Oglaševanje po ključnih besedah

Kljub temu, da največji slovenski spletni imeniki in iskalniki ponujajo že nekaj časa vsem zainteresiranim oglaševalcem možnost oglaševanja po ključnih besedah, je s to obliko oglaševanja na žalost seznanjenih še vedno premalo podjetij. Oglaševanje po ključnih besedah velja za enega najučinkovitejših načinov spletnega oglaševanja, saj omogoča oglaševalcem, da se njihov oglas prikaže samo takrat, ko uporabnik v iskalno polje vpiše eno izmed besed, ki jih je zakupil oglaševalec. Zakup ključnih besed namreč omogoča oglaševalcu, da se njegova oglasna sporočila prikazujejo tistim uporabnikom, ki z zakupljeno ključno besedo iščejo željene vsebine prek iskalnika.

Prikaz oglasa, ki je neposredno vezan na zanimanje iskalca, znatno pripomore k večji zmožnosti priklica oglasnega sporočila, hkrati pa se tudi bistveno poveča verjetnost klika na oglas in prehoda na oglaševalčevo spletno stran. Podobno rešitev predstavljajo tudi sponzorirane povezave, vendar pri tem načinu ne gre za prikaz oglasa, temveč za izpis povezave do oglaševalčeve spletne strani na prvem mestu med izpisi rezultatov iskanja. Na podlagi iskanih ključnih besed se torej lahko prikaže pasica ali sponzorirana povezava, lahko pa tudi oboje hkrati. Cilj omenjenega oglaševanja je v tem, da oglaševalec pritegne čim več obiskovalcev na svojo spletno stran, kjer jim lahko ponudi še več informacij o določenem izdelku ali storitvi ter ga tako vzpodbudi k nakupu.

Sistem deluje tako, da oglaševalci za določen čas zakupijo pravico do določene ključne besede, ki se nanaša na njihovo ponudbo. Če vzamemo za primer revijo, ki jo pravkar berete, bi lahko denimo izbrali naslednje besede: računalništvo, IT, internet, revija, strojna oprema, novice. Če bi sedaj obiskovalec strani, kjer ima oglaševalec zakupljen oglasni prostor, vtipkal v iskalno polje vsaj eno izmed zakupljenih besed, bi se mu na strani z rezultati iskanja prikazala pasica oglaševalca ali/in sponzorirana povezava na prvem mestu med izpisanimi rezultati iskanja.

Slovenski ponudniki
Večina spletnih založnikov se pri obračunavanju cene sponzoriranih povezav odloča za model CNK (cena na klik). Tako je tudi v Sloveniji, kjer imajo največje strani (Najdi.si, Matkurja in Slowwwenia.com) začuda celo enotno ceno – 90 SIT na klik. Z odzivi oglaševalcev na možnost oglaševanja s pomočjo sponzoriranih povezav, so še posebej zadovoljni pri iskalniku Najdi.si, ki je tudi eden redkih slovenskih spletnih medijev, ki beleži konstantno rast oglaševalskih prihodkov.

<slika1: slowwwenia.tif> Izpis sponzorirane povezave na Slowwwenia.com

“Nam se je neposredno oglaševanje v lanskem letu povečalo za osemkrat”, evforično razlaga Primož Žižek z oddelka marketing & odnosi z javnostmi, Najdi.si. Poleg nesporne kvalitete njihovega iskalnika vpliva na velik interes oglaševalcev tudi njihovo dobro in kvalitetno delo z naročniki. “Organizirano imamo podporo naročnikom, izdajamo elektronske novice, s katerimi obveščamo zainteresirane o novostih na področju e-trženja, naročnikom med akcijo nudimo vso razpoložljivo statistiko in jim tudi svetujemo, če zaznamo kakršnokoli potrebo po spremembi strategije. Držimo se mota, da smo zadovoljni šele takrat, ko je zadovoljen naš naročnik. Verjetno je tudi zaradi vsega tega vedno več oglaševalcev, ki se obračajo neposredno na nas”, pravi Žižek, čigar trditve potrjuje veliko podjetij in neprofitnih organizacij, ki so bili z učinkovitostjo oglaševalskih akcij na Najdi.si izredno zadovoljni. “Izpostavil bi pet neposrednih merljivih koristi oglaševanja na Najdi.si: močno povečan obisk na spletnih straneh naročnika, posredno (zapoznela konverzija) in neposredno (e-prodaja, e-rezervacije, e-naročila) povečanje prodaje, izboljšan imidž, generiranje več sto ali celo tisoč e-naslovov potencialnih kupcev (predvsem s pomočjo nagradnih iger), ter cenovno ugodno in z vidika ROI učinkovito doseganje potencialnih kupcev.”

