Kontekstno oglaševanje

kontekstno oglaševanjePoleg klasičnega pasičnega oglaševanja ter oglaševanja s sponzoriranimi povezavami na iskalnikih, doživlja v zadnjem letu v Sloveniji vedno večji razcvet tudi kontekstno oglaševanje (ang. Contextual advertising). Gre za obliko spletnega oglaševanja, pri kateri so oglasi tesno povezani z vsebino spletnega mesta na katerem se prikazujejo. Ker so oglasi v kontekstu z vsebino spletnega mesta, je posledično tudi odzivnost na tovrstne oglase med uporabniki večja.

ToboAds in ADpartner
V Sloveniji obstajata dve spletni oglaševalski mreži, ki omogočata oglaševanje s kontekstnimi oglasi. Ledino so pred dobrim letom in pol zaorali pri podjetju Tobonet, ko so vzpostavili omrežje ToboAds (www.toboads.si). V začetku letošnjega leta je bilo v oglasno mrežo vključenih 500 založnikov, ki so na 1.800.000 spletnih straneh vsak dan prikazali 2 milijona oglasov. Doseg omrežja je presegal 500.000 uporabnikov, kar pomeni, da je ToboAds-ove oglase lahko opazil že vsak drugi slovenski uporabnik interneta. Konec maja se je ToboAds zaradi želje po doseganju sinergijskih učinkov združil z oglaševalsko mrežo Httpool. Podjetji sta kot prvi rezultat združitve vpeljali novo obliko oglaševanja, »kontekstualno pasico«, ki bo oglaševalcem omogočila še učinkovitejši stik s ciljnimi skupinami.

Popolno prevlado ToboAdsa na področju kontekstnega oglaševanja je januarja letos preprečil Najdi.si, ki je vzpostavil kontekstno spletno oglaševalsko omrežje Adpartner (www.adpartner.si). Adpartner je že v testni fazi, ki je potekala od januarja do marca, požel veliko zanimanja, saj so oglaševalci oddali v sistem prek 3.000 različnih oglasov. Z mesecem aprilom, ko se je začelo obračunsko obdobje se je zadovoljstvo oglaševalcev in založnikov še povečalo, saj so bili upoštevani številni njihovi predlogi za izboljšavo samega sistema. ADpartner je namreč vzpostavil zelo konkurenčen oglasni sistem, ki temelji na kakovostnem algoritmu za ujemanje oglasov z vsebino spletnih strani, ki je nastal izpod rok Najdi.si-jevih razvijalcev.

Oglaševalce pri kontekstnem oglaševanju navdušujejo naslednja dejstva: njihovi oglasi so prikazani ob pravem trenutku na pravem mestu, z izdelavo oglasov nimajo nobenih stroškov, učinkovitost oglaševanje lahko sproti spremljajo in po potrebi optimizirajo oglase, stroški so povezani zgolj s kliki na oglas.

Kako deluje kontekstni oglasni sistem?
Za delovanje sistema so potrebne tri skupine udeležencev: lastniki spletnih strani, oglaševalci in oglaševalsko omrežje s svojo infrastrukturo. Lastniki spletnih strani, ki se zaradi možnosti zaslužka pridružijo omrežju, zagotovijo na svojih straneh prostor za oglase. Na drugi strani sistema so oglaševalci, ki prek nadzorne plošče oglaševalskega omrežja v nekaj preprostih korakih določijo ključne besede in proračun akcije ter kreirajo oglase. V ozadju takšnega omrežja vseskozi delujejo ti. iskalni pajki, ki brskajo po spletnih straneh in shranjujejo vsebino na strežnike oglasnega omrežja. Iz te vsebine se potem izluščijo besede, ki se shranijo in obdelajo za hitro iskanje. Oglaševalski sistem nato na podlagi vnešenih ključnih besed poišče s pomočjo algoritma za ujemanje oglasov z vsebino spletnih strani vsebinsko najbolj primerne spletne strani na katerih se bodo prikazovali oglasi. Sistem tako poskrbi za čim boljše ujemanje med oglasi in vsebino spletnih strani.

Ob optimalnem delovanju, ko je v oglasnem sistemu na eni strani dovolj raznolike spletne vsebine na drugi strani pa dovolj oglaševalcev, bi npr. uporabniki ob ogledovanju spletne strani posvečene golfu videli oglase povezane s prodajo golf opreme. Oglaševalcem ob takšnem delovanju sistema ni potrebno zapravljati časa z iskanjem pravega vsebinskega mesta za prikaz njihovih oglasov, saj bo algoritem na podlagi katerega deluje oglasna mreža, prikazal oglase na vsebinsko najbolj relevantnih spletnih mestih.

