Po kruh in mleko na internet (Mercator, Spar, Tuš)

Največji svetovni prehrambeni trgovci so se dolgo obotavljali uporabiti internet kot komunikacijski kanal za oglaševanje svojih produktov, storitev, razvoj lastnih znamk ter medmrežno prodajo. A časi se spreminjajo. Trgovci, ki so najbolj dovzetni za uporabo novih tehnologij, so spletnim uporabnikom ponudili nakupovanje hrane preko interneta.

Trgovci, ki so najbolj dovzetni za uporabo novih tehnologij, so spletnim uporabnikom ponudili nakupovanje hrane preko interneta. Toda kakšen je dejanski interes med uporabniki za tovrstno nakupovanje? Po podatkih raziskave RIS za lansko leto je nakupovanje hrane preko interneta popolnoma nezanimivo za kar 55% slovenskih uporabnikov. Tistih, ki jih tovrstno nakupovanje zelo zanima je samo 6,5%. Rezultati raziskave se na žalost odražajo v spletnih straneh slovenskih trgovcev z živili. Nakupovanje preko interneta je možno samo v šestih trgovinah in še to pod pogojem, da si doma na točno določenem področju, kjer ima trgovina omogočeno dostavo. Od največjih trgovcev omogočata spletno prodajo samo Mercator in Era, medtem ko recimo E. Leclerc sploh nima izdelanih spletnih strani!

Mercator
www.mercator.si
Mercator, ki je ena prvih slovenskih spletnih trgovin nasploh, omogoča dostavo naročenih izdelkov na področju Ljubljane in Maribora. Za podrobnejše informacije o njihovi spletni trgovini smo se obrnili na Matejo Jesenek, direktorico sektorja za marketing Mercator d.d.

Kakšen je asortiman izdelkov v spletni trgovini in po katerih izdelkih je največ povpraševanja?
Mateja Jesenek: Kupcem je v Mercatorjevi internetni trgovini (v nadaljevanju MIT) na voljo čez 4.000 izdelkov market programa. Redno je v prodajni katalog vključena večina izdelkov iz prodajno pospeševalnih akcij. Skupine najbolj prodajanih izdelkov so pijače mlečni izdelki, kava, praški, čistila idr. Kupci zelo pogosto nakupujejo izdelke iz projektov Trajno nizke cene, Trgovska znamka Mercator, Slovenska košarica ter izdelke po posebno ugodnih cenah, ki so v Internet trgovini označeni z rdečimi klicaji.

Kakšen je trend prodaje v primerjavi s preteklimi leti?

Mateja Jesenek: Število kupcev narašča iz meseca v mesec od začetka poslovanja MIT do danes, s tem pa narašča tudi vrednost posameznega nakupa – povprečna rast vrednosti nakupa v mesecu januarju 2002 napram januarju 2001 je 35%. Od začetka poslovanja do danes se je število kupcev v MIT povečalo v povprečju za več kot 150%. V letu 2001 je bila mesečna stopnja rasti posameznega nakupa v povprečju 5%. Povprečna vrednost nakupa je v letu 2001 znašala približno 14.200 SIT, od januarja do marca 2002 pa znaša že 15.300 SIT.

Ali pripravljate kakšne novosti v vaši trgovini?

Mateja Jesenek: Ponudbo izdelkov v spletni prodaji dopolnjujemo glede na potrebe in želje naših kupcev. Zato v prodajni katalog uvrščamo prioritetno izdelke, po katerih povprašujejo kupci. Dodatno ugodnost pri nakupih si kupec lahko zagotovi, če naročene izdelke plača s kartico Mercator Pika. Ob prenovi spletnih strani pa za naše kupce pripravljamo veliko zanimivosti, predlogov, usmeritev za zdravo življenje in prehranjevanje, olajšano, in hitrejše nakupovanje v spletni trgovini in seveda še bolj ugodne nakupe.

Kakšne pa so cene, način plačila in pogoji dostave?

Mateja Jesenek: Kupcem v MIT omogočamo ob prevzemu blaga plačevanje na različne načine: z gotovino, z naročilnicami in plačilnimi karticami (Mercator Pika, EuroCard, Activa, Diners, American Express, Karanta in Visa). V testni fazi pa imamo tudi plačevanje s plačilnimi karticami preko interneta.

Izdelke v MIT je trenutno možno kupovati po enakih cenah kot v prodajalnah tipa hipermarket. Za takšno cenovno politiko smo se odločili zaradi tega, ker projekt trenutno deluje na področju Mestne občine Ljubljana in na širšem območju Maribora. Projekt nameravamo širiti tudi na področje cele Slovenije ter v prihodnosti tudi na nove trge (Zagreb, Pula, Sarajevo, Beograd), na katere je Mercator že vstopil oziroma bo vstopil v letu 2002. Mercator si zagotavlja konkurenčno prednost tudi z brezplačno dostavo. Ob nakupu nad 10.000 SIT kupcem nudimo brezplačno dostavo kot dodano vrednost. V lanskem letu smo pripravili posebno ponudbo za študente in upokojence, pri čemer za ta dva segmenta kupcev dostavnih stroškov ne zaračunavamo pri nakupu izdelkov nad 5.000 SIT.

Trgovine Tuš

www.trgovinetus.com
Na spletnih straneh najdemo osnovne podatke o podjetju, sporočila za javnost, naslove in odpiralne čase njihovih poslovnih enot ter predstavitev lastnih blagovnih znamk. Pozornost je usmerjena na predstavitev akcijske ponudbe, kjer je vsak izdelek predstavljen s sliko, opisom in ceno. Spletno nakupovanje zaenkrat ni mogoče. Za obiskovalce so zelo uporabne ideje in recepti za hitro kosilo. Pohvalno je, da redno vzdržujejo in dopolnjujejo strani.

