Facebook placements – Umestitve oglasov

V kolikor ste že uporabljali Facebook Ads Manager s pomočjo katerega se postavljajo in upravljajo oglaševalske kampanje na Facebooku, potem veste, da je potrebno pri postavitvi kampanje na ravni nabora oglasov izbrati tudi placemente – umestitve oglasov. Drugače povedano, izbrati moramo kje vse želimo, da bi se naši oglasi prikazovali. Facebok po defaultu priporoča, da izberemo Napredne umestitve (Advantage+ placements), kar je pravzaprav tisto, čemur smo včasih rekli »samodejne umestitve«. Druga izbira, ki jo ponuja, so Ročne umestitve. Verjemite pa, da tisto kar Facebook priporoča, ni nujno, da je je to tudi najboljša rešitev za vas. Poglejmo zakaj.

facebook-umestitve-oglasov-1

Ne zaupajte vedno temu kar vam priporoča Facebook

Razporeditve, ki jih moramo izbrati ali pa prepustiti Facebooku, da jih on izbere namesto nas, se nanaša na lokacije znotraj Facebooka, Instagrama, Messengerja in tako naprej, na katerih se lahko prikažejo vaši oglasi. Umestitve oglasov so zbrane znotraj 4 platform: Facebook, Instagram, Messanger in Audience Network. Te so naprej razdeljene v 7 kategorij, od katerih vsaka ponuja svoj nabor umestitev. Vsega skupaj Facebook ponuja kar 24 različnih umestitev!

prikaz nekaterih izmed 24 možnih umestitev Facebook oglasov

Če izberete prvo opcijo, tisto, ki jo Facebook priporoča (Advantage+ placements), pomeni, da vam bo Facebook začel vrteti oglase na vseh možnih umestitvah, kar pa vsekakor ni dobra ideja, sploh, če je vaše Facebook oglaševanje namenjeno čim boljši prodaji.

Potrebno se je namreč zavedati, da je pravilna izbira umestitev zelo odvisna od ciljev vaše kampanje. Cilji so lahko: promet, prodaja, prepoznavnost, dejavnost, pridobivanje leadov in promocija aplikacij.

V kolikor je cilj vaše kampanje npr. promet in s tem pridobivanje relevantnih obiskovalcev (potencialnih strank) na spletno stran, potem nikar ne izberite tiste opcije, ki vam jo priporoča Facebook, saj se bodo vaši oglasi prikazovali na vseh možnih pozicijah. Problem je namreč v tem, da Facebook ponuja med temi svojimi umestitvami precej umestitev nižje kakovosti kot so npr. Audience Network (omrežje občinstva), Messanger ali pa Apps and Sites.

Navedene umestitve vam lahko sicer prinesejo veliko število poceni klikov, toda kaj, ko se je večina teh klikov zgodila po naključju ali pomotoma (uporabnik je npr. želel zapreti oglas v aplikaciji, ki mu je motil uporabniško izkušnjo, a je namesto na tisti miniaturni križec za zaprtje oglasa pomotoma kliknil na oglas). Da je kvaliteta teh obiskovalcev res slaba, lahko preverite v Google Analitiki, kjer boste videli, da imajo visok bounce rate (stopnja odboja) in kratek čas zadržanja na spletni strani. Verjeno se strinjate, da naključni kliki ali kliki, ki so nastali pomotoma, niso dobri za oglaševalca, saj mu samo praznijo denarnico. Ti uporabniki bodo po nekaj sekundah zapustili vašo spletno stran in ne bodo konvertirali. Toda, če ste v nastavitvah izbrali optimizacijo na klike, bodo za Facebook ti kliki popolnoma relevantni in Facebook bo smatral, da so cilji kampanje doseženi (veliko število poceni klikov).

izbira ciljev kampanje

izbira ciljev kampanje

V kolikor je cilj vaše kampanje promet (traffic), pri katerem je oglasna kampanja optimizirana na klike ali na oglede pristajalne strani, vam priporočam izbiro ročnih umestitev. V naslednjem koraku morate potem odkljukati vse umestitve slabše kakovosti (ja, prav ste prebrali – morate jih odkljukati, ker so po defaultu označene prav vse umestitve). Najboljše je, da že pri izbiri platform odkljukate Audience Network in Messanger. Vsekakor izberite Facebook Feed, saj le-ta običajno deluje najboljše.

