalci, so s prodajnimi rezultati zadovoljni tudi pri spletni knjigarni Emka.si. »Praznično nakupovanje je seveda tudi naša glavna sezona, ki odstopa tudi za 100 in več odstotkov od normalnih mesecev« razlaga Lojze Bertoncelj direktor sektorja internet v Mladinski knjigi. Še posebej pa je z decembrskimi prodajnimi rezultati zadovoljen Aljoša Domjan, direktor podjetja Gambit Trade, ki je lastnik naše najbolj obiskane in tudi poslovno najbolj uspešne spletne trgovine Enaa.com: »V enaA.com beležimo stalno rast prodaje. Tako na primer praviloma že marca ali aprila dosežemo prodajne rezultate preteklega decembra. Tudi letos je bilo tako, čeprav smo lani decembra prodali petino celoletnega lanskega prometa. Izredno veliko povpraševanje je predvsem v času od 15. decembra do Božiča. Nov rekordni rezultat pričakujemo tudi letos. Pripravljeni smo na približno 700 tisoč obiskov naše spletne strani ter 8 do 10 tisoč naročil.«

Trgovine se borijo za pozornost uporabnikov
Vedno večja konkurenca med trgovinami je pripeljala do tega, da si promocijske akcije, ki bi naj pritegnile pozornost kupcev, jih zvabile v spletno trgovine in vplivale na njihovo nakupno odločitev, sledijo ena za drugo. Trgovci pospešujejo prodajo v prazničnem času predvsem z brezplačno dostavo, brezplačnimi izdelki, ki jih podarijo ob nakupu, s promocijskimi cenami in s posebnimi popusti za zvestobo oziroma s popusti za že obstoječe kupce. Poleg tega so največji spletni trgovci v zadnjih letih naredili veliko na optimizaciji logističnih procesov in tako vidno skrajšali čas, ki poteče od oddaje naročila do dostave blaga. Na nek način so tako povečali ležernost kupcev saj je ena izmed posledic vedno hitrejše dostave ta, da se vedno več kupcev odloča za nakupe »tik pred zdajci«. Lansko leto je bilo tako v ZDA od 13.-17. decembra izvedeno 49% nakupov več kot v enakem obdobju leta 2003.

<tabela> Motivacijski dejavniki, ki v prazničnem času vplivajo na nakup v spletni trgovini


Motivacijski dejavniki
% kupcev
Brezplačna oziroma cenejša dostava 71%
Cenovni popusti 64%
Brezplačna darila ob nakupu 44%
Možnost nakupovanja velikega asortimana izdelkov na eni lokaciji 37%
Brezplačno zavijanje daril 30%
Popust pri naslednjem nakupu 30%
Vir: 2004 JupiterResearch/Ipsos-Insight Consumer

Pomena trženjskih ukrepov za pospeševane prodaje v prazničnem času se zavedajo tudi slovenski spletni trgovci. Pri spletni trgovini z erotičnimi pripomočki Diskretno.com so tako za kupce pripravili vrsto ugodnosti in sicer veliko konkretnih popustov na obstoječe cene, dodatne brezplačne artikle za nakupe večjih vrednosti, privlačne stimulacije oziroma točke zvestobe v primerih večjega števila nakupov ter ponudbo izbranih artiklov v darilni embalaži brez dodatnih stroškov.

Da je skrb za dobro uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo kupcev ena izmed prioritetnih vsake spletne trgovine potrjuje tudi Lojze Bertoncelj, Emka.si: »V decembru bomo predvsem obnovili naše praznične svetovalne izbore izdelkov za različne namene in starosti ter cene. Hkrati ohranjamo brezplačno dostavo in dodajamo posebno darilo k čisto vsakemu spletnemu nakupu. Pripravili smo še več uporabnih nasvetov za drugačno obdarovanje, zavijanje in samo praznovanje. Izpostavili bomo tudi našo “božičkovo” storitev www.listazelja.com.«

O tem kako bodo pri spletni trgovini Igabiba, ki je za svojo kakovost prejela že več nagrad, med drugim nagradi Izidor in Netko za najboljšo spletno trgovino, še dodatno spodbujali prodajo med božično-novoletno nakupovalno mrzlico, nam je zaupal Matej Butala: »Naši kupci in obiskovalci lahko opravljajo cenejše nakupe s pomočjo elektronskih kuponov, ki jih najdejo na naših oglasih ali pa jih dobijo z opisovanjem posameznih izdelkov v spletni trgovini. Hkrati so vse cene v spletni trgovini okrog deset odstotkov nižje, kot sicer, ravno zaradi stimuliranja spletne prodaje. Decembra bomo ob rednih akcijah izpeljali še nekaj enodnevnih totalnih znižanj cen (20-30%) za določene artikle.«

