Evropski iskalniki in imeniki

Podjetjem, ki želijo biti s spletno stranjo intenzivneje prisotna v izbranih evropskih državah, se večkrat porodi naslednje vprašanje: »V katere imenike in iskalnike vpisati spletno stran?«. Ker lokalnih naslovov običajno ne poznamo, jih je potrebno seveda najprej poiskati, nato pa med njimi opraviti še selekcijo po pomembnosti, saj je škoda izgubljati čas z vpisovanjem strani na nepomembne imenike in iskalnike od katerih nima podjetje nobene koristi. Da bi vsem podjetjem, ki poslujejo izven domačih meja, olajšali precej zamudno opravilo, smo se odločili, da naredimo analizo stanja na evropskem trgu iskalnikov in imenikov ter da vam posredujemo dragocene, predvsem pa uporabne informacije, ki vam bodo prišle še kako prav, če boste želeli na vaše spletne strani pripeljati obiskovalce iz točno določenih evropskih držav.

Evropski internetni trg
Uporabnikov interneta je v Evropi iz dneva v dan več. Od 800 milijonov Evropejcev jih ima dostop do interneta približno 160 milijonov. Od tega jih dve tretjini živi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji in Franciji. Z nekaj več kot 20% evropskih uporabnikov interneta je Nemcev, Angleži imajo 16%, delež, Italijani 13%, sledijo Francozi, Rusi in Nizozemci s 7% deležem. Evropska internetna populacija je s 25% svetovnim deležem, takoj za severnoameriško, druga največja na svetu. Po podatkih raziskovalnega podjetja Jupiter Research bi naj Evropa imela leta 2007 že več kot 200 milijonov internetnih uporabnikov, dve leti kasneje pa bi naj bil internet internet prisoten že v 63% vseh evropskih gospodinjstev.

Po nekaterih ocenah bi naj na evropskem internetnem trgu delovalo več kot 1.200 iskalnikov in imenikov v več kot 40 jezikovnih različicah. Zaradi kulturne raznolikosti evropskega okolja mora podjetje pri komuniciranju s ciljnimi skupinami v mednarodnem tržnem okolju upoštevati vse značilnosti in omejitve okolja v katerem nastopa. Ena izmed teh značilnosti je tudi jezik sporazumevanja ciljnega tržišča. Bolj kot se bo podjetje v procesu izmenjave sporočil in pri samem komuniciranju lahko prilagodilo ciljni javnosti, toliko bolj učinkovito bo lahko opravljalo svoje poslanstvo. Zaradi tega je za vsa podjetja, ki želijo uspešno nastopati na tujih trgih, priporočljivo, da prevedejo svoje spletne strani v vse jezike držav na katerih trgih nastopajo.

Zagotovite si globalno vidnost spletne strani
Različne jezikovne variante spletne strani pa seveda še ne zagotavljajo uspešnega spletnega nastopa. Na spletno stran je namreč potrebno pritegniti čim več ciljnih uporabnikov. Če odmislimo klasične in internetne oblike oglaševanje, je za podjetje najlažje, da vpiše svojo spletno stran v najpomembnejše iskalnike in imenike. Spletni iskalniki so namreč daleč najpogostejše orodje s katerim uporabniki iščejo informacije in podatke na internetu. To pomeni, da pride na vsako spletno stran levji delež obiskovalcev prek iskalnikov. Podjetja, ki se tega dejstva zavedajo, posvečajo veliko pozornost vpisu svoje strani v najbolj poznane svetovne imenike in iskalnike. Glede na to, da imajo lokalni iskalniki in imeniki na ciljnem trgu velikokrat večji delež od globalno poznanih znamk kot so Google, Yahoo, MSN, itd., pa so za podjetje pomembni tudi vpisi spletnih strani v imenike in iskalnike posameznih držav. Tako je npr. tudi v Sloveniji, kjer je iskalnik Najdi.si s 63% dosegom v prednosti pred Googlom, do katerega na mesečni ravni dostopa 51% slovenskih internetnih uporabnikov. Podobna razmerja med domačimi in globalnimi iskalniki je moč zaslediti tudi v Nemčiji, Franciji, Italiji ter v številnih drugih evropskih državah.

Za podjetje, ki nastopa na tujem trgu, je priporočljivo, da si najprej zagotovi prisotnost na največjih svetovnih iskalnikih (predvsem na Googlu in MSN), saj si tako na najbolj enostaven način zagotovi globalno prisotnost, hkrati pa tudi velik doseg med internetno populacijo vsake posamezne države. Še posebej pa si boste povečali vidnost vaše spletne strani, če si boste zagotovili prisotnost na Googlu, kajti njegovo iskalno tehnologijo uporabljajo številni iskalniki po vsem svetu (Google jih zalaga s svojimi rezultati iskanj).

<tabela 1> Evropske verzije ameriških iskalnikov in imenikov

iskalniki imeniki

Lokalni iskalniki in imeniki
Zaradi številnih lokalnih iskalnikov in imenikov si boste morali pri vpisovanju spletne strani vzeti nekaj več časa. Najprej jih bo potrebno sploh poiskati, nato pa med njimi napraviti selekcijo po pomembnosti. Priporočamo vam, da vpišite vašo spletno stran samo na najpomembnejše naslove. Ne izgubljajte časa z vpisovanjem strani v marginalne iskalnike in imenike, saj imajo majhen doseg in vam bodo pripeljali na spletne strani le neznaten delež obiskovalcev.

