Kako pritegniti internetne kupce?

Najpomembnejša komponenta preživetja na Internetu je promocija. Uporabnikom tega omrežja moramo povedati, da imamo svojo spletno stran. To naredimo tako, da vpišemo svoj naslov URL v čimveč iskalcev in spletnih imenikov (www.ijs.is, www.slowwwenia.com, www.yahooo.com, www.excite.com,…).

Posebno pozornost je potrebno nameniti vpisu ključnih besed, s pomočjo katerih bodo kupci našli našo spletno stran. Ne smemo varčevati s ključnimi besedami, ki jih vnašamo v opis, kajti tu velja pravilo, da več kot jih je, večja je možnost obiska strani. Zelo dobro je, če se naslov strani začne z eno izmed črk iz začetka abecede, saj iskalniki prikažejo zadetke po abecednem redu. Na to podrobnost podjetja ponavadi niso pozorna, lahko pa znatno poveča promet na spletni strani, saj ponavadi uporabniki pregledajo prvih 20-30 zadetkov ostalih pa se niti ne lotijo. K povečanemu obisku in lažji spletni prepoznavnosti znatno pripomore tudi lastna domena z naslovom www.ime_podjetja.com. Sledi objava naslova spletne strani v vseh katalogih, prospektih, poslovnih vizitkah in drugem propagandnem materialu. Pri vseh poslovnih pogovorih in prodajah, osebno ali po telefonu, je potrebno poleg naziva, naslova in telefona podjetja, podati tudi naslov spletne strani na kateri se podjetje predstavlja.

Podjetja z večjim proračunom, se lahko odločijo za objavo oglasa na spletnih straneh, ki imajo zelo velik obisk in pa seveda v vseh medijih javnega obveščanja. Druga se lahko znajdejo drugače. Nase opozorijo s pošiljanjem člankov in kratkih obvestil v forume in novičarske skupine, lahko pa tudi zamenjujejo povezave s spletnimi stranmi s podobno vsebino (npr. Link exchange, www.linkexchange.com). Kakorkoli že, potrebno se je zavedati, da je promocija investicija in ne strošek. Za internetno poslovanje je pomembna tudi vsebina in oblika spletne strani, ki mora biti privlačna, vsebinsko zanimiva in pregledna. Predstavitev mora biti organizirana tako, da pritegne pozornost obiskovalcev, kajti najpomembnejši je prvi vtis. Uspešne predstavitve oblikujejo sliko podjetja. Pozornost lahko pritegnemo s primerno uporabo barv, razporeditve, tiska, vizualnih sredstev in zvoka.

Pri oglaševanju v Internetu so zelo pomembne “vabe”, ki naj pritegnejo kar največ obiskovalcev. Z nagradnimi žrebanji, anketami, igricami in drugim skušajo pripraviti obiskovalce do tega, da bi jim poslali svoja imena in naslove. Z informacijami in zabavo skušajo podjetja spodbuditi potencialne kupce, da pogosto obiščejo njihove spletne strani. Potencialni kupec mora vedeti, da podjetje stalno bdi nad svojo spletno stranjo, dodaja in izboljšuje ponudbo izdelkov ali storitev, ponuja akcijske prodaje, nagradna žrebanja, skratka vse kar bi kupca utegnilo zanimati.

Z uspešno promocijo in vsebinsko zanimivo spletno stranjo prav gotovo lahko pritegnemo veliko obiskovalcev. Le te pa lahko tudi hitro izgubimo, če nismo pozorni na nekatere malenkosti. Ker je med uporabniki interneta veliko kupcev, ki neradi zaupajo številko svoje kreditne kartice, jim moramo omogočiti še drugo alternativo za plačilo (npr. plačilo po povzetju). Veliko uporabnikov še vedno uporablja zastarele iskalnike, ki ne podpirajo novosti spletnih straneh, kot so okvirji in jezik Java. Če spletna stran ne bomo omogočili ogleda spletne strani s starejšimi različicami brskalnikov, bomo avtomatično izgubili določen del potencialnih kupcev. Slike, zvočni in kratki filmi, ki zahtevajo veliko časa za prenos po omrežju, predstavljajo pravo nočno moro za vsakega uporabnika, zato moramo poiskati pravo mero med atraktivnostjo in časom nalaganja strani. Spletno stran moramo redno dopolnjevati in spreminjati, da v njej ni zastarelih podatkov. Naročanje izdelkov mora biti hitro in enostavno. Potrebujemo tudi povezavo s podatkovno zbirko, ki vsebuje podatke o izdelkih, ki so trenutno na zalogi.

Uporabniki s sporočili po elektronski pošti in sovražnimi stranmi (ang. hate-pages) privedejo naše podjetje v nekaj dneh na slab glas. Nenaročeno in vsiljivo oglaševanje, kot je množično pošiljanje elektronskih sporočil na nepreverjene poštne sezname elektronskih naslovov ali omrežnih novic, je tvegano. Prisotnost določenega elektronskega naslova v poštnem seznamu kaže na pristanek lastnika, da bo sprejemal obvestila, ki so vezana na temo ali zanimanje skupine, ki je seznam ustvarila.

Slava je hitro minljiva. Ker se Internet ves čas spreminja, morajo podjetja redno spremljati dogajanje na trgu, prebirati elektronsko pošto, ki jim jo pošiljajo obiskovalci, uvajati novosti, še posebej pa morajo biti pozorni na tehnološke novosti, ki dramatično spreminjajo tehnične osnove predstavitev v Internetu.

Internetne strani slovenskih podjetij
Oblikovno daleč najlepše strani so napravili v Cetisu (www.cetis.si) in Gorenju (www.gorenje.si). Cetis se zaradi posebnosti svojega proizvodnega programa ne more toliko približati individualnemu uporabniku interneta, kljub temu so njihove strani polne najrazličnejših informacij.

Pri Gorenju so posvetili največ pozornosti obiskovalcem, saj za njih ponujajo razne akcije, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja in lahkotno brskanje po straneh. Škoda, da strani Gorenja ne najde tudi slovenski internetni iskalec Mat´Kurja.
Tudi spletna stran Adria Airways (www.adria.si) je dobro zasnovana. Ima večino najpomembnejših karakteristik, ki privabijo in obdržijo kupce. Na strani najdemo tudi rezervacijski sistem, s katerim lahko rezerviramo letalsko karto, ob nakupu pa si na ta način zagotovimo nekaj popusta.

Terme Čatež (www.terme-catez.si) se predstavljajo z vsebinsko bogato, enostavno in lepo oblikovano spletno stranjo. Obiskovalcem so ponudili možnost rezervacije hotelske sobe s pomočjo elektronske pošte. Na dejstvo, da ob rezervaciji po Internetu tu ne dobimo kakega dodatnega popusta, lahko gledamo tudi drugače. Zakaj bi morali plačati več, kadar pri roki nimamo računalnika, ali pa ga tudi sicer uporabljamo? Hkrati pomeni možnost rezervacije storitev po Internetu že sama po sebi ugodnost, saj je na voljo 24 ur na dan.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top