Kako do spletne trgovine?

spletna trgovinaKako se lotiti projekta vzpostavitve spletne trgovine, kakšne so minimalne zahteve, ki jih mora izpolnjevati spletna trgovina, kakšno administracijo trgovine nam mora omogočiti izvajalec, kakšne nadgradnje oziroma dodatne funkcionalnosti trgovine so mogoče, kdo so ponudniki spletnih trgovin v Sloveniji in kakšne so stroški vzpostavitve spletne trgovine? Če ste bili še do nedavnega skeptični, da bi zakorakali na področje spletne prodaje, je mogoče sedaj ravo pravi trenutek, da se soočite z novimi izzivi in da povečate konkurenčnost vašega podjetja. Vrednost in obseg spletne prodaje se namreč večata iz dneva v dan, prav tako pa je tudi spletnih trgovin in spletnih kupcev vedno več.

Po podatkih RIS-ove raziskave (www.ris.org) je v Sloveniji okoli 20% uporabnikov interneta, ki opravljajo nakupe preko spleta. Za trgovce, ki dvomijo v uspešnost internetne prodaje naj navedemo tudi to, da potrošimo Slovenci na letni ravni že preko 10 milijard tolarjev in da je trenutna letna stopnja rasti on-line potrošnje okoli 20%. Poleg številnih in že ničkolikokrat omenjenih prednosti, ki jih ponuja spletna strgovina trgovcem, velja izpostaviti, da predstvalja spletna trgovina za trgovce dodaten kanal za prodajo njihovih izdelkov oz. storitev, prodajo, ki je neodvisna od časa in prostora ter možnost globalne navzočnosti, kot tudi to, da so stroški vzpostavitve spletne prodaje in samega obratovanja zanemarljivi v primerjavi s klasično trgovino.

Kje začeti in kakšno rešitev izbrati?
Prvi korak na poti do spletne trgovine je seveda izbira primernega izvajalca. Le-teh je na slovenskem trgu kar nekaj. Priporočljivo si je ogledati njihove spletne strani, preveriti kaj njihove trgovine omogočajo, kakšne so njihove reference in seveda kakšne so cene. Pomembno je tudi to, da ima izvajalec dovolj znanja s področja internetnega marketinga in da vam lahko svetuje pri promociji trgovine in pospeševanju spletne prodaje. Svetujemo vam, da ob upoštevanju navedenih kriterijev izberete takšnega izvajalca, ki bo razumel vaše cilje in želje in ki se vam bo znal prilagoditi.. Na tržišču obstajajo že narejeni programski paketi trgovin, ki jih je v večini primerov možno nadgraditi s posameznimi komponentami, ki še dodatno povečajo funkcionalnost trgovine. Modularna zasnova takšnih trgovin omogoča trgovcu, da si sestavi trgovino po svojih željah, ki je ravno tako velika kot jo potrebuje. Ko postane trgovina premajhna oziroma ko ne zadosti več vsem potrebam, ki jih ima trgovec, pa jo je možno nadgraditi z dodatnimi moduli. Seveda pa imajo takšne rešitve ravno zaradi že vnaprej pripravljenih modulov tudi določene slabosti, saj se zna zgoditi, da ne morejo zadostiti vsem specifičnim potrebam trgovcev. Seveda pa se lahko projekta spletne prodaje lotite tudi tako, da izberete takšnega izvajalca, ki vam bo izdelal popolnoma unikatno spletno trgovino, ki bo zadostila vsem vašim potrebam in željam. Cena bo seveda temu primerna in nekajkrat višja od že narejenih programskih rešitev, toda dobili boste natančno tisto kar ste si zamislili. Ne glede na to, kdo vam bo izdelal trgovino in za kakšno programsko rešitev se boste odločili, pa lahko rečemo, da je osnovna fukcionalnost in zgradba večine trgovin zelo podobna. Brez kataloga izdelkov, nakupovalne košarice in administrativnega vmesnika za polnjenje vsebine si spletne trgovine namreč sploh ne moremo predstavljati. Od tu naprej pa se že začnejo delati razlike med enostavnimi in kompleksnejšimi spletnimi trgovinami. Že preproste trgovine lahko ponujajo celo paleto dodatnih funkcionalnosti kot npr. iskalnik po izdelkih, možnost dodajanja akcijih cen, sistem za priporočanje sorodnih izdelkov, možnost statistične obdelave naročil, itd. Najnaprednejše trgovine pa npr. omogočajo možnost plačevanja s kreditnimi karticami in povezavo z že obstoječim poslovno informacijskim sistemom, ki ga uporablja naročnik trgovine.