Takšen način delovanja omogoča oglaševalcem, da lahko s pravim izborom ključnih besed dosegajo pravo ciljno skupino. Zadovoljni pa so tudi lastniki spletnih strani saj dosegajo oglasi, ki so v korelaciji z vsebino spletne strani večjo odzivnost med uporabniki. Večja odzivnost pa seveda pomeni več klikov in več oglasnih prihodkov.

Založniki
Lastniki spletnih strani oziroma založniki so stimulirani za sodelovanje v oglasni mreži zaradi možnosti dodatnega zaslužka, saj dobijo plačilo za vsak klik na oglas, ki je prek oglasne mreže serviran na njihovi spletni strani. Založniki lahko na učinkovitost prikazanih oglasov delno vplivajo tudi sami, saj lahko sami določijo barvni izgled, pozicije in velikosti oglasov, ki se bodo prikazovali na njihovi spletni strani. Založnikom je omogočena tudi možnost filtriranja oglasov, saj lahko vnesejo naslove spletnih mest, čigar oglasov ne želijo prikazovati. Po registraciji na spletni strani oglasnega omrežja in po izbiri oglasov, generira sistem oglasne kode, ki jih mora založnik namestiti na svoje spletne strani in sicer na tiste pozicije kjer želi, da bi se prikazovali oglasi. Ko se oglasi začnejo prikazovati lahko založnik spremlja za izbrana časovna obdobja število prikazov in klikov, ki so jih beležili oglasi na njegovi strani, kakor tudi podatke o svojem zaslužku.

Oglaševalci
Oglaševalec lahko znotraj vsake oglasne akcije ustvari večje število oglasov in jih prek nadzorne plošče popolnoma samostojno upravlja, kar pomeni, da lahko ureja ključne besede, naslov in vsebino oglasa, ciljno povezavo oglasa, časovni potek akcije ter dnevne omejitve pri porabi oglaševalskega proračuna. Oglaševalec lahko vnese v sistem tudi neželene ključne besede, za katere ne želi, da so povezane z njegovimi oglasi. Prek nadzorne plošče se lahko spremljajo tudi statistični podatki (št. prikazov, št. klikov, stopnja klikov – CTR), ki so pomembni za ugotavljanje uspešnosti oglasne akcije, predstavljajo pa tudi smernico za optimizacijo posameznih akcij z namenom izboljšanja njihove učinkovitosti. Oglaševalec plača samo tiste oglase, na katere je uporabnik kliknil in bil dejansko preusmerjen na spletno predstavitev oglaševalca. Trenutna cene na klik se pri kontekstnih omrežjih v Sloveniji gibljejo med 0,30 in 0,40 EUR+ DDV na klik.

<slika>Primer kontekstnega oglasa

Objavljeno v reviji Poslovna dinamika, julij 2008

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

2 comments

  • Zanimivo.. Pred kratkim sem zacela delati za tehnolosko podjetje v Kanadi, kjer je moja vloga business developer in v timu dveh pripravljava strategijo za ad network launch (in partnering) nasega podjetja. Prva faza je bil seveda extensive research in industry analysis. Zaradi velike prednosti ameriskega oz. anglesko govorecega trga je razumljivo, da tukajsnji ad networki srkajo MIO $ v prihodkih od oglasevalcev, pa tudi CPC/CPA je a oglasevalce prijaznejsa. Ker obstajajo tudi Niche ad networks – med rankom Top best (comScore) je npr. tudi “hispanic” npr HispanicClick (vseeno, veeelik trg v primerjavi s slovenskim haha) – sem si mislila, da je kaksna goba tudi na slovesnkem trgu zrastla. No, s tem sem naletela na novicko Najdi.si pa tudi na tvoj blog. Predvidevam, da so uporabniki “unique visitors” in 500.000 je kar okay glede na naso majhno slovesnko govoreco populacijo, menim. Najboljsi nisni ad network SnapShot npr., ima 18.5 Mio Uniques, NeoEdgeGame 911.000 – kar je ze precej blizu 0.5 mio, zato sem skepticna ali je ta ocena sploh realna? Lep pozdrav, Nika M

  • PS: Obracam se na standardni metric v industriji Uniques per Month..

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top