Na Facebooku se splača oglaševati

facebookFacebook, ki ga je leta 2004 lansiral v medmrežje Hardvardski študent Mark Zuckerberg, je danes najpopularnejša spletna skupnost na internetu, saj bi jo naj vsak mesec obiskalo prek 120 milijonov različnih uporabnikov. Priljubljenost, veliko število obiskovalcev, predvsem pa tudi možnost geografskega segmentiranja so dejavniki, ki so na Facebook pripeljali tudi številne oglaševalce.

Norijo okoli Facebooka je možno zaznati tudi v Sloveniji. Če nimaš kreiranega profila v največji spletni skupnosti, si med mlado populacijo kar nekako za časom. Zatorej se ne gre čuditi, da število registriranih uporabnikov strmo narašča iz tedna v teden. V zadnjih dveh mesecih se je število registriranih uporabnikov v Sloveniji povečalo iz 50.000 na prek 115.000. Ker pa je to že številka, ki predstavlja okoli 10% slovenskih uporabnikov interneta, je Facebook vedno bolj zanimiv tudi za oglaševalska podjetja.

Če vas zanima Facebook oglaševanje, kliknite na povezavo: https://www.nasvet.com/facebook_oglasevanje/

Večina tistih slovenskih podjetij, ki oglašujejo na Facebooku, je z učinki oglaševanja zelo zadovoljna. Poleg cene na klik, ki je v povprečju trikrat nižja od cen, ki jih ponujajo domači mediji in spletne oglaševalske mreže, velja pri oglaševanju na Facebooku izpostaviti še eno pomembno prednost – možnost izvajanja ciljanega oglaševanja glede na državo, spol, starost in področje zanimanja. Če želi npr. kozmetično podjetje na Facebooku oglaševati kremo proti gubam, lahko preprosto izbere opcijo, da se naj oglas prikazuje samo ženskam, ki so starejše od 45 let. Posledice ciljanega oglaševanja, se kažejo seveda v večji odzivnosti na oglase, v večji konverziji na spletni strani oglaševalca in nenazadnje tudi v boljših prodajnih rezultatih.

Kako začeti z oglaševanjem?
Na naslovu http://www.facebook.com/advertising/ lahko izbirate med dvema opcijama in sicer med kreiranjem oglasa ali pa kreiranjem strani, ki pravzaprav služi kot nekakšna mini spletna stran podjetja znotraj Facebookove skupnosti. Razlika eno ali drugo opcijo je tudi v tem, da je oglas uporabnikom vsiljen in da ga boste morali plačati, medtem ko je kreiranje strani brezplačno. Se pa morate zavedati, da bodo uporabniki prišli na predstavitveno spletno stran samo če jo bodo našli in če bodo to hoteli.

Kreiranje oglasa za Facebook oglaševanje poteka hitro in enostavno. V prvem koraku boste morali vnesti url naslov spletne strani, ki jo želite oglaševati. V naslednjem polju boste imeli za vnos naslova oglasa na razpolago 25 znakov, za vnose vsebine oglasa pa 135 znakov. Če želite narediti oglas, ki bo opazen in privlačen, potem dodajte oglasu primerno sliko. Za velikost vam ni potrebno skrbeti, saj bo sliko sistem samodejno zmanjšal na ustrezno velikost (maksimalna širina objavljene slike je 110 px, maksimalna višina pa 80 px).

V tretjem koraku lahko določite vašo ciljno skupino. Kot smo že omenili, lahko oglase segmentirate glede na državo, spol, starost in na področje zanimanja. Slednja opcija je še posebej zanimiva, saj lahko greste tudi v takšne skrajnosti, kot je npr. ta, da izberete samo tiste uporabnike, ki so ljubitelji nanizanke Sex and the City ali pa npr. tiste, ki se radi sladkajo s čokolado Milka. Možnost in kombinacij je res veliko. Še posebej zanimivo je na zaslonu spremljati podatek o velikosti izbrane ciljne populacije, ki se seveda spreminja glede na izbrane kriterije.

<slika> Primer kreiranja oglasa

V zadnjem, četrtem koraku boste morali določiti dnevni proračun oglasne akcije (min. znesek je 1 USD) kot tudi maksimalen znesek, ki ste ga pripravljen plačati za vsak klik na vaš oglas. Če želite, lahko izberete tudi model plačevanja na prikaz. Višja kot je cena, ki ste jo pripravljeni plačati, večkrat se bo vaš oglas prikazal na spletnih straneh uporabnikov omrežja.