Cene spletnih trgovin
Razpon cen je pri spletnih trgovinah lahko precejšen. Enostavne vendar čisto dovolj fukcionalne trgovine lahko dobite že za cca. 150.000 SIT. Ena izmed takšnih rešitev je trgovina InetiaShop (www.inetia.com), ki vam za omenjeno ceno ponuja upravljanje s spletno trgovino prek spletnega vmesnika, samostojno kreiranje kategorij in podkategorij izdelkov, možnost ažuriranja izdelkov (ime, opis, slika, cena), izpis aktualne ponudbe izdelkov na osrednji strani in možnost dodajanja akcijskih cen. Cene trgovin, ki vsebujejo že nekaj orodij za pospeševanje prodaje (izpis aktualne ponudbe, akcijske cene), lestvico najbolj prodajanih izdelkov, večjezično podporo in npr. vzpostavitev plačevanja s kreditnimi karticami in s sistemom Moneta se začnejo pri 300 tisočakih.

Administrativni vmesnik trgovine InetiaShop
Prek administrativnega vmesnika lahko urejate podatke o vsakem posameznem izdelku (koda, ime, opis). Tekst pri podrobnem opisu izdelka lahko poljubno formatirate (možnost izbire velikosti in tipa pisave, barve teksta, poravnave, možnost dodajanja URL povezave, itd.). Dodajanje slike, ki se prikaže ob izdelku v spletni trgovini, je zelo enostavno. Ker zna sistem sam pretvoriti sliko v manjši in večji format, vam ni potrebno pripravljati in vnašati dveh slik za posamezen izdelek. Spletna trgovina inetShop omogoča tudi pospeševanje prodaje in sicer tako, da lahko poleg redne cene izdelka navedete še akcijsko ceno, izdelek pa lahko uvrstite tudi v rubriko Aktualno, ki je namenjena prikazu aktualne oziroma akcijske ponudbe.

Ob cenah, ki smo jih navedli, pa velja opozorilo, da je v ceno vključena le zelo preprosta grafična podoba, ki običajno ni primerna za trgovce, ki se spletne prodaje resno lotevajo. Če želite pri kupcu že takoj ob prihodu v trgovino zapustiti dober vtis, vam svetujemo da se ne poslužujete že vnaprej pripravljenih enostavnih predlog, ki jih ponujajo nekateri izvajalci. Rajši odštejte nekaj več denarja, da boste dobili dizajn, ki bo najbolj odgovarjal naravi vašega posla in izdelkom, ki jih ponujate v trgovini. Za atraktivo in profesionalno narejeno oblikovno podobo s katero boste dali trgovini tudi določeno mero verodostojnost in kredibilnosti, boste morali odšteti še kakšnih 200 tisočakov (ali pa glede od izbire izvajalca tudi precej več). Za tiste, ki razmišljajo bolj globalno, naj navedemo še to, da znaša vrednost nadgradnje spletne prodajalne v dodatno jezikovno različico okoli 30% vrednosti vzpostavitve privzete spleten trgovine. Cene kompleksnejših trgovin se začnejo okrog milijona tolarjev in lahko gredo tudi v nebo. Odvisno pač od fukcionalnosti in morebitne integracije z obstoječim poslovno informacijskim sistemom, ki je nujno potrebna za večje trgovce, saj drugače ne bi mogli obvladovati poslovanja. Kot vidite je razpon cen precej velik. Tudi pri spletnih trgovinah velja podobno kot pri nakupu avtomobila – ni namreč vseeno ali kupujete twinga ali mercedesa.

