Gerry McGovern

Gerry McGovern velja za enega največjih svetovnih strokovnjakov s področja upravljanja spletnih vsebin. O razvoju podjetij, povečanju prodaje in gradnji blagovnih znamk s pomočjo spletnih vsebin je predaval in svetoval v več kot tridesetih državah po celem svetu. Med njegovimi klienti so med drugim bili Novartis, Microsoft, Lloyds, U.S State Department, Hewlett Packard.

O temah, povezanih z internetom predava, piše in svetuje že od leta 1994. Gerry je avtor treh knjig, med njimi tudi uspešnice Content Critical. Revija Design Research je zapisala, da bi morala biti knjiga Content Critical na seznamu obvezne literature vsakega tečaja, seminarja in izobraževanja o spletnem poslovanju. Revija Knowledge Management jo je ocenila kot ‘biblijo’ spletnega poslovanja.

 

Gerry, najprej bi vas rad opozoril, da je Slovenija majhen trg. Podjetja, ki so za vas mala, so za nas velika. Pri vas je internetno svetovanje že dobro razvito, pri nas pa je šele v povojih. Pri nas ima druga najbolj obiskana stran 300.000 mesečnih uporabnikov, tista na tretjem mestu pa nekaj čez 100.000. V Sloveniji delujejo dve oglaševalski mreži. Medije, ki bi lahko preživeli z oglaševalskimi prihodki, lahko preštejemo na prste ene roke. Toliko za nek splošen občutek.

Za začetek nam na kratko povejte nekaj besed o svoji internetni karieri. Kje in kako ste začeli? Kam vas je vodila pot?
Moja internetna kariera se je začela leta 1994, kar pomeni da sem bi zraven že takoj na začetku komercializacije interneta. Kljub temu, da se že v več kot 30 državah predaval o internetu, je moja izhodiščna delovna baza še vedno Irska. Ključni področji mojega delovanja so komunikacije in marketing seveda v kontekstu svetovnega spleta.

Pri nas vsak misi, da lahko vse naredi sam in da ne potrebuje tuje pomoči. Spletni strokovnjaki se zaradi tega težko prebijejo do posla.
Podobna miselnost vlada tudi na irskem. Vendar se je potrebno zavedati da v obdobju nove ekonomije nihče ne more biti strokovnjak za vse stvari. Takšno razmišljanje je povrh vsega še neproduktivno.

Glede na to, da se pri vašem delu pretežno srečujete z velikimi podjetji, nam najprej s konkretnimi številkami razložite kako velike so dejansko te organizacije. Pri nas je denimo veliko že podjetje, ki ima 300.
Tudi irska podjetja so relativno majhna. Resnici na ljubo pa poteka glavnina mojega dela izven Irske, tako da se dejansko srečujem s podjetji, ki imajo nekaj tisoč zaposlenih. Veliko delam z vladnimi organizacijami, še posebej v ZDA in Veliki Britaniji.

Kakšna je velikost spletnih projektov pri katerih sodelujete? Pri tem imam v mislih predvsem obseg spletnih predstavitev?
Spletne predstavitve so zares lahko zelo velike, obsegajo lahko tudi 500.000 strani. Ne glede na velikost spletnega projekta je moje delo osredotočeno na odpravo pomanjkljivosti, ki jih ima določena spletna stran.

Kakšno ekipo internetnih strokovnjakov potrebuje podjetje, katerih podstrani obsegajo npr. več kot 1000 različnih dokumentov?
Predvsem takšno, ki bo znala uspešno klasificirati vsebino. Klasifikacija (razvrstitev vsebine v primerne kategorije in podkategorije) je resnično zahtevno opravilo. Uspešnost opravljene klasifikacije je v veliki meri odvisna od uredniške ekipe, ki mora obiskovalcem spletne strani ponuditi tisto vsebino, ki jo pričakujejo.

Kakšne lastnosti bi moral imeti urednik?
Poglavitna veščina dobrega urednika je, da pozna obiskovalce svoje strani. Dober urednik bo vedno našel različne poti za vzpostavitev konverzacije s svojimi obiskovalci. Poleg tega bo imel tudi dober občutek o tem kaj na spletni strani deluje in kaj ne.