<slika: igabiba.tif> Igabiba – spletna trgovina z računalniškimi igrami

Po informacije na splet
Ker se pred nakupno odločitvijo potrošniki radi bolje informirajo o lastnostih in cenah izdelkov, ki jih zanimajo, se še posebej v času praznikov zelo poveča obisk spletnih servisov, kjer si lahko uporabnik za izbrani izdelek ogleda podrobne informacije in lastnosti, prebere mnenja potrošnikov ter primerja kakšne so cene izdelka v različnih trgovinah. Spletna stran BizRate.com poroča, da začne 59% spletnih kupcev s procesom spletnega nakupovanja na straneh kjer lahko primerja cene v različnih trgovinah oz. na straneh, kjer je možno iskanje izdelkov po različnih spletnih trgovinah in ne direktno na spletnih straneh trgovcev kar bi bilo nekako logično.

Za trgovce, ki se poleg online prodaje ukvarjajo še s klasično prodajo, je zelo pomembna ugotovitev, da ima internet velik vpliv na odloženo prodajo, ki se kasneje izvrši v klasičnih trgovinah. Na kar 40% potrošnikov ima namreč internet posreden vpliv na nakupe v klasičnih trgovinah.

Med najbolj priljubljene tovrstne spletne strani sodijo Shopzilla.com (septembra so beležili 15 milijonov različnih obiskovalcev), Shopping.com (14.8 mil.), Yahoo (11.1 mil), NexTag.com (9.6 mil.) in Googlov Froogle (6.4 mil.). V Sloveniji izstopa po kvaliteti in številu vnešenih izdelkov predvsem spletna stran Ceneje.si, ki mogoča uporabnikom primerjavo cen posameznih izdelkov med številnimi slovenskimi trgovci in njihovimi ponudbami, primerjavo med izdelki znotraj iste kategorije, prebiranje ocen in izkušenj ostalih uporabnikov z izdelki, uporabniki lahko podajo mnenja o izdelkih, itd. Trenutno lahko na strani Ceneje.si najdete več kot 5.000 izdelkov zabavne elektronike (avdio, foto, video, računalništvo) in prek 1.000 različnih gospodinjskih aparatov.

Prednosti spletnega nakupovanja
Po podatkih raziskave, ki jo je objavila spletna stran Mypoints.com, je tretjina anketirancev kot najpomembnejšo prednost spletnega nakupovanja izpostavila, da lahko prek interneta najdejo ugodnejše cene kot v klasičnih prodajalnah, 25% anketirancev pa je izpostavilo učinkovitost nakupovalnega procesa, ki ga internet omogoča. Da je lahko ponudba na internetu v večini primerov ugodnejša kot v klasičnih trgovinah, potrjuje tudi raziskava spletne strani BizRate.com, ki pravi da je 71% spletnih kupcev našlo na internetu boljšo oziroma ugodnejšo ponudbo od tiste v klasični trgovini. Med pomembne prednosti spletnega nakupovanja sodijo tudi veliki časovni prihranki, saj kupci nimajo težav niti z iskanjem parkirnega prostora niti z drenjanjem po polnih trgovinah in čakanjem v dolgih vrstah pred blagajnami. Poleg navedenih prednosti in dejstva, da kupci prek interneta hitreje najdejo željene izdelke, da lažje primerjajo cene, da imajo dostop do neomejenega števila artiklov in spletnih trgovin, ki so samo nekaj klikov daleč stran, se seveda ne gre čuditi, da je spletnih kupcev iz dneva v dan več.

Kljub vsem prednostim in ugodnostim, ki jih internetno nakupovanje ponuja, pa bo najbrž za večino potrošnikov še vedno največji čar nakupovanje v praznično okrašenih trgovinah. Prazničnega vzdušja in vsega spremljajočega programa, ki ga lahko podoživimo decembra v klasičnih trgovinah in trgovskih centrih, virtualni svet pač še ne zna pričarati.