Kompleksnejše rešitve
Podjetje Oblikovanje.com (www.oblikovanje.com) ne ponuja vnaprej pripravljenih programskih paketov trgovin temveč ponuja zgolj rešitve izdelane po meri. Prednost njihovih trgovin, ki so primerne tako za B2B kot B2C poslovanje, je v tem, da jih lahko povežejo z že obstoječim informacijskim sistemom podjetja ali z različnimi prodajno-blagajniškimi rešitvami (od Pantheona, Navisiona, Birokrata, ipd.), tako da zmanjšajo administrativna opravila (še posebej opravila povezana s stanjem zalog, spremembami cenikov in obdelavo naročil), ki so potrebna pri delu s spletno trgovino, na minimum.

Zaradi kompleksnejše trgovine in številnih funkcionalnosti, ki so narejene po meri stranke, je tudi cena takšne spletne trgovine nekoliko višja saj se začne od 1,5 mio SIT naprej. V podobnem cenovnem okviru se gibajo tudi rešitve, ki jih ponuja podjetje Domenca (www.domenca.si), kjer se izdelavo spletnih trgovin, ki delujejo na podlagi programske opreme Košarica, ukvarjajo že od leta 1999. Košarica je napisana kot modularna aplikacija, zato je dodajanje funkcionalnih rešitev hitro, zanesljivo in poceni. Izhodiščna cena spletne trgovine je okoli 1,5 mio SIT. Pri tem pa je potrebno poudariti, da vključuje trgovina poleg vseh klasičnih funkcionalnosti tudi številne dodatne module, kot npr. aktualne novice, ankete, mailing lista, ocenjevanje artiklov, podajanje mnenj o izdelkih, itd. Dodaten strošek, ki ga je potrebno prišteti osnovni ceni, pa predstavljajo moduli za naprednejše poslovanje kot so: plačevanje s kreditnimi karticami, povezovanje sorodnih in dopolnilnih artiklov, modul za blagovne skupine (vnos “tehničnih podatkov” in možnost kasnejše primerjave), uporabniški račun (zbiranje točk zvestobe), napredne mailing liste ipd. Jugoslav Petkovič, vodja e-poslovanja, pravi da je njihov poudarek na kvaliteti izdelanih trgovin. »Naš namen je imeti manjše število dobrih in predvsem uspešnih trgovin, ne pa se hvaliti, da jih imamo npr. 100.» Petkovič priznava, da niso najboljša izbira za manjše projekte, saj znaša povprečna vrednost njihovih ponudb za spletne trgovine več kot 2 milijona SIT, in nadaljuje »smo pa odlična izbira za resno poslovanje, tako da so naše celo zelo ugodne, glede na rešitve, ki jih nudimo. Da je naša usmeritev pravilna potrjujejo tudi nagrade, ki smo jih prejeli za naše trgovine. Leta 2004 smo prejeli srebrnega Netka za trgovino Mojaknjigarna.com ter priznanje e-podjetnik leta 2004 v kategoriji spletnih trgovin, ki ga podeljuje revija Podjetnik, leta 2005 pa smo prejeli srebrnega Netka za trgovino Mimovrste.com.« Ker bi pri podjetju Domenca radi, da bi bili njihovi naročniki na koncu zadovoljni tudi s prodajnimi rezultati, ki bi jih naj prinesla spletna trgovina, poskrbijo za brezplačen vpis trgovine v najpomembnejše iskalnike in imenike, naredijo osnovno optimizacijo spletnega mesta za potrebe iskalnikov (SEO), naročniku trgovine pa podarijo tudi brezplačno oglaševanje s pasicami v omrežju Domenca.

