Google Ads ali SEO?

google oglasi vs. SEOPri pogovorih s podjetji velikokrat zaznam, da so v veliki dilemi, ko nanese pogovor na optimizacijo za iskalnike (ang. SEO – Search Engine Optimization) in na oglaševanja s tekstovnimi oglasi na Googlu (prej AdWords zdaj Google Ads, https://ads.google.com). Res je, da se podjetja vedno bolj zavedajo pomena prisotnosti na prvi strani rezultatov iskanj na Googlu po drugi strani pa ne vedo česa se naj naprej lotijo, katere ključne besede naj izberejo za optimizacijo in kakšni stroški so povezani z eno in drugu dejavnostjo. Zanimivo je tudi to, da so nekatera podjetja že vnaprej trdno odločena, da se bodo lotile optimizacije, čeprav še nimajo vzpostavljenega Google oglaševanja in niti ne znajo argumentirano odgovoriti na vprašanje zakaj bi naj imela optimizacija prednost pred oglasi.

Kakšno je torej priporočilo? Če bi me vprašali pred devetimi leti, bi bil moj odgovor jasen – čim prej se lotite optimizacije spletne strani za iskalnike. Pred recimo 3 leti vam bi svetoval, da se lotite obojega istočasno, danes pa vam absolutno priporočam, da se najprej in po možnosti čim prej lotite vzpostavitve oglasov prek Googlovega oglaševalskega sistema Google Ads.

Zdaj si bo verjetno marsikdo mislil, da menjavam mnenja kot nekateri slovenski politiki svoje stranke, ampak dovolite, da vam argumentirano razložim zakaj je temu tako. Najprej je potrebno vedeti, da je prišlo na Googlovi strani rezultatov iskanj do velikih sprememb v zadnjih 7 letih. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Evolucija Googlove strani rezultatov iskanj

Na kratko povedano – bistveno se je povečala površina vidnega polja, ki ga zavzemajo oglasi, hkrati pa zmanjšala njihova opaženost. Ker se morda sliši na «prvo žogo« tole precej kontradiktorno, je seveda prav, da si vse skupaj pobliže ogledamo.

Googlova stran rezultatov iskanj je pred 7 leti imela do 3 oglase nad organskimi zadetki in do 6 oglasov na desni strani. Pomembno je vedeti, da so bili oglasi nad organskimi zadetki prikazani na barvni podlagi, kar jih je naredilo zelo opazne. Povprečen internetni uporabnik je tako lahko jasno razlikoval kaj so oglasi in kaj organski zadetki. In ker uporabniki oglasov ravno ne marajo in ker bolj zaupajo organskim zadetkom, so seveda veliko bolj klikali na organske zadetke. Zaradi tega je bilo v tistih časih še kako pomembno, da smo bili za najbolj pomembne ključne besede uvrščeni na prvem ali drugem mestu organskih rezultatov iskanj.

Evolucija Googlove strani rezultatov iskanj

Ker Google seveda nima nobene koristi od klikanja na organske zadetke, je moral nekaj spremeniti. Skozi zadnja leta je s spremembami izgleda strani rezultatov iskanj prišel tako daleč, da sedaj povprečen uporabnik velikokrat ne opazi več razlike med oglasi in organskimi zadetki (oglasi seveda že dolgo niso več na barvni podlagi ampak je pri njihovem izpisu le veliko manj opazni navedek, da gre za »Ad« (oglas), ki je obrobljen z zeleno črto. Ta barva pa je ista, kot je barva naslova spletne strani ki se izpiše tako pri oglasih kot pri organskih zadetkih. Oglasi so tako precej uspešno zakamuflirani v celotni izgled strani, kar je seveda posebnost nativnega (domorodnega) oglaševanja.

