Mobilno poslovanje

WAP (Wireless Application Protocol), je beseda, ki se trenutno največ uporablja v svetu mobilnih komunikacij. Gre za tehnologijo, ki povezuje mobilne komunikacije in internet. WAP ni namenjen večurnemu brskanju po spletu, pač pa hitremu dostopu do majhne količine v tistem trenutku pomembnih podatkov.

Z mobilnim telefonom ali prenosnikom, ki podpira WAP, boste lahko v vsakem trenutku preverili stanje na vašem bančnem računu, plačevali položnice, ukrepali ob gibanju vaših delnic, naročili pizzo, odigrali kakšno igrico, pregledali izzide zadnjega žrebanja lota, preleteli, rezervirali in plačali vstopnico, preleteli zadnje novice, vremensko napoved, spored prireditev, stanje na cestah. Če smo že za internet govorili, da je izničil pomen razdalje, potem lahko za brezžični dostop do interneta rečemo, da bo osvojil prostor. Če smo na internetu govorili o elektronskem poslovanju, potem je prava beseda za brezžično elektronsko poslovanje – mobilno poslovanje (m-commerce).

Glavna prednost, ki jo prinaša m-poslovanje je v tem, da imamo ne glede na lokacijo kjer se trenutno nahajamo dostop do interneta in s tem možnost pregledovanja informacij, nakupovanja ter opravljanja plačilnih transakcij. WAP odjemalci pa se lahko prav tako zelo uspešno uporabljajo tudi za ciljno trženje. Strokovnjaki napovedujejo, da bo posameznikom prilagojeno oglaševanje prek mobilnih vmesnikov v prihodnosti verjetno vodilna aplikacija mobilnega poslovanja. Zaradi možnosti določanja njihovega položaja v mobilnem omrežju so odjemalci WAP prav tako primerni za dostavljanje specifičnih informacij iz okolja, v katerem se trenutno nahaja uporabnik. Tako lahko slovenski uporabniki, ki se nahajajo na področju Postojne ali Celja, že dobijo informacije o bližnjih gostilnah ter kulturnih znamenitostih v omenjenih mestih.

M-poslovanje je v Sloveniji še na samem začetku razvoja, kar potrjuje tudi dejstvo, da je trenutno možno kupiti izdelke le pri dveh podjetjih. Na Eonovem WAP portalu (wap.eon.si) lahko kupite skodelico, cvetličarna Red-Success pa omogoča nakup vrtnic. Predpogoj za razširitev m-poslovanja je vsekakor zadostno število WAP uporabnikov, ki pa jih v Sloveniji v tem trenutku praktično ni. Po nekaterih ocenah jih je samo nekaj sto. Kljub temu, pa nekatere slovenske banke že napovedujejo vstop v svet WAP-a, kjer bi naj na začetku ponujale možnost vpogleda v stanje na računih, možnost preračunavanja valut in mesečnih anuitet, kasneje pa naj bi omogočale tudi prave transakcije.

Ugodne napovedi
Število uporabnikov WAP odjemalcev se iz dneva v dan povečuje, saj njihova cena pada, kakovost narašča, področja uporabe pa dobivajo nove razsežnosti. Po vseh napovedih bi naj v naslednjih letih doživeli pravi boom na področju m-poslovanja. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2002 število uporabnikov z brezžičnim dostopom do interneta že presegalo število tistih s klasičnim dostopom. Po optimističnih napovedih bi brezžični uporabniki imeli kar 78 odstotni delež. Do konca leta 2004 bi naj bila že milijarda takšnih uporabnikov, vrednost mobilnega poslovanja pa naj bi po rezultatih najnovejše raziskave Strategy Analytics dosegala 200 milijard dolarjev.
 
Pomanjkljivosti
Da se bi te optimistične napovedi uresničile, bo moralo m-poslovanje na svoji poti k vrhu premagati kar nekaj ovir. Ena izmed poglavitnih je že prej omenjeno premajhno tržišče. Razlog pa za zanimivo ne tiči v uporabnikih, temveč v proizvajalcih mobilnih aparatov, ki tržišču niso ponudili zadostne količine WAP aparatov, kar je predvsem posledica tehnoloških težav, ki jih imajo zaradi nenehnih dopolnitev protokola WAP. Da se obetajo boljši časi je napovedal direktor Nokie Matti Alahuhta, ki je izjavil da bi naj na svetovnem trgu v letošnjem letu proizvedli 29 milijonov WAP telefonov, kar bi naj pomenilo, da bi na trgu mobilnih telefonov WAP telefoni zavzeli 10 do 15 odstotni delež.

Drugi problem je visoka cena uporabe mobilnega interneta, saj je dostop do njega zdaj počasen (9,6 kbit/s) in se računa po času trajanja uporabe. Nova generacija mobilnih aparatov, ki bo temeljila na tehnologiji GPRS (General Packet Radio Service), bi naj ta problem v kratkem razrešila, saj bo omogočala tudi do desetkrat hitrejši prenos podatkov od sedanjega. Veliko pa bo seveda odvisno tudi od mobilnih operaterjev in njihove cenovne politike. Idealno bi namreč bilo, če bi se cena uporabe m-interneta računala po količini prenesenih podatkov in ne več po času trajanja uporabe.

Vsekakor pa bo potrebno poskrbeti tudi za primerno varnost. Prav vprašanje varnosti podatkov je namreč ključno področje, zaradi katerega lahko med uporabniki pride do zadržanega sprejema novega načina poslovanja. Tega se zavedajo tudi največji svetovni proizvajalci mobilnih aparatov (Ericsson, Nokia, Motorola), zato skupaj načrtujejo razvoj enotnega standarda za varno poslovanje s kreditnimi karticami prek mobilnih telefonov. Z uporabo enotnega standarda bo m-poslovanje poenostavljeno in varnejše, s tem pa bo imelo več možnosti za popoln razcvet in zaupanje uporabnikov.

Objavljeno v časniku DNEVNIK, Priloga: SLOnet – št.29 , Datum: 20. junij 2000, Stran: 35

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top