Instagram obdržite v primeru, da se tam nahaja vaša ciljna populacija in želite testirati ta kanal. Vsekakor pa je dobro, da nimate nikoli istočasno označenega Facebooka in Instagrama, saj sta ta dva kanala zelo različna pa tudi strukturo oglasov imata drugačno. Zato je vedno priporočljivo nastavljati oglase za Facebook in posebej za Instagram. To vam tudi prinaša zelo pomembno prednost, saj boste lahko ločeno nastavljali budget za vsak kanal posebej, kar pomeni, da boste imeli tudi kontrolo nad kanalom kar je silno pomembno. V primeru, da bi Instagram recimo prinašal slabše rezultate bi mu recimo lahko zmanjšali budget in ga relocirali na Facebook. Če bi ugotovili, da so stroški na konverzijo prek Instagrama previsoki, bi lahko ta kanal enostavno pavzirali.

Ko smo že pri Instagramu. Tudi v tem kanalu ni smiselno izbrati vseh pozicij, ki jih ponuja Facebook. Instagram feed deluje z vidika prodaje le v redkih primerih. Če gledamo na oglaševanje z vidika prodaje, potem se splača testirati Story oglase. Morate pa vsekakor prilagoditi oglasno kreativo, saj potrebujete pokončne slike dimenzij 1080 x 1920 px, za razliko od npr. Facebooka, kjer v feedu uporabljamo ali kvadratne ali pa ležeče slike dimenzij 1200 x 628 px.

facebook umestitve oglasov

Oglasi naj bodo s slikovnega in vsebinskega vidika prilagojeni kanalu na katerem se prikazujejo

V katerih primerih pa je potem sploh smiselno uporabiti samodejne umestitve Advantage Plus? Predvsem takrat, ko je cilj kampanje doseg, se pravi, ko želite doseči čim večjo prepoznavnost. Pri brandiranju so namreč v igri druge metrike, ki jih spremljamo, kot pri prodajnih kampanjah. Pri tovrstnih kampanjah spremljamo najbolj metrike kot so prikazi, doseg, frekvenca prikazov, cena na tisoč prikazov.

Načeloma bi lahko s samodejnimi umestitvami testirali tudi prodajne kampanje, ki temeljijo na konverzijah. Pri teh namreč od Facebooka pričakujemo, da nam skuša zagotoviti čim več nakupov. Facebook namreč na podlagi preteklih podatkov in algoritmov ugotovi v katerem delu dneva obstaja večja verjetnost, da bodo osebe, ki se jim prikazujejo oglasi, konvertirali, katere osebe se bodo prej odločili za nakup, kolikokrat morate v povprečju prikazati oglas določeni osebi, da se bo odločila za nakup, ipd. S svojim postopkom strojnega učenja lahko seveda optimizirajo kampanje, kar pa še ne pomeni, da boste vi s končnimi rezultati zadovoljni, saj se vam lahko kaj hitro zgodi, da bo kampanja prinašala nakupe, a kaj, ko bo strošek na nakup za vas previsok. V kolikor so dnevni budgeti dovolj visoki in v kolikor lahko Facebook hitro pride do zadostne količine podatkov bo v primeru, da ste izbrali vse možne umestitve, hitro začel ustavljati oglase na pozicijah, ki ne prinašajo željenih rezultatov.

Pri izbiri umestitev imejte vsekakor v mislih, kaj želite doseči z oglasno kampanjo in kje se nahaja vaša ciljna populacija. Zelo pomembno je tudi to, da so vaše oglasne kreative prilagojene umestitvi na kateri prikazujete oglase tako s slikovnega kot z vsebinskega vidika.

Za vas lahko ustvarimo, upravljamo in optimiziramo vaše oglaševalske kampanje na Facebooku in Instagramu. Če vas zanima, da bi delo prepustili strokovnjakom, ki bi vam pomagali doseči boljše prodajne rezultat, je povezava tukaj: https://www.nasvet.com/facebook_oglasevanje/.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top