V zadnjem letu ali dveh je opaziti, da se počasi začenja druga faza v evoluciji spletne prisotnosti – zavedanje o pomembnosti interneta pri poslovanju podjetij. Internet tako počasi postaja v pogledu podjetij enakovreden klasičnim medijem. Tovrstno zavedanje pa prinaša podjetjem tudi veliko vprašanje – kje in kako začeti? Kaj bi svetovali tovrstnim podjetjem?
V tej fazi bi podjetja že morala vedeti kaj na njihovi spletni strani deluje in kaj ne. Nasvet je tako v bistvu zelo preprost: prenehajo naj delati tisto kar ni delovalo, svojo energijo pa naj usmerijo v aktivnosti, ki jim prinašajo uspehe. Nikar ne naredite redesigna strani zaradi tega, ker vam je spletna stran dolgočasna. Zapomnite si, da grafične spremembe ne pomenijo veliko na spletu. Vsebina je tista, ki dela razliko med dobrimi in slabimi spletnimi stranmi. Namesto, da investirate v redesign in nove tehnologije, boste dobili veliko boljši rezultat, če boste zaposlili dobrega urednika vaše spletne strani. Spletne strani naj bodo preproste. Ljudem kar se da hitro povejte tiste stvari, ki so za vas najpomembnejše. Na spletno stran dajte najboljšo ponudbo. Obiskovalcem omogočite, da lahko hitro pridejo v kontakt z vami.

Podjetja so velikokrat zmedena: nekateri razvijalci spletnih strani poudarjajo pomembnost designa, nekateri postavljajo v ospredje tehnologijo, tretji pa vsebino. Kateri dejavnik po vašem mnenju najbolj vpliva na uspeh spletne predstavitve?
Vsebina! Izgled spletne strani in njena tehnološka osnova sta sicer pomembna dejavnika celotnega mozaika, toda vsebina je tista, ki bo odločala o uspehu ali neuspehu spletne predstavitve. Izgled spletnih strani je vedno bolj standardiziran, tako da so si spletne strani vedno bolj podobne (zgornji del strani je namenjen logotipu in predstavitvi glavnih kategorij, leva stran je namenjena navigaciji, osrednji del pa vsebini). Tehnologija ni opazna in je skrita v ozadju, kar je seveda prav. Vsebina je tista, ki dela razliko.

Kakšni so pravzaprav ključni poudarki kvalitetne vsebine?
Vsebina mora zadovoljevati potrebe in želje uporabnikov. Biti mora privlačna in razumljiva. Obiskovalce mora voditi do določene akcije. Če bo vaša vsebina zastarela, slovnično nepravilna, pomanjkljiva, slogovno slabo napisana, boste hitro izgubili kredibilnost in zaupanje.

V vaših prispevkih, ki jih že od leta 1996 objavljate na vaši spletni strani www.gerrymcgovern.com pod rubriko New Thinking poudarjate predvsem pomembnost vsebine. Strinjam se da je ta zelo pomembna za uspeh spletne predstavitve, toda brez ostalih gradnikov (navigacije, meta oznak, designa,…) spletne strani ne bi bilo?
Strinjam se z vami. Toda jaz obravnavam meta oznake kot del vsebine. Ravnotako tudi klasifikacijo in navigacijo. Vse kar je sestavljeno iz besed in slik je konec koncev vsebina.

 

Na podlagi teoretičnih dognanj in lastnih praktičnih izkušenj je Gerry McGovern deset let razvijal posebno točkovno tabelo McGovern Scorecard z več kot 400 vprašanji, ki je namenjena zares podrobni analizi spletne predstavitve z vidika vseh najpomembnejših elementov (vsebina, izgled, navigacija, meta oznake, tehnološka dovršenost). Z iskanjem odgovorov in njihovo podrobno analizo lahko ugotovite prednosti in slabosti vaše strani, hkrati pa tudi predloge za izboljšave in odpravo napak. Podrobnejše informacije o tabeli najdete na naslovu
www.gerrymcgovern.com/scorecard.htm.

 


Kaj mislite o asketskem designu J. Nielsenova spletne strani www.useit.com ?

Kljub vsemu, da velja Jakob Nielsen za pionirja spletne uporabnosti, sem mnenja, da bi lahko njegova spletna stran izgledala nekoliko boljše. No, resnici na ljubo pa je Jakob ravno z minimalistično oblikovno podobo in s preprostostjo svoje spletne strani pokazal, da je tudi z enostavnim pristopom moč zgraditi globalen sloves in ugled. To pove veliko.