Kako se na vrhunec nakupovalne sezone pripravljeni slovenski spletni trgovci?
Nekaj predstavnikov najbolj priljubljenih in obiskanih slovenskih spletnih trgovin, smo povprašali o tem kako se pripravljajo na višek sezone, po katerih izdelkih je v prazničnem času največ povpraševanja, kakšen je delež prazničnega prometa v celoletnem prometu spletne trgovine in kakšne ugodnosti pripravljajo svojim strankam.Mimovrste.com, Miha Rožič
<slika:mimovrste.tif>
»Povpraševanje v naši spletni trgovini narekujejo predvsem trenutni trendi na tržišču, na katere novoletni čas bistveno ne vpliva. Največje povpraševanje je konstantno tekom celega leta po računalniških in avdio-video artiklih. Pričakujemo pa, da se bo v decembra prodalo tudi bistveno več igrač kot običajno. Za naše spletne kupce bomo v prazničnem času pripravili tudi posebne akcije zanimivih artiklov in darila presenečenja, ki jih bodo kupci prejeli ob večjih nakupih. Tako kot vsako leto doslej, tudi v letošnjem decembru pričakujemo vsaj 30 odstotno povečanje prodaje. Zaradi tega bomo okrepili ekipo in povečali zaloge. Na čas obdelave naročila december ne bo vplival. Pričakujem pa, da se bomo kot vedno srečali s problemom dobavljivosti artiklov, ki bodo predčasno razprodani in jih dobavitelji zaradi prevelikega povpraševanja trga ne bodo mogli zagotoviti pravočasno in v dovolj velikih količinah.«Enaa.com, Aljoša Domijan
<slike:enaa.tif>
»Priprave na višek nakupovalne sezone, ki vključujejo izobraževanje novih sodelavcev, dogovore z dobavitelji in dostavnimi službami, pripravo urnika in podobno, se pričnejo že prve dni septembra. Težav z dostavo ne pričakujemo, saj bomo tudi v decembru zagotovili enako hitro dostavo kot tekom leta. Blago zapusti naše skladišče v povprečju v dnevu in pol, večina pošiljk je odpremljena še isti dan. V prazničnem obdobju bomo zagotovili brezplačno dostavo v Sloveniji za nakupe v vrednosti nad 10.000 SIT. Odprli bomo tudi nov oddelek s športno opremo. V sodelovanju z dobavitelji smo izbrali in zagotovili tudi ustrezne količine notesnikov, LCD monitorjev, tiskalnikov, digitalnih fotoaparatov in kamer, smuči, bele tehnike in televizorjev s še ugodnejšimi cenami kot veljajo sicer.«

Merkur.si, Jurij Cvikl
<slike:merkur.tif>
»V prazničnem času pripravljamo posebno akcijo, v kateri bodo akcijski izdelki novoletnega in darilnega programa. Vendar pa bo novoletna ponudba obsegala le del obsežnega predbožičnega spletnega področja nakupovanja in zabave, kjer bomo nakupovalcem ponudili dodatne elektronske storitve, kot je nakupovalni vodič z nasveti, pošiljanje e-voščilnic, področje božičnih dogodkov, galerije fotografij, barvanke za otroke in druge interaktivne vsebine ter božični multimedijski material. Tako ne bo e-nakupovanje v Merkurju le koristno, ampak tudi zabavno za celo družino!»

<tabela> Referenčne slovenske spletne trgovine

Kategorija izdelkov Naslov trgovine
igrače www.mimovrste.com
izdelki iz kataloške prodaje www.neckermann.si
oblačila in obutev www.superge.si
otroška oprema www.soncek.si, www.baby-center.si
računalniške igre www.igabiba.com
knjige www.mladinska.com, www.mojaknjigarna.com
zabavna elektronika (avdio, video, foto, računalniki,…) www.enaa.com, www.mimovrste.com, www.bof.si
tehnični izdelki, gospodinjski aparati www.nakup.merkur.si
glasba, video, DVD www.rec-rec.com, www.mimovrste.com
kozmetika, modni dodatki, darilni kompleti www.trebnik.com
erotični pripomočki www.venera-shop.si, www.diskretno.com
imenik spletnih trgovin www.trgovine.net
primerjava cen www.ceneje.si

<tabela> Najbolj iskani izdelki septembra 2005

Najbolj iskani izdelki september 2005
1 ipod
2 sony
3 software
4 mp3 players
5 panasonic
6 lcd tv
7 plasma
8 samsung
9 dvd recorder
10 laptops
11 canon
12 freeview
13 tv
14 digital cameras
15 psp
Vir: Shopping.com

Objavljeno v reviji Moj mikro, december 2005

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top