Način iskanja in uporabe ključnih besed je odvisen od faze nakupnega procesa

Ste kdaj analizirali kaj vpišete v iskalnik, ko se odločite, da bi nekaj kupili? Odločitev o tem ali je to ime spletne trgovine, poimenovanje produktne kategorije, ime blagovne znamke ali npr. podrobno ime določenega produkta, je odvisna predvsem od tega koliko informacij o produktu za katerega se zanimate, že imate. Ali drugače povedano, iskalna izbira je odvisna od faze nakupnega procesa v katerem se nahajate.

Poglejmo kako približno to izgleda v praksi. V fazi razmišljanja uporabnika običajno ne zanima specifičen produkt. Išče nasvete, vodiče, dodatne informacije, nasvete.  Zaradi tega pri iskanju uporablja bolj generične besede (npr. »LCD televizorji«) .

Vas zanima profitabilno Google oglaševanje?

V fazi evalvacije so za uporabnika najbolj zanimive primerjalne tabele med produkti, testi, skratka nekoliko bolj specifične informacije znotraj izbrane kategorije produktov.  To je faza v kateri uporabnik koleba med različnimi produkti in se na podlagi pridobljenih informacij odloča kaj bo na koncu izbral. Če malce poenostavimo je to faza, ko se odloča ali bo izbral vaš produkt ali tistega od konkurence. Ker je uporabnik v tej fazi nakupnega procesa že bolj informiranih o samih produktih uporablja temu primerno tudi bolj specifične besede pri iskanju dodatnih informacij na Googlu (npr. LCD televizor Samsung, LCD TV Panasonic).

Faze nakupnega procesa. Vir slike: https://www.slideshare.net/WeAreWizard/how-to-integrate-your-content-into-customers-buying-cycle-today

Tik pred nakupom, ko je uporabnik v sami nakupni fazi pa išče zelo konkretne informacije o točno določenem izdelku in temu primerno prilagodi tudi iskanje (npr. LCD TV sprejemnik Philips UE40J5100).

Bolj kot torej poznamo uporabnikove nakupne navade in proces odločanja, bolje lahko prilagodimo oglase, ki se prikazujejo ob njihovem iskanju na Googlu. Check car service from jfk airport. Najlažja in najkrajša pot, ki pa ne prinaša najboljših rezultatov je ta, da preprosto zakupimo vse relevantne ključne besede in peljemo uporabnike prek oglasa na isto ciljno stran, kar pa seveda ni najboljše, saj smo v tem prispevku spoznali, da so potrebe po vrsti informacij odvisne od faze nakupovalnega procesa v katerem se nahaja vsak uporabnik.

Kaj uporabniki vpisujejo v iskalno polje na Googlu ter koliko iskanj ima izbrana iskalna fraza lahko preverite z brezplačnim orodjem Google Keyword Planner na naslovu https://adwords.google.com/KeywordPlanner. Pogoj za uporabo je, da imate odprt Googlov oglaševalski račun AdWords.

Tisto podjetje, ki bo prilagodilo ciljne strani glede na faze nakupnega procesa in temu primerno prilagodilo vsebino oglasov ter zakupilo tudi prave ključne besede, bo vsekakor dosegalo boljše rezultate, saj bo učinkovitost oglaševanja bistveno boljša. Še korak dlje pa bodo naredila tista podjetja, ki bodo vse skupaj povezala še z remarketing oglasi.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top