Najdi.si beleži uspešne primere akcij tako na področju ciljanega oglaševanja, kot oglaševanja na doseg. Za najbolj uspešne akcije, ki so bile izpeljane s strani podjetij kot so BMW, Citroen, Delo, DHL, McDonalds, Petrol, Peugeot, Simobil, ipd., je značilno, da zelo učinkovito dosegajo primarni cilj: prehitevanje konkurence in zagotavljanje velikega obiska visoko motiviranih in zainteresiranih potencialnih kupcev.

Sponzorirane povezave privabljajo oglaševalce
Poleg klasičnih oglaševalskih akcij je veliko najučinkovitejših akcij vezanih na zakup sponzoriranih povezav in na oglaševanje po ključnih besedah. “Takšnih stalnih akcij je precej, naj med naročniki omenim BMW, KD Investments, Merkur in WLW”, pojasnuje Žižek. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo na straneh Najdi.si 40 oglaševalskih akcij, ki so temeljile na pozicioniranju med iskalnimi zadetki na iskalniku Najdi.si. Kot smo že omenili, morajo oglaševalci za vsak klik na sponzorirano povezavo plačati 90 SIT. Maksimalni CTR (click through rate – stopnja klikov) v tem obdobju je bil 56% in najnižji 8 %. Povprečna vrednost CTR pri majhnih akcijah je 25 %, pri akcijah večjega obsega pa 15%. Pri ključnih besedah je povprečen CTR okoli 5 %, cena na klik pa 6 SIT. Akcij vezanih na ključne besede je še več kot akcij vezanih na sponzorirane povezave, tako po obsegu kot številu. “V splošnem beležimo nekajkratno rast oglaševanja v obliki sponzoriranih povezav. Trenutni dogovori ta trend samo še podkrepujejo, saj smo tik pred objavo še nekaterih večjih akcij vezanih na sponzorirane povezave”, zaključuje Žižek.

<slika2: najdi-sponzor.tif> Sponzorirana povezava na Najdi.si

Žižkove trditve o hitri rasti oglaševanja s pomočjo sponzoriranih povezav, potrjuje tudi pomočnik direktorja spletne oglaševalske mreže Httpol, Luka Kogovšek: “Trend je strmo naraščajoč, kvantificirati pa ga se ni mogoče, saj ni referenčne točke – produkt je razmeroma nov na slovenskem trgu. V lanskem letu smo v okviru naše mreže izpeljali relativno malo tovrstnih akcij, manj kot 20, letos pa smo jih toliko že v prvem kvartalu. Razvidno je, da interes po tovrstni obliki oglaševanja narašča, predvsem pa je pomembno,da ta produkt nagovarja tržni segment, ki je bil do pred kratkim precej neaktiven, t.j. segment malih in srednjih podjetij, torej direktnih naročnikov.” Kogovšek pravi, da je velikost akcij odvisna predvsem od proračunov, ki jih podjetja namenijo oglaševanju na internetu. “V naši mreži je razpon precej velik saj prihaja od letnih zakupov velikih oglaševalcev (nekaj milijonov SIT in nad 100 besed) do eksperimentalnih manjših zakupov (par deset tisoč SIT in nekaj izbranih besed).”

Googlov AdWords sistem
oglasevanje-iskalnikiGlede na to, da je iskalnik Google med slovenskimi internetnimi uporabniki v samem vrhu priljubljenosti, bi morala slovenska podjetja razmišljati tudi o oglaševanju na eni izmed najbolj obiskanih strani na svetu. In nikar si sedaj ne mislite, da potrebujete za oglaševanje na Googlu celo premoženje. Verjetno vas bo presenetilo, če vam povemo, da je lahko oglaševanje na Googlu tudi do 9 krat! cenejše kot pri slovenskih ponudnikih storitev oglaševanja s pomočjo sponzoriranih povezav, in da vam Google za razliko od mnogih drugih imenikov in iskalnikov, ne predpisuje minimalnega proračuna vaše oglaševalske akcije, niti cene, ki jo morate plačati za klik. Tisto kar je obvezno, je to, da morate plačati 5 dolarjev pristopnine.

