Kako doseči, da bodo stranke v vrsti čakale na vaše izdelke ali storitve?

robert rolihSanje vsakega podjetnika ali vodje marketinga so, da ob lansiranju novega produkta povpraševanje presega ponudbo. Se spomnite čakalnih vrst za Applove iPhone ali pa rekordnega števila prednaročil za Teslin Model 3? Ko se pogovarjam s podjetniki ali vodji marketinga, mi ti velikokrat potarnajo, da lahko nekaj podobnega naredijo le velika in svetovno znana podjetja. Toda sam menim, da se zelo motijo.

Skrivnost za uspešnim lansiranjem novega produkta je v skrbno načrtovanih marketinških kampanjah, ki so precej drugačne od tistih, ki jih izvaja 99% podjetij. In v tem članku bi vam rad razkril en element teh kampanj, ki je ključnega pomena za to, da imaš več povpraševanja po svojih produktih kot ga lahko zadovoljiš.

Skrivna sestavina najbolj uspešnih lansiranj produktov

Ta element se imenuje signaliziranje. Ko ga pravilno uporabite, se bo zgodilo nekaj magičnega. Nekaj, kar običajna podjetja ne bodo nikoli doživela.

Bistvo signaliziranja je prvič v tem, da svojemu ciljnemu trgu vnaprej poveš, kaj se bo tekom lansiranja zgodilo. In s tem, ko vnaprej predstaviš proces dogajanja in pa svoje pogoje, dovoliš trgu, da se pripravi. In drugič, da potencialne kupce zaprosiš, da se odzovejo in ti povedo svoje namene, še preden se lansiranje produkta zgodi.

In to je čisto nekaj drugega, kot počne 99% podjetij. 99% podjetij ustvari nov produkt, ga postavi na police ali na svojo spletno stran in upa, da ga bodo kupci kupovali. In potem se čudijo, zakaj je prodaja slaba.

Za lažjo predstavo, kaj signaliziranje je, si oglejmo praktičen primer.

Odločitev za milijon dolarjev

Ko sem lansiral knjigo The Million Dollar Decision (ki je zdaj mednarodni bestseller), smo že mesece pred izidom začeli signalizirati trgu, kaj se bo zgodilo, ko bomo knjigo lansirali. Stalno smo komunicirali s svojimi potencialnimi kupci preko različnih kanalov – od družbenih medijev, email marketinga, oglaševanja, itd. in ustvarjali pričakovanje.

In ko se je bližal datum lansiranja, smo natančno povedali, kako bo lansiranje potekalo.

Vnaprej smo povedali datum, ko bo knjiga na voljo. Vnaprej smo povedali, kaj bodo kupci knjige, ki bodo reagirali hitro, prejeli v paketu ugodnosti. Vnaprej smo povedali, kaj je naš cilj, zakaj ga hočemo doseči in kako bo doseganje tega cilja koristilo tudi vsem, ki bodo v akciji sodelovali.

In nato smo potencialne kupce že vnaprej prosili, da se odzovejo in nam sporočijo, ali nameravajo sodelovati (opraviti nakup na Amazon.com). Tako smo že nekaj tednov pred lansiranjem knjige imeli bazo strank, ki nam je signalizirala svoj namen, da kupi knjigo in s tem sodeluje v akciji.

S to bazo smo nato komunicirali zelo intenzivno do samega lansiranja (in še precej po njem). In tisto, kar me je (pozitivno) presenetilo je bilo, da je več kot 90% ljudi, ki so rekli, da bodo sodelovali, tudi resnično sodelovalo.

Obljuba dela dolg

Torej, s tem, ko kupci signalizirajo svoj namen, dosežete še pomemben psihološki učinek. To je psihološki vzvod, ki pravi, da ljudje želimo biti konsistentni s tem, kar rečemo oz. naredimo (politiki so tu izvzeti).

Tako smo na koncu dosegli rekordno prodajo knjige. Na večini trgov je 1.000 prodanih izvodov knjige v celem življenju knjige že velika uspešnica. The Million Dollar Decision pa se je prodala v 1.336 izvodih na dan izida – v le 24 urah ter tako dosegala status »Amazon Bestseller« in »Hot New Release«.

In ko me je dan potem svetovno znan kanadski avtor poslovnih knjig vprašal, kako nam je to uspelo, sem mu odgovoril: »Tako, da sem knjigo prodal, še preden jo je bilo mogoče kupiti«.

Torej, signaliziranje naj bo eden od ključnih elementov vaših marketinških kampanj, s katerimi lansirate nove produkte. Omogočil vam bo, da svoje nove izdelke prodate, še preden jih je mogoče kupiti.

Uporabite ga pri svojem marketingu ob naslednjem lansiranju novega produkta in zelo verjetno je, da vas bodo rezultati navdušili, tako kot navdušujejo mene.

 

O avtorju:

Robert Rolih je bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision, evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona ter ustanovitelj Akademije Panta Rei. Svoje prvo podjetje je ustanovil iz ničle v študentski sobi, ko je bil star 23 let. Nato je do statusa vodilnega podjetja v branži pripeljal dve blagovni znamki. V zadnjih dveh letih je naredil preskok od predavatelja, omejenega na Slovenijo, do predavatelja, ki si deli oder z največjimi predavateljskimi zvezdami sveta, kot so npr. Gary Vaynerchuk, Robert G. Allen, Andy Harrington, Kevin Green in drugi.

 

 

 

 

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top