Veliko uporabnikov ne opazi razlike med oglasom in organskim zadetkom

Organski rezultati iskanj izginjajo iz vidnega polja

Poleg tega je do zelo velike spremembe prišlo leta 2016, ko je Google ukinili oglase na desni strani (zaradi tega ker so dobili premalo klikov), nad organskimi zadetki pa je začel prikazovati 4 oglase in ne več treh kot je bila praksa do tedaj. In ne samo to, tedanji oglaševalski sistem, ki se je imenoval AdWords (leta 2018 se je preimenoval v Google Ads) je omogočal uporabo oglasnih razširitev (ag. Ad Extensions), ki so omogočili oglaševalcem, da so njihovi oglasi dobili tudi do 2x večjo površino, če so uporabili razširitve kot so: razširitev povezave do spletnih mest, razširitev oblačka, razširitev klica, razširitev lokacije, itd.

Vse to je pripeljalo do tega, da so se organski zadetki začeli vedno bolj pomikati proti dnu vidnega polja zaslona, v nekaterih primerih pa so popolnoma izginili iz vidnega polja (above the fold). Posledično je prišlo do velikih sprememb v distribuciji klikov, ki se zgodijo na prvi strani rezultatov iskanj in do tega, da so organski zadetki precej izgubili na pomenu, oziroma bolje rečeno, da se je začela med tistimi, ki se vsakodnevno ukvarjamo tako s SEO optimizacijo kot z Google oglaševanjem, izpostavljati ekonomičnost investicije v SEO optimizacijo spletne strani.

Pri izpisu rezultatov iskanj se vse pogoste zgodi, da spletne strani, ki zavzema 1. organsko pozicijo, sploh ni na vidnem polju zaslona

Mobilni promet prehitel namiznega

Dodatno težavo za odzivnost uporabnikov na organske zadetke predstavlja tudi sama evolucija uporabe interneta. Leta 2018 je namreč promet (dotok obiskovalcev), ki ga dobijo spletne strani prek mobilnih naprav prehitel promet, ki ga dobijo prek namiznih računalnikov.

Tisti uporabniki, ki za brskanje po spletu uporabljajo mobilne naprave, so verjetno opazili, da v določenih primerih, ko oglaševalec v oglasu uporabi oglasne razširitve (Ad Extensions), oglas zavzame celotno površino zaslona (glej spodnjo sliko).

Oglas, ki uporablja razširitve, lahko na mobilni napravi zavzame celotno povšino zaslona

Če je za določeno ključno besedo prikazanih več takšnih oglasov, potem je potrebno kar precej »scrollati« po zaslonu, da pridemo do prvega organskega rezultata iskanj. In če se vrnemo nazaj na spremembe, ki sem jih omenjal, da so oglasi vedno bolj vkomponirani v uporabniško izkušnjo celotne spletne strani in da marsikdo ne loči več kaj je oglas in kaj organski zadetek, je jasno, da so organski rezultati iskanj na mobilnih napravah izgubili še več klikov kot na namiznih napravah (računalnikih).

Da se ne bomo sedaj narobe razumeli, nikakor ne poveličujem Google oglaševanje in ne dajem v nič optimizacijo spletne strani, konec koncev mi ta dejavnost predstavlja pomemben steber v mojem podjetju, saj se z njo ukvarjam že od leta 2004, le želim, da bi razumeli kaj se dogaja/spreminja na Googlu in da bi znali sprejemati pravilne odločitve. Glede na to, da verjetno večina uporabnikov še vedno zna ločiti oglase od organskih zadetkov, bodo le-ti še vedno zelo pomembni, res pa je, kot sem že omenil, da se jim je v zadnjih letih ta pomembnost precej zmanjšala.

O tem kako se na pravilen način lotiti optimizacije spletne strani za iskalnike in kako se lahko obvarujete pred napačnimi odločitvami, ki imajo za posledico tudi visoke stroške pa si preberite članek z naslovom »Kdaj začeti z optimizacijo spletne strani za iskalnike in kako se je lotiti?«

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top