Postopek kreiranja oglaševalske akcije s sponzorirano povezavo na Googlu Oglaševalsko akcijo si lahko na Googlu postavimo popolnoma sami in to v nekaj minutah! Postopek, ki ga začnemo na strani https://adwords.google.com, nas skrbno vodi po posameznih korakih, ki so vseskozi podrobno razloženi:

 1. Izberemo jezik in državo.
 2. Kreiramo tekstovni oglas: definiramo naslov in opis strani, ter vnesemo URL naslov naše strani (glej sliko 3).
  <slika3: kreiranje-oglasa.tif> Slika3
 3. Določimo ključne besede na podlagi katerih se bo izpisala sponzorirana povezava (glej sliko 4). Ključne besede naj odražajo naravo vašega posla, prodajnega programa in storitev, ki jih opravljamo.
  <slika4: izbira-besed.tif> Slika4
 4. Določimo maksimalno vrednost, ki smo jo pripravljeni pripravljeni plačati za klik (glej sliko 5).
  <slika5: dolocitev-stroskov.tif> Slika5
 5. Določimo velikost dnevnega proračuna naše oglaševalske akcije (glej sliko 6).
  slika6: dolocitev-proracuna.tif> Slika6
 6. Sledi kreiranje in aktiviranje računa. Preko obrazca na spletni strani posredujemo naš e-naslov, kamor dobimo sporočilo, s pomočjo katerega aktiviramo naš račun.
 7. Na strani https://adwords.google.com/select/ se prijavimo v sistem in v rubriko Account Management / Edit Billing Information vpišemo vse potrebne kontaktne informacije ter podatke z naše plačilne kartice.
 8. Še enkrat preverimo vse vpisane podatke (View / Edit Campaigns ) ter aktiviramo akcijo.
 9. Na strani zadetkov se izpiše naša sponzorirana povezava (glej sliko 7)
  <slika7: izpis-na-googlu.tif> Slika7

Za izbrane ključne besede je potrebno določiti maksimalno ceno na klik (CPC – cost per click), ki ste jo pripravljeni plačati; minimalna cena pa je s strani sistema že vnaprej določena in sicer na podlagi tržne vrednosti izbranih ključnih besed in pregleda zgodovine učinkovitosti besed iz preteklih akcij. Skratka ceno za klik lahko v razponu od 0,05 – 50 USD, določite sami. CPC in stopnja klikov (CTR), ki jo beleži vaša sponzorirana povezava, določata njeno pozicijo. Pozicija sponzorirane povezave je namreč izračunana na podlagi naslednje formule: CPC x CTR. Večji kot je zmnožek, boljša je vaša pozicija sponzorirane povezave. Iz formule je razvidno, da vam višja stopnja klikov, omogoča nižjo ceno, ki jo boste plačali za klik. Ko smo že ravno pri stopnji klikov, naj omenimo, da je Google predpisal minimalni 0,5 % CTR, ki ga morajo dosegati sponzorirane povezave, če se želijo pojaviti čisto na vrhu.

Poleg vsega naštetega vam Googlov AdWords sistem omogoča enostavno spremljanje in upravljanje oglaševalske akcije ter nadzor stroškov v realnem času. Tako lahko denimo spremljamo statistiko za izbrano obdobje, imamo vpogled v celotno uspešnost vsake posamezne akcije ali pa vseh skupaj, spremljamo lahko stopnjo klikov, povprečno vrednost pozicije, povprečen CPC, itd.

Na prvo stran rezultatov iskanj na Googlu se je možno prebiti v nekaj tednih s pomočjo optimizacije spletnih strani ali pa že v nekaj urah s pomočjo zakupa sponzoriranih povezav preko sistema Adwords. Več o prednostih oglaševanja na Googlu in o tem kako vam lahko pomagamo pri vzpostavitvi oglaševanja si lahko preberete s klikim na povezavo “Google oglaševanje“.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top