Podjetje Kivi Com (www.kivi-com.si) iz Slovenj Gradca ravnotako izdeluje unikatne projekte, izdelane po meri naročnika. Jasno je, da administrativni del trgovine temelji na njihovem lastnem sistemu za upravljanje z vsebino (PIAcms.NET), vse ostalo – od funkcionalnosti, oblike, vsebin in navigacije pa je prilagojenu namenu projekta in zahtevam naročnika. Tadej Visinski, direktor podjetja, pravi, da imajo s trgovinami že kar kar nekaj izkušenj. »Nekaj nam jih je uspelo tudi izvoziti. Tako imamo npr. uspešno izvedene projekte na Floridi, trenutno pa delamo trgovino v Savdski Arabiji. Z moduli, ki jih imamo na razpolago (in jih lahko hitro vključimo v nov projekt in/ali prilagodimo) lahko naredimo skoraj vse. Zaradi specifičnih zahtev vsakega posameznega naročnika bi težko pripravili neko splošno ponudbo z ovrednotenjem cene. Rečem lahko le, da se začetne cene vrtijo okrog milijona tolarjev in da niso navzgor omejene. Glede na naravo našega dela namreč pripravimo vsako ponudbo na osnovi predvidene količine dela, ki je seveda odvisna predvsem od obsega trgovine in od predvidenih funkcionalnosti.«

Podono kot v podjetju Kivi Com so tudi v podjetju Prosplet (www.prosplet.com) razvili lasten Content Management sistem, ki poleg enostavne administracije spletne trgovine med drugim omogoča tudi kreiranje predračunov/računov, pregled realizacije po mesecih/letih in pošiljanje e-novic v HTML formatu. Njihova napredna spletna trgovina ponuja tudi precej uporabnih modulov, namenjenih pospeševanju prodaje (npr. modul za primerjavo med artikli, modul, ki omogoča samodejno generiranje strani glede na predhodne obiske). Preko standardiziranih XML datotek se lahko ponudba iz spletne trgovine samodejno pojavlja tudi v največjem slovenskem bolšjem sejmu, www.bolha.com. V podjetju Prosplet, kjer se cene trgovin gibljejo od 500.000 SIT do 1.500.000 SIT, so nam zaupali, da trenutno razvijajo tudi povezavo med spletno trgovino in ERP sistemom DATALAB Pantheon, kar bo strankam omogočalo centralno podatkovno bazo in enostavno poslovanje s kupci tudi na spletu.

Rešitve po meri ponujajo tudi v podjetju Comtron (www.comtron.si). Ena poglavitnih prednosti njihovih spletnih trgovin je ta, da omogočajo povezljivost z različnimi poslovno informacijskimi sistemi. Prednačijo seveda rešitve, ki so navezane na njihov lasten poslovno informacijski sistem TRONInterCenter (www.tronintercenter.com). Comtron ponuja na področju internet prodaje tako B2B kot B2C rešitve. Ena izmed posebnosti njihove B2C spletne trgovine je ta, da se celotno naročilo stranke ob zaključku nakupa zapiše v poslovno informacijski sistem, kjer se se samodejno kreirajo naslednji dokumenti: naročilo, dobavnica, račun. Integracija spletne trgovine s poslovno logiko Tron InterCentra (TIC) je pomembna prednost Comtronove B2C rešitve, saj lahko trgovcu z avtomatizacijo procesov privarčuje dragocen čas, hkrati pa omogoča tudi, da so zaloge in cene na spletu vedno ažurne. Comtronov zadnji projekt na tem področju je spletna trgovina Baby Center (www.babycenter.si). Comtronove B2B trgovine pa med drugim omogočajo, da ima vsak kupec svoje popuste na blago, svoj rok plačila in svoj način poslovanja. Na podlagi prijave kupca v B2B spletno trgovino, mu sistem prikaže artikle in cene po pogojih, ki veljajo za tega kupca. B2B trgovina, ki je integrirana v poslovno-informacijski sistem, omogoča poleg avtomatskega kreiranja naročil tudi sledenje vseh naročil ter prikaz saldakontov za vsakega kupca posebej.