Pred dejanskim pričetkom oglaševanja boste morali nastaviti še časovni potek akcije, si kreirati uporabniški račun in posredovati podatke o vaši kreditni kartici. Rezultate oglasne akcije boste lahko spremljali že med njenim potekom. Ves čas vam bodo na voljo podatki o številu prikazov, klikov, stopnji klikov (CTR), povprečni ceni na klik in o dnevni porabi. Po želji in predvsem glede na rezultate boste lahko sproti nastavljali dnevni proračun oglasne akcije.

Izkoristite Facebook v poslovne namene
Oglaševanje pa ni edina opcija zaradi katere se splača podjetjem ukvarjati s Facebookom. Svoje podjetje lahko predstavite in promovirate tudi pomočjo storitve Facebook Page, preko katere ustvarite nekakšno mini predstavitveno stran podjetja znotraj Facebooka. Če bi radi povezovali uporabnike s podobnimi interesi, lahko ustanovite svojo interesno skupino (Facebook Groups), ki bo namenjena neki specifični tematiki. V tej skupini se bodo nato zbirali in medsebojno komunicirali vsi tisti uporabniki, ki jih bo omenjena tematika zanimala. Poglejmo si nekaj zanimivih imen skupin, katerih član je tudi avtor tega članka: Efekt snežne kepe, Web Analytics World, Gizmoti, Brez interneta mi živeti ni.

<slika> Primer promocije podjetja prek predstavitvene strani na Facebooku

Podjetja, ki imajo malce več kreativne žilice, se lahko dobro promovirajo tudi prek Facebook aplikacij (http://apps.facebook.com), ki so odlično orodje ti. viralnega marketinga. Aplikacije so v bistvu raznorazni programski dodatki z zabavno, informativno, izobraževalno ali pa tudi popolnoma neuporabno vsebino, ki si jih lahko uporabniki po lastni izbiri namestijo na strani svojega uporabniškega profila. Bolj kot je aplikacija uporabnikom zanimiva in uporabna, hitreje se širi po omrežju, saj si jo uporabniki medsebojno priporočajo. To pa seveda pomeni odlično brezplačno promocijo za podjetje, ki je ustvarilo aplikacijo, sploh v primeru, da se podjetje skozi aplikacijo tudi »brandira«. Nenazadnje moramo omeniti da je Facebook poleg ustvarjanja novih poznanstev, promocije ter iskanja novih poslovnih priložnosti tudi odlično orodje za iskanje kadrov.

Objavljeno v reviji Poslovna dinamika, december 2008

Zaznamki

8 comments

 • Res je, Facebook ima odlično ceno za CPM. Pa tudi sam postopek postavitve oglasa je uporabniku zelo prijazen in preprost. Všeč mi je tudi, da lahko plačam kar prek kreditne kartice, čeprav sem imel zaradi tega malce sitnosti z banko (pišem o tem na mojem blogu).

 • V kakšnih okvirih se giblje CTR – a ima kdo že izkušnje? Sam sem zasledil bolj nizke številke – npr. 0,04%

 • Oglašujem že cca. pol leta. Povprečen CTR med 0,07-0,1%, za nagradne igre okoli 0,25%. Smo pa že imeli eno kampanijo za nagradno igro, ki je imela 0,87%

 • Se strinjam.

 • Meni je po mesecu dni CTR padel na 0,03% kar jezelo malo in kar velika cena na klik.

 • Sem iskal kakšni so povprečni CTR-i ker se mi je zdelo da nam gre ful dobro z današnjo kampanjo PPC nam je padel na 0.05€. CTR 0,195%.
  Lahko gre še nižje PPC ali je to FBjev minimum?

  • manj je lahko samo še brezplačno 🙂 Smem vprašati kaj ste oglaševali da ste imeli tako dober CTR in tako nizko ceno? Koliko prikazov se je odvrtelo? Ste oglaševali celotni populaciji in izbranemu segmentu?

 • Oglaševali smo spletno trgovino z gumami, sedaj je sezona nakupov. Oglas je bil res preprosto in direktno zastavljen, ciljna publika moški od 22-38 let. V bistvu šlo za testiranje, pa se je kar dobro obneslo. Sedaj na koncu je CTR sicer nekoliko padel (za 0,10%), pa vendar je cena ostala.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top