Spisek iskalnikov po posameznih državah iz celega sveta
www.searchenginecolossus.com
www.iskalniki.com

Pri vpisovanju spletnih strani v lokalne iskalnike in imenike se boste slej ko prej srečali s številnimi težavami in omejitvami. To, da boste morali na večini naslovov podatke o vaši strani (naslov in opis) vpisati v lokalnem jeziku, verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Pri nekaterih iskalnikih in imenikih se vam lahko zgodi, da vam bodo vpis zavrnili, če vsebina na vaši spletni strani ne bo prevedena v lokalni jezik, nekateri naslovi pa celo pogojujejo vpis z lastništvom lokalne domene (v Nemčiji npr. .de, v Italiji .it, v Franciji .fr, itd) ali pa s prisotnostjo spletne strani na enem izmed lokalnih strežnikov.

Nikakor se prehitro ne veselite, če boste pri željenem lokalnem imeniku ali iskalniku zadostili vsem potrebnim kriterijem za vpis, saj vas bo nemalokrat čakalo na koncu še največje presenečenje – vpis strani bo potrebno plačati. Za nas, slovenske internetne uporabnike, ki smo navajeni, da je vpisovanje spletnih strani v domače imenike in iskalnike povsem brezplačno, je ta ugotovitev vsekakor presenetljiva. Na našo žalost je pač tako, da nekateri bolj tržno usmerjeni imeniki (ki nimajo tako majhnega dosega) zahtevajo plačilo za vpis strani. Naj vas potolažimo, da ni vse tako črno kot se sliši na prvi pogled. Pri imenikih, ki zahtevajo plačilo je običajno tako, da je vpis naslova strani (Title) in spletnega naslova (URL) brezplačen (vendar velikokrat samo za omejen čas), dodajanje opisa strani in ključnih besed pa je potrebno plačati.

Izboljšanje pozicije na iskalnikih
Z vpisom spletne strani v iskalnike in imenike naredimo šele prvi korak k izboljšani »vidnosti« spletne strani. Potrebno je poskrbeti še za to, da bo spletna stran uvrščena čim višje med rezultati iskanja. Zavedati se namreč moramo, da nam vpis skoraj nič ne pomaga, če nas ni med prvimi tridesetimi zadetki, saj nas bodo uporabniki enostavno spregledali. Če vam zaupamo dejstvo, da lahko izgubite tudi do 80% potencialnih obiskovalcev, če vas ni na prvi strani med rezultati iskanja, verjetno ne bo potrebno prešteti do pet, da boste spoznali, kako pomembno je, da vas uporabniki po ključnih besedah, ki so za vaše poslovanje ključnega pomena, najdejo med prvimi rezultati iskanja.

Na srečo lahko na rezultate iskanja v veliki meri tudi sami vplivamo. Rejting spletne strani na iskalnikih je namreč odvisen od številnih dejavnikov med katerimi so najpomembnejši naslednji: ujemanje vsebine z izbranimi ključnimi besedami, število povezav z drugih strani na našo stran in teža (pomembnost) teh povezav, meta oznake, naslov strani (Title), heading oznake (<h1>, <h3>,…), imena povezav (ustrezno imenovanje hyperlinkov), <alt> oznake pri slikah, itd.

Da bi iskalni roboti, ki indeksirajo spletne strani za potrebe lokalnih iskalnikov, hitreje našli vašo spletno stran, si lahko pomagate z uporabo meta oznak s katerimi poveste v katerem jeziku je napisana vaša spletna predstavitev. Tako lahko npr. za predstavitev v nemškem jeziku uporabite naslednjo meta oznako: <META NAME=”language” content=”de”>; pri denimo angleški različici pa »de« zamenjate z «en«

Ker dajejo iskalniki veliko težo tudi besedam v imenu domene, je ime domene v lokalnem jeziku lahko velika prednost za podjetje, da se prebije više med rezultati iskanja na lokalnem iskalniku. Kot prednosti na lokalnih iskalnikih se velikokrat šteje tudi končnica domena. Tako so strani z nacionalnimi domenami velikokrat v prednosti pred ostalimi stranmi.

Registracija nacionalnih domen
Registracija domen posameznih evropskih držav je skoraj nemogoča, saj večina lokalnih zakonodaj (tako kot tudi v Sloveniji) dovoljuje registracijo domen samo tistim pravnim osebam, ki imajo sedež na območju države kjer želimo registrirati domeno. Med evropskimi državami obstaja tudi nekaj izjem (Poljska – .pl, Avstrija – .at, Danska – dk., Belgija – .be, Švica – .ch, Češka – .cz, Litva – lt., Latvija – .lv), ki imajo popolnoma liberaliziran trg registracije domen. Tako boste npr. pri podjetju Speednames (www.speednames.com) za 1 letno registracijo belgijske .be domene odšteli 99 evrov, za grenlandsko domeno .gl pa celo 375 evrov. Več o regulativi na področju registracije domen, pogojih za pridobitev in cenah registracije domen v 244 državah po vsem svetu, si lahko preberete na spletni strani Safenames (www.safenames.net/regulations.aspx). Nekatera podjetja kot npr. NetNames (www.netnames.net) obljubljajo, da vam lahko uredijo tudi registracijo tistih domen, za katere je sicer potrebna lokalna prisotnost podjetja. Seveda je takšna storitev veliko dražja od registracije običajnih domen.

Izbor evropskih iskalnikov in imenikov
Zaradi pomanjkanja prostora bomo v nadaljevanju predstavili seznam najpomembnejših iskalnikov in imenikov sosednjih držav, bivših bratskih držav in tistih evropskih držav v katere je Slovenija v preteklem letu po podatkih Statističnega urada RS največ izvažala.

AVSTRIJA MADŽARSKA POLJSKA

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top