V podjetju Hal interactive (www.hal.si) imajo za potrebe izdelave spletne trgovine sicer pripravljene določene funkcionalne module, ki pa se v fazi produkcije vedno prilagodijo željam in potrebam naročnika, tako oblikovno, kot tudi funkcionalno. Osnovna cena trgovine se začne približno pri 1 milijonu tolarjev. Poleg funkcionalnih modulov brez katerih spletna trgovina praktično ne more delovati, pa med drugim vključuje modul za pregledovanje naročil in spremljanje statusa naročil, izdelavo unikatne oblikovne rešitve na podlagi naročnikove celostne grafične podobe, avtomatsko distribucijo obvestil o nakupu kupcu in urednikom trgovine, modul za pregledovanje preteklih naročil, statistične prikaze najbolje prodajanih izdelkov po različnih časovnih obdobjih ter izpis cen v evrih. Odstopanja v ceni trgovine se pojavijo glede na obseg prilagoditev modulov, ki jih zahteva naročnik. Število izdelkov, ki se bodo prikazovali trgovini, na ceno ne vpliva, pač pa vpliva na ceno izbor dodatnih funkcionalnih modulov, ki se med naročniki in trgovinami seveda razlikujejo.

Parsek (www.parsek.si) iz Ljubljane. Parsek v okviru platforme CP2 trži rešitev CP2 eRetail, ki sloni na večslojni arhitekturi, aplikacijskem strežniku (CP2 Server) in sistemu za upravljanje z vsebinami (Content Services in Portal Services). Med številnimi posebnostmi sistema velja izpostaviti naslednje: pregledovanje izdelkov po proizvajalcih in cenovnih razredih, upravljanje z informacijo o ceni in zalogi na več lokacijah/skladiščih, klepet v živo s svetovalcem v relevantnemu področju, dinamično računanje stroškov dostave. Poleg enkratnih stroškov, ki so povezani z vzpostavitvijo trgovine in znašajo med 500.000 SIT in 5.000.000 SIT (odvisno od integracije), je potrebno pri Parseku računati še na redne mesečne stroške, ki se nanašajo na licenco platforme CP2 (običajno okrog 70.000 SIT), na licenco CP2 eRetail (150.308 SIT) in na gostovanje na Parsekovi strojni in programski opremi (117.563 SIT).

Predno stopite v stik s ponudniki spletnih trgovin je koristno obiskati čim več trgovin ter predelati nekaj osnovne teorije. Na ta način se boste namreč lažje pogovarjali s sogovornikom na strani ponudnika, poleg tega pa boste vsaj približno vedeli kaj želite imeti in kakšnim zahtevam mora zadostiti vaša trgovina.

Vstopna stran spletne trgovine
Ker imate za pritegnitev uporabnikove pozornosti ob njegovem prihodu na spletno stran le nekaj sekund časa, je vstopna stran najpomembnejša stran spletne trgovine. Poleg grafične podobe, ki smo jo v prejšnih vrsticah že omenjali, je zelo pomembno, da na vstopni strani izpostavite aktualno ponudbo, ki je po možnosti še podkrepljena z akcijskimi cenami. Zelo pomembna je tudi konsistentna in logična navigacijska struktura, ki bo uporabnika spremljala skozi celotno spletno trgovino. Priporočljivo je, da se nekje na videm mestu skozi celotno trgovino pojavlja iskalnik, ki omogoča iskanje prodajnih artiklov vsaj po imenu, če ne že tudi po ceni, blagovni znamki in po besedah iz opisa proizvoda. Pomembno je tudi da so izdelki predstavljeni s primerno velikostjo in kvaliteto slik ter z ustreznim spremljajočim tekstom. Nikar ne pozabite na vstopno stran umestiti na vidno mesto povezavo, ki bo obiskovalca trgovine pripeljala do podrobnejših informacij o vašem podjetju, na pogoje naročanja in plačevanja, na informacije o dostavi. Za osnovne kontaktne podatke je priporočljivo, da so ves čas vidni na vseh straneh vaše spletne trgovine.

