Načrtovanje spletnih strani

workflowIzbira izvajalca je eden najpomembnejših elementov procesa načrtovanja spletne strani, saj je uspeh spletnega projekta v marsičem odvisen od samega izbora. Še zdaleč ni namreč vseeno ali bomo izdelavo spletne strani zaupali nadebudnemu študentu in ob tem po vsej verjetnosti prihranili tudi nekaj denarja ali pa se odločili za izkušeno podjetje, ki nam bo izstavilo tudi temu primeren račun.

»Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni« je ljudski rek, ki se ga pri načrtovanju spletnih strani splača še kako upoštevati. Več kot koristno je namreč preveriti reference in usposobljenost izvajalcev ter se tako že vnaprej zavarovati pred težavami, ki bi nastopile zaradi napačne izbire izvajalca. Neprivlačna in nefunkcionalna spletna stran, pomanjkljiva ali nestrokovna podpora, nezmožnost vzdrževanja in nadgrajevanja, omejeno ali nepravilno delovanje spletne strani, ipd. so samo nekatere izmed težav, ki lahko nastopijo kot posledica nepravilnega izbora izvajalca.

Podrobneje kot boste v svojem povpraševanju opredelili svoje potrebe in opisali pričakovanja, natančnejšo ponudbo vam bo lahko pripravil izvajalec. Zaželjeno je tudi, da izvajalcu posredujete čimbolj približno strukturo spletne strani (glavne kategorije, podkategorije), ter da čimbolj natančno definirate želene funkcionalnosti, ki bi jih naj imela spletna stran. Dobra priprava na projekt je še kako pomembna, saj vam zagotavlja manjšo verjetnost, da bi v fazi implementacije prišlo do nezaželenih napak in nesoglasij ali v skrajni fazi celo do prekinitve sodelovanja. Zavedajte se, da bolj kot boste aktivni v procesu načrtovanja spletne strani, boljši končni rezultat lahko pričakujete. Vi ste namreč tisti, ki najbolje pozna podjetje, notranje procese, konkurenco in razmere na trgu; izvajalec pa je tisti, ki mu morate v prvi vrsti zaupati, da bo znal vaše ideje in želje v primerni obliki spraviti na internet.

Da boste lažje in bolj pravilno definirali svoje želje, je priporočljivo, da si ogledate spletne strani vaših neposrednih konkurentov, podjetij iz branže kot tudi uspešnih spletnih strani iz drugih področij. Poleg vpogleda v to kaj počne vaša konkurenca boste na ta način pravgotovo dobili tudi kakšne nove ideje ali pa smernice, ki bi jih lahko uporabili pri vašem projektu. Najbolje je, da si pri vsaki spletni strani, ki bo pritegnila vašo pozornost, zapišete poleg njenenega naslova tudi to kaj vam je bilo všeč. Pri tem bodite še posebej pozorni na naslednje elemente, ki veljajo za nekakšne temeljne elemente uspešnosti spletne strani: na oblikovno podobo, navigacijo, način podajanja vsebine, uporabnost ter interaktivnost.

Zaželjeno je, da je oblikovna podoba privlačna ter barvno in slikovno usklajena. Že na prvi pogled mora vsak uporabnik dobiti občutek, da jo je naredil nekdo, ki ima smisel za dizajn. Potrebno pa se je zavedati, da je še tako dobro oblikovana in tehnično dovršena spletna stran brez vrednosti, če ne vsebuje relevantne in aktualne vsebine, ki bo prepričala obiskovalce, da se je na spletni strani vredno zadržati in se nanjo v prihodnosti tudi vračati. Glede na to da se do vsebine spletne strani dostopa s pomočjo navigacije, mora biti le-ta pregledna, konsistentna in razumljiva. Kar se tiče samih funkcionalnosti, ki bi jih naj spletna stran imela, je vse odvisno od želja in ciljev, ki jih nameravate doseči. Razpon je res velik, saj lahko na spletne strani implementiramo številne module (npr. prijava na e-novice, aktualne novice, komentiranje člankov, galerija slik, katalog izdelkov, forum, anketa, sistem za samostojno urejanje in vzdrževanje vsebine), ki lahko bistveno povečajo uporabnost in/ali interaktivnost strani.

Ko boste tehtali med različnimi ponudbami izvajalcev, nikar ne glejte samo na ceno. Prednost naj imajo izvajalci z referencami, izkušnjami in znanjem, skratka tisti izvajalci, ki vam bodo znali pomagati in pravilno svetovati v vseh fazah razvoja projekta tako glede samega načrtovanja kot tudi promocije in optimizacije spletne strani. Verjemite, da takšnih izvajalcev ni ravno veliko.

Nikar ne bodite med tistimi podjetji, kjer se pozornost posvečena internetu konča takoj po objavi spletne strani v medmrežju. Pravo delo (seveda če želite govoriti o uspešnosti spletnega projekta) se sedaj pravzaprav šele začne, saj morate na spletno stran privabiti čimveč obiskovalcev in to ne kakršnihkoli, temveč čimveč takšnih, ki predstavljajo vašo ciljno populacijo. Najmanj kar lahko naredite za povečano »vidnost« vaše spletne strani je to, da jo vpišete v nekaj najbolj znanih slovenskih imenikov in iskalnikov (Najdi.si, Matkurja.si, Slowwwenia.com), zaradi česar se bo posledično kaj kmalu pojavila tudi na Googlu. Za dodatno promocijo lahko poskrbite z vzpostavitvijo sponzoriranih povezav na najbolj obiskanih iskalnikih ali pa prek oglaševanja s spletnimi pasicami. Glede na to, da so pri generiranju obiska na spletno stran še kako pomembne njene pozicije na iskalnikih, je eden temeljnih pogojev uspešnosti tudi optimizacija spletne strani za potrebe iskalnikov, ki vam jo lahko izvedejo specializirana podjetja. In nenazadnje, ne pozabite tudi na redno vzdrževanje spletne strani, ki se naj kaže v podajanju aktualnih in relevantnih informacij ter v zagotavljanju optimalne uporabniške izkušnje z novimi ali izboljšanimi funkcionalnostmi.

Objavljeno oktobra 2007 v reviji Poslovna Dinamika

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top