Živila Kranj
www.zivila-kranj.si
Poleg osnovnih podatkih o podjetju, njihovi mreži in karticah ugodnosti, je na zelo izčrpen način prikazana akcijska ponudba izdelkov, vendar žal brez možnosti spletnega nakupvanja. Predstavitev so popestrili z ogromnim številom receptov katerih glavne sestavine so sadje, zelenjava in riž.

Era
www.era.si
Od večjih trgovcev so zagotovo najmanj privlačne spletne strani velenjskega podjetja. Strani sicer vsebujejo kar precejšnje število aktivnih komponent (mali oglasi, forum, online igre, spletna trgovina, itd.), vendar imajo popolnoma nepregledno navigacijsko strukturo. Nakupovanje v spletni trgovini je dovoljeno registriranim uporabnikom. Vendar pozor! Ne izgubljajte časa s prijavo, če niste doma v sami okolici Velenja. Izdelke namreč dostavljajo samo v radiju 10 km iz Velenja. Ena redkih pohvalnih strani je, da vam lahko naročene izdelke dostavijo v eni uri (seveda, če ste doma v območju dostave). Minimalna vrednost naročila je 6.000 SIT. Škoda, da vrednota vsake Erine trgovine “Prijazen in ustrežljiv prodajalec” ne velja tudi za internet. Vsega tega se očitno zavedajo tudi v samem podjetju, saj smo izvedeli, da pripravljajo popolno prenovo spletnih strani (tako oblikovno kot vsebinsko), ki bi naj ugledale luč sveta v drugi polovici septembra.

E.Leclerc
www.rudnidis.si
Vse kar najdemo o Leclercu na internetu je logotip podjetja, ki se nahaja na naslovu www.rudnidis.si. Očitno je, da so se Franzozi naredili “Francoze” in zanemarali internet kot medij in kot tržno-komunikacijski kanal.

Spar
www.spar.si
Spar je bil dolgo časa brez spletne strani. V mesecu juniju so končno zakorakali tudi v svet interneta, kjer so se predstavili z lično narejeno predstavitvijo. Poleg opisne in slikovne predstavitve akcijskih ponudb, so za vse gurmane še posebej zanimivi, predvsem pa uporabni številni recepti. Preko obrazca na spletni strani se lahko naročite na prejemanje aktualnih informacij. Vsakih 14 dni boste obveščeni kateri izdelki so vam na voljo v trgovinah Spar in megamarketih Interspar.

Bofrost
www.bofrost-adria.si
Verjetno vsi poznate tovornjake, ki v popoldanskem času trobijo po vaši soseski in ponujajo zamrznjene kruhke, zelenjavne in mesne jedi, ribje izdelke, sladolede, itd. Vse to lahko naročite tudi v njihovi spletni trgovini. Po prejemu vašega naročila vas bodo poklicali po telefonu in naročilo preverili. Blago dostavijo brezplačno in sicer v roku 3 do 14 dni od prejema naročila. Ena izmed zanimivih lastnosti trgovine je nakupovanje izdelkov, saj moramo izdelke, ki jih želimo kupiti, z miško povleči na Bofrostov tovornjak.

Ledona
www.ledona.si
Podobno kot pri Bo-Frostu se tudi pri podjetju Ledona ukvarjajo s terensko prodajo zamrznjenih izdelkov. Področje, ki ga pokrivajo, zajema osrednjo Slovenijo zato se pred nakupom v spletni trgovini prepričajte, če vam bodo naročeno blago lahko dostavili. Ko boste preko spletne trgovine oddali naročilo o nakupu blaga, vas bodo poklicali in se z vami dogovorili za okvirni prevzem. Spletno naročilo, ki mora biti vredno najmanj 3.000 SIT boste plačali ob prevzemu in sicer z gotovino, čeki ali plačilnimi karticami.

Trgovina Meta
www.oki-sp.si
Trgovina z mešanim blagom, ki že dvanajsto leto oskrbuje stranke z vsemi artikli, ki jih potrebuje cela družina, se je odločila tudi za prodajo preko interneta. S tem želijo svojim strankam olajšati vsakodnevni nakup in prihraniti čas. Minimalna vrednost nakupa je 10.000 SIT. Kupec plača naročeno blago ob dostavi in sicer z gotovino ali karticami Activa, Magna in Visa. Brezplačno dostavljajo do 25 km iz Tržiča.

Trgovina Kalček
www.kalcek.com <http://www.kalcek.com>
Spletna trgovina z zdravo prehrano Kalček ponuja izdelke naravne hrane, ki ne vsebujejo umetnih dodatkov kot so barvila, konzervansi, sladila in podobno. Kjer je le mogoče, so izdelki polnovredni in biološko pridelani. Skoraj vsi so povsem rastlinskega izvora, v nobenem ni jajc in maščob živalskega izvora. Nakupovanje v trgovini je možno s predhodno registracijo. Za naročila nad 5.000 SIT je dostava brezplačna, torej boste dobili blago po isti ceni, kot če bi prišli v trgovino. Za naročila do 5.000 SIT bo cena odvisna od teže pošiljke.Kako hitro bo naročilo prispelo? Prvi do tretji delovni dan po sprejemu vašega naročila. Zaenkrat je omogočeno samo plačilo z gotovino po povzetju, kasneje obljubljajo, da bodo svojim strankam omogočili tudi plačevanje s kreditnimi karticami.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top