Logistika, plačevanje in varnost
Trgovec mora poskrbeti tudi za ustrezno logistiko in dostavo izdelkov. Le-ta lahko pri trgovinah z večjim prometom povzroči kar precej problemov, saj se potrebno vsa naročila odpremiti v čim krajšem času. Svojim kupcem nikakor ne prikrivajte stroškov dostave. Če se le, da se ponudite brezplačno dostavo naročenega blaga, saj boste tako dobro zapisani pri kupcih, poleg tega pa boste dobili tudi določeno prednost pred konkurenti, ki te ugodnosti ne ponujajo. Uspešne trgovine si prizadevajo, da bi svojim strankam ponudile kar najbolj udobno uporabniško izkušnjo s trgovino. Zaradi tega med drugim ponujajo svojim kupcem široko paleto možnih načinov plačil. Poleg plačila blaga ob povzetju, ponujajo naprednejše trgovine tudi možnost plačevanja s kreditnimi in plačilnimi karticami (Activa, Eurocard, American Express, VISA), nekatere pa ponujajo tudi možnost plačila preko mobilnega telefona z Mobitelovo Moneto. Ker je zaupanje internetnih uporabnikov do spletnega nakupovanja odvisno predvsem od zanesljivost pri varovanju posredovanih podatkov (predvsem pri številkah plačilnih kartic), je vzpostavitev varnega sistema nakupovanja ena izmed najpomembnejših nalog vsakega spletnega trgovca.

Temelj varnosti predstavlja128 bitni SSL (Secure Socket Layer) protokol, ki skrbi za to, da so vsi podatki, ki se prenašajo po omrežju med kupcem in trgovino šifrirani in s tem varni pred nezaželenimi vpogledi in morebitnimi zlorabami. Da boste s trgovino res uspeli, potrebujete tudi stalen promet obiskovalcev, ki se v končni fazi zaključi z nakupi v vaši trgovini. Da bi pritegnili potencialne kupce na vaše strani, mora vaša trgovina biti vpisana v vseh večjih imenikih (Matkurja, Slowwwenia.com) in iskalnikih (Najdi.si, Google). Ker je za dotok obiskovalcev v spletno trgovino zelo pomembno, da se nahaja čim višje med izpisanimi rezutati iskanj na iskalnikih, je pomembno, da je trgovina ustrezno optimizirana za iskalnike (Search Engine Optimization). Če vam izvajalec trgovine ne ponuja te storitve, kontaktirajte enega izmed specializiranih ponudnikov (Nasvet.com, Optimiziraj.si), ki vam bo pomagal pripeljati trgovino na prvo stran rezultatov iskanj, kjer se zgodi 80% vseh klikov na iskalnikih. Za ustrezno promocijo trgovine lahko poskrbite tudi s klasičnimi promocijskimi sredstvi (katalogi, letaki, poslovne vizitke itd.) in z oglasi na televiziji, radiju, časopisih, revijah, ipd. Več kot priporočljiva je tudi ustrezna spletna promocija z oglasi na najbolj obiskanih straneh ali pa na straneh s specializirano vsebino, kjer se nahaja vaša ciljan populacija.

Uspešnost spletne trgovine se ne meri samo s številom in z vrednostjo nakupov v njej, ampak tudi s povečano prodajo v klasični trgovini, ki je posledica obiska spletne trgovine. Veliko uporabnikov namreč izkorišča internet samo za to, da primerja izdelke in njihove cene med različnimi podjetji in se na podlagi zbranih informacij odloči za nakup v klasični trgovini.

