Google Ads Rank – kako se rangirajo Google oglasi?

google-ads-rankČe začenjate z Google Ads oglaševanjem ali izvajate kampanje, se morda sprašujete, kaj je Ad rank in kakšen vpliv ima na vaše oglase. Rang oglasa je vrednost ali ocena, ki se dodeli oglasom, ki so upravičeni do dražbe oglasov Google Ads. Dražba oglasov Google Ads poteka namreč vsakič, ko nekdo vnese iskalni izraz in v Googlu pritisne tipko enter. Zgodi se dražba, na kateri Google za vsak oglas v dražbi določi oceno ranga oglasa in nato oglase ustrezno razvrsti. Ad Rank uporablja vašo ponudbo (ceno, ki jo ponujate za klik (CPC)), pričakovano stopnjo klikov (CTR), ustreznost oglasa, izkušnjo ciljne strani, kontekst iskanja, konkurenco, itd. Na ta način skuša Google v bistvu ustvariti najboljšo možno uporabniško izkušnjo za vsako posamezno osebo, ki nekaj išče preko njihovega iskalnika.

Tri glavne stvari, ki bodo resnično vplivale na uvrstitev vašega oglasa in sestavljale vašo oceno kakovosti (Quality Score), so pričakovana stopnja klikov, ustreznost oglasa in izkušnja vaše pristajalne strani. Ocena kakovosti se meri od 1 do 10, pri čemer je seveda najboljše, če ima vaša ključna beseda oceno 10, kar vam bo pomagalo doseči najboljši možni položaj oglasa, če bo vaša ponujena cena na klik dovolj visoka. Pozicija oglasa (Ad Rank) temelji na zmnožku vaše ponujene cene in ocene kakovosti.

Če imate pri katerem koli od dejavnikov, ki vplivajo na kvaliteto oglasa (vsebinska ustreznost oglasa, stopnja klikov in izkušnja vaše pristajalne strani) omejitve oz. težave, bo to poslabšalo vašo oceno kakovosti, kar bo posledično poslabšalo uvrstitev vaših oglasov.

Dražba torej preuči vse različne oglaševalce, ki se želijo uvrstiti na sam vrh ali kamor koli na Googlovi strani rezultatov iskanj, in vsakemu oglaševalcu dodeli Ad rank na podlagi vseh teh različnih dejavnikov, ki smo jih omenili.
Če poskrbite, da bodo vsi dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto oglasa, dobili najboljši možni rezultat, boste na koncu nagrajeni tako, boste za določeno pozicijo oglasa plačali manj kot vaši neposredni konkurenti, ki sicer ponujajo več, a imajo slabši Quality Score. Na ta način skuša Google poskrbeti, da se uporabnikom prikažejo na prvih pozicijah za njih najbolj primerni in kakovostni oglasi.

V kolikor želite prepustiti upravljanje vaših oglaševalskih akcij na Googlu nekomu, ki se resnično spozna na delovanje Googlove platforme za upravljanje oglasov, kliknite na povezavo Google oglaševanje.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top