Sami poudarjate, da so uporabniki v bistvu bralci, ki pridejo na spletno stran iskati in brati vsebino. Toda ali ne mislite, da bi bilo za njih bolj prijetno, če bi se nahajali v grafično in estetsko bolj udobnemu okolju?
Oblikovna podoba spletne strani je seveda pomembna. O tem ni dvoma. Vendar se je potrebno zavedati, da vizualna podoba na spletu ni tako pomembna kot v ostalih medijih kot npr. na televiziji ali v revijah. Kakovosten design je seveda vedno dobrodošel.

Kako oblikovani bi pravzaprav morali biti teksti. Kakšen stil pisanja uporabiti?
Na splošno lahko rečemo, da morajo biti teksti kratki, jedrnati in privlačni za branje. Pisati je potrebno v drugi osebi, seveda kjer je to možno. Samohvala ni zaželena, saj bralce ne zanimajo hvalisavi teksti o podjetju. Za njih je pomembno kako, kdaj in za kakšno ceno lahko podjetje zadovolji njihove potrebe.

Glede na to, da bi morali biti teksti objavljeni na internetu drugačni kot tisti v tiskanih edicijah in glede na to, da je pri nas malo spletnih strokovnjakov, nas zanima kje lahko podjetje najde dobre pisce spletnih vsebin?
Področje priprave spletnih vsebin je razmeroma novo, zato so tudi strokovnjaki s tega področja redki. Mislim, da imajo dobri novinarji tiste osnove in znanja, ki so potrebni, da se lahko hitro razvijejo tudi v dobre spletne pisce, seveda ob predpostavki, da pridobijo tudi nekaj e-trženjskega znanja.

Podjetja se vedno bolj zavedajo pomembnosti pozicij na iskalnikih, saj velikokrat sprašujejo zakaj je nek konkurent na prvi strani, njih pa ni med prvimi 50 zadetki. Kakšen nasvet bi dali lastnikom spletnih strani, ki se želijo prebiti čim više?
Pomembno je, da si podjetja zagotovijo čimveč povezav z ostalih strani. Toda ne kakršnihkoli povezav. Povezave s slabo obiskanih in nerelevantnih strani štejejo bore malo. Pomembno, da je se povezave nahajajo na tistih straneh, ki imajo visok rating na iskalnikih. Za pozicioniranje je pomembna tudi vsebina. Le ta naj vključuje čim več ključnih besed, tj. tistih besed s katerimi želite pritegniti ciljne uporabnike na spletno stran.

Zakaj je pomembna uporaba meta oznak?
Meta oznake nimajo več takšne teže kot pred nekaj leti. Največjo težo ima naslov (title). Za dobro pozicijo na Googlu je, kot sem že omenil, potrebno imeti veliko povezav z drugih strani. Na pozicijo pa lahko v veliki meri vplivamo tudi s samo vsebino: predvsem z naslovi in z uporabo pravilnih besed.

Naj za konec razveselim vse bralce z novico, da prihajate aprila v Ljubljano, kjer boste v okviru poslovne konference EuroBiz 2005 imeli celodnevni seminar. Nam lahko na kratko poveste katerih tem se boste lotili?
Na seminarju bom podrobneje predstavil veliko stvari o katerih sva se danes pogovarjala. Med drugim bomo poskušali odgovoriti tudi na naslednja vprašanja: Zakaj je vsebina najpomembnejši kapital spletne strani? Kako krepiti blagovne znamke podjetja in dobičkonosno poslovati na internetu? Kako uspešno upravljati s kompleksno spletno stranjo z majhnim proračunom? Kako razviti procese, ki vam bodo pomagali uspešno upravljati z vsebino vaših spletnih strani?Kako se izogniti največjim napakam pri upravljanju s spletnimi vsebinami? Veliko govora bo tudi o pozicioniranju spletene strani na iskalnikih.

Za konec nam povejte še to v katero smer se razvija področje upravljanje spletnih vsebin in kje se vidite čez približno 10 let?
Mislim, da bomo začeli obravnavati in preučevati vsebino na spletni strani vedno bolj z znanstvenega vidika. V to sem prepričan še toliko bolj, ker nam je omogočeno, da lahko res natančno merimo učinkovitost vsebine in spremljamo rezultate, ki jih prinaša. To je vsekakor zanimivo področje kateremu bi se rad v naslednjih letih zares podrobno posvetil.Ž

Moj mikro, april 2005

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top