Ko boste začutili, da ste dovolj oboroženi z vsemi informacijami in spoznanji, sestavite ustrezno povpraševanje. Pri tem opravilu vam svetujemo, da poiščete odgovore na naslednja vprašanja: kaj želite prodajati preko interneta, kdo je vaša ciljna populacija, koliko različnih artiklov bo vsebovala vaša trgovina, kakšen način plačila boste omogočili vašim strankam (po povzetju, moneta, plačilne kartice,…), kakšen dizajn želite imeti, kakšne fukcionalnosti bi naj omogočala vaša trgovina, ipd. Ker je največ odprtih vprašanj povezanih ravno z zadnjo postavko, vas bomo v nadaljevanju opozorili tako na najbolj nujne kot tudi na zgolj priporočljive funkcionalnosti, ki bi jih naj imela spletna trgovina.

Administriranje spletne trgovine
Administrativni vmesnik spletne trgovine je zaščiten z geslom in uporabniškim imenom ter skrit pred navadnimi obiskovalci, saj je namenjen samo lastnikom oziroma upravljalcem trgovine. Poglavitna naloga administrativnega vmesnika je, da omogoča enostavno, učinkovito in varno upravljanje s spletno trgovino od koderkoli in kadarakoli. To med drugim pomeni izpolnjevanje naslednjih nalog: dodajanje, odvzemanje in urejanje kategorij ter posameznih izdelkov, enostavno ažuriranje podatkov o izdelkih (slike, besedila, cene), možnost objave dvojnih cen (akcijskih, navadnih), ipd. Administrativni vmesnik lahko podpira še številne druge naloge kot npr. dodajanje popustov za namene pospeševanja prodaje, upravljanje z uporabniki, določanje sorodnih izdelkov, ki se bodo prikazali ob podrobni predstavitvi glavnega izdelka (primer: kupec izbere hlače, sistem mu priporoča še nakup srajce, pasa in jopice).

Fukcionalnosti spletne trgovine
Razlika med slabimi in kakovostnimi spletnimi trgovinami je vidna tako na zunanji strani (to je tisto, kar je vidno obiskovalcem) kot na administrativni strani, do katere dostopa trgovec. Z vidika kupcev so nekakovostne trgovine običajno tiste, ki so neprijazno zasnovanje, ki ne omogočajo sodobnih načinov plačevanja, ki ne nudijo ažurnih informacij o cenah in zalogi, kjer so slike izdelkov nekakovstne, ki ne uporabljajo varnostnih certifikatov, ipd. Vse te razlike se hitro opazijo in občutno vplivajo na uspešnost trgovine. Do razlik v kakovosti pa prihaja seveda tudi administracijski strani. Urejanje spletne trgovine, ki jo je potrebno ročno osveževati (dodajati izdelke, popravljati cenike, slike, zaloge, ipd), je lahko zelo zamudno. Kakovostne spletne trgovine pa med drugim omogočajo povezljivost podatkov z obstoječim informacijskim sistemom, ki ga uporablja trgovec, kar pomeni, le-ta nima dodatnega oziroma dvojnega dela z osveževanjem podatkov. Funkcionalnosti, ki jih lahko ima spletna trgovina lahko razdelimo na dva dela in sicer na funkcionalnosti, ki so pomembne za trgovca in na fukcionalnosti, ki so pomembne za kupce. Trgovcu lahko spletna trgovina med drugim omogoča oziroma ponuja naslednje:

 • pregled nad zalogami posameznih izdelkov;
 • avtomatizirano obdelavo slikovnega materiala izdelkov (večanje/manjšanje fotografij)
 • povezljivost trgovine z obstoječimi informacijskimi sistemi podjetja oziroma s prodajnimi ali blagajniškimi programi
 • možnost določanja posebnih cen za posamezne skupine uporabnikov (člani, nečlani) oziroma za točno določene kupce (popust na zvestobo, količinski popust)
 • možnost večjezične podpore in večvalutnega sistema (trgovci se bodo morali pripraviti na dvojno označevanje cen – SIT in €)
 • možnost pregleda in urejanja trenutnih in preteklih naročil
 • možnost določanja barv in konfekcijskih številk v primeru prodaje tekstilnih izdelkov
 • možnost obveščanje strank s pomočjo baze e-naslovov, ki jih je trgovec pridobil s pomočjo modula za prijavo na e-novice
 • spremljanje aktivnosti obiskovalcev spletne trgovine in statistike naročil (kateri so najbolj prodajani izdelki, kateri kupci opravijo največ nakupov, poročilo o prodaji za posamezna časovna obdobja)

Kot smo že omenili, je potrebno kupcu med nakupovalnim procesom v spletni trgovini omogočiti čimbolj ugodno in varno uporabniško izkušnjo. Pri tem si lahko pomagamo z implementacijo različnih modulov v spletno trgovino, ki bodo vplivali na povečanje njene funkcionalosti:

 • napredna nakupovalna košarica, ki omogoča spreminjanje količine, odstranitev izdelka iz košarice, preračunavanje glede na spremenjeno količino in izračun skupne cene
 • možnost izbire različnega naslova dostave pride še kako prav, če želimo kupljeni izdelek poslati drugi osebi
 • možnost izbora načina dostave (navadna pošta, hitra pošta)
 • modul za kreiranje avtomatskih priporočil (kupci tega izdelka so kupili tudi…)
 • možnost avtomatskega pošiljanja pozabljenega gesla na uporabnikov e-naslov
 • možnost samostojnega urejanja kontaktnih podatkov ter gesla, ki jih kupec posreduje ob registraciji, da mu med drugim ne bo potrebno ob ponovnih nakupih ponovno vnašati vseh kontaktnih podatkov
 • možnost podajanja in spremljanja komentarjev o artiklih
 • podpora različnim načinom plačevanja (povzetje, klik, moneta, kreditne kartice)
 • prikaz sorodnih izdelkov
 • prikaz akcijskih cen
 • prikaz izdelkov, ki so v posebni ponudbi
 • seznam želja
 • iskalnik artiklov
 • možnost spremljanja poteka dostave (ang. ordertracking)
 • možnost izračuna dostave po teži ali vrednosti

Končali bomo z mislijo Jana Macarola iz agencije GenY Interactive, ki ponuja trgovino Smart Shop: »Trgovci se morajo zavedati kaj pomeni imeti spletno trgovino. Da to za sabo potegne kup organizacijskih aktivnosti, resnosti ter tudi predanosti projektu. Poleg tega pa je strošek vzpostavitve predvsem sekundarnega pomena in v celotnem kolaču projekta spletne trgovine predstavlja tisti manjši delež. Resnični stroški so v faktorju posvečenega časa, organizacije in logistike. »

Pregled ponudnikov spletnih trgovin

 

podjetje spletna stran reference
Nova Vizija d.o.o. www.inetia.com www.mytrend.cz
Kivi Com d.o.o. www.kivi-com.si www.vitasportrx.com www.salomon.si
Comtron d.o.o. www.comtron.si www.babycenter.si www.com-shop.com
Domenca d.o.o www.domenca.si www.mimovrste.com www.mojaknjigarna.com
Parsek d.o.o. www.parsek.si www.bof.si www.fmc.si
BuyITC d.o.o. www.BuyITC.si www.emka.si www.neckermann.si
Hal interactive d.o.o. www.hal.si www.igabiba.com
Intera d.o.o. www.intera.si www.norecene.com
Oblikovanje.com www.oblikovanje.com www.geonavtik.com
Creativ d.o.o. www.creativ.si www.brest.si
N3 d.o.o. www.n-3.si www.darila.com
David Geršak s.p. www.prosplet.com www.in-put.com
Milan Malek s.p. www.multimedija.net www.naravna.si
Srđan Mahmutovič s.p. www.spletnik.si www.pointer-it.si
MacArol & Co. d.o.o. www.besmarton.net
Borut Rozman s.p. www.zipp.nu www.mantisplus.com

Potrebno je vedeti, da je toliko različnih rešitev kot je različnih ponudnikov spletnih trgovin. Domala vsi ponudniki ponujajo široko paleto modulov in funkcionalnosti, ki jih je možno integrirati v trgovino.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top