Registracija domene in zakup prostora na spletnem strežniku

Prisotnost na internetu ni več modna muha, temveč je postala pravzaprav nuja za vsa podjetja. Bistveno je, da si podjetje začrta določeno strategijo delovanja in napravi načrt za ustrezno prisotnost, kajti le tako lahko upa, da mu bo internet prinesel kakšno korist pri poslovanju.

Tisti, ki se zadeve lotevajo ad-hoc in ki objavijo na spletni strani le nekaj osnovnih informacij ter mogoče še kakšne koristne povezave, kaj hitro utonijo v pozabo. Da bi se pojavili s svojimi stranmi na internetu morate rešiti vsebinski, oblikovalski in tehnični vidik. Slednjega bomo v nadaljevanju podrobneje osvetlili.

Ko se odločimo za prisotnost na internetu, je ena izmed prvih nalog izbira ponudnika internetovih storitev, ter registracija lastne domene (www.podjetje.si), ki ni nič drugega kot elektronsko ime našega podjetja. Lastna domena znatno pripomore k povečanemu obisku in lažji spletni prepoznavnosti. Ker k promoviranju podjetja na spletu sodi tudi objava naslova spletne strani v vseh katalogih, prospektih, poslovnih vizitkah in drugem propagandnem materialu, je najbolj primerno, če je naslov kratek ter razumljiv, ker se tako najbolj vtisne v spomin. Zato je priporočljivo, da je sestavljen samo iz imena podjetja oz. pomembne blagovne znamke. Zakaj? Primerjajte tri spletne naslove: www.angelfire.com/in2/podjetje/, www.podjetje.pcs-ms.si ter www.podjetje.si. Razlika je več kot očitna.

Do naslova v prvem primeru pridete, če se odločite za varianto, ki vas bo stala najmanj denarja in časa. Res je, da boste dobili brezplačen prostor na ponudnikovem strežniku, vendar boste omejeni s prostorom, z vsebino spletne strani ter dolgim in neprepoznavnim naslovom vaše strani. Ker si poleg prostora na disku delite z drugimi uporabniki tudi pomnilnik, procesorki čas in drugo, se v večini primerov zgodi, da strani delujejo zelo počasi. Omenjene storitve lahko najdete npr. na naslednjih naslovih: www.angelfire.com, www.xoom.com ter www.tripod.com.

V naslednjo skupino spadajo ponudniki, ki ponujajo Web-Hosting. Pri njih lahko najamete svoj spletni strežnik. Dejansko ta strežnik ni samo vaš, le konfiguriran je tako, da je na njem na prvi pogled več neodvisnih strežnikov. Stroški vzpostavitve navideznega internet strežnika znašajo približno 5.000 SIT. Cena zakupa prostora je odvisna predvsem od količine najetega prostora in se ponavadi plačuje mesečno. Pri slovenskih ponudnikih se cena za 1Mb zakupljenega prostora giblje med 1.000 in 2.000 tolarji mesečno. Količina prostora ni omejena, velika prednost pa so tudi hitrejše povezave ter stroški, ki so bistveno nižji od tistih, če bi postavljali lasten računalnik, ki bi deloval v funkciji spletnega strežnika. Ponudniki vam ponavadi nudijo tudi vso tehnično podporo, ter še mnogo dodatnih storitev (izvajanje varnih transakcij, mesečno statistiko, vzpostavitev nakupovalne košarice, itd.). V ˝zahvalo˝ da gostujete na njihovem strežniku, vam ponavadi ponudijo brezplačno domeno v obliki www.podjetje.ponudnik.si oz. www.ponudnik.si/podjetje/. Če se boste odločili za to možnost in žrtvovali nekaj denarja, vam toplo priporočam, da žrtvujete še nekaj vašega dragocenega časa (nekateri ponudniki naredijo to namesto vas) in naredite zadnji korak k večji spletni prepoznavnosti. Registrirajte lastno domeno, s katero vas bodo potencialni kupci hitreje našli, pa tudi pri izgradnji in utrjevanju vašega spletnega imagea bo znatno pripomogla.

V Sloveniji lahko zaprosimo za registracijo lastne domene le pri ARNES-u. Ko pri njem registrirate lastno ime, bo vaša stran na internetu dosegljiva s pomočjo vašega registriranega imena, ki bo na koncu imelo še končnico .si, kar je oznaka za Slovenijo. ARNES dodeljuje domene izključno pravnim osebam registriranim v Sloveniji, samostojnim podjetnikom in odvetniškim pisarnam. Registracija domene je brezplačna, predstavlja pa zgolj administrativni postopek, s katerim se organizaciji dodeli pravica do uporabe določene domene.

Tabela 1: Kaj pomenijo nekatere oznake pri domenah

.com

podjetje

.edu

izobraževalna ustanova

.net

omrežje

.org

organizacija

.uk

Velika Britanija

.us

ZDA

.de

Nemčija

Pri izbiri imena domene, ki je lahko le polno ali skrajšano registrirano ime organizacije, moramo paziti na to, da bo ime vsebovalo le črke angleške abecede, pri čemer ni razlike med malimi in velikimi črkami. Ime lahko vključuje tudi številke ter znak ˝-˝. Obvezno mora biti daljše od treh, ne sme pa presegati 24 znakov.

Naslednji korak je izpolnitev formularja za registracijo, ki ga dobite pri svojem ponudniku Internet storitev ali pa na ARNES-ovem spletnem naslovu (http://www.arnes.si/si-domene/1.6.html) oz. na naslovu ARNES, Jamova 39, p.p. 7, 1001 Ljubljana. Izpolnjen formular je potrebno nato skupaj s kopijo sklepa vpisa v sodni register poslati nazaj na ARNES. Celoten postopek je dejansko malce bolj zapleten, zato si je najbolje ogledati stran (http://www.arnes.si/si-domene/1.html), kjer boste našli več informacij ter podrobnejšo razlago.

Če vas zanima registracija domen pod mednarodnimi tričrkovnimi domenami .com, .org, .int in .net je najbolje da ˝odsrfate˝ na spletno stran Network Solutions (www.networksolutions.com), kjer lahko preverite, če je ime, ki ste si ga izbrali še prosto. Če dobite pozitiven odgovor lahko domeno takoj registrirate. Te domene so še posebej uporabne za on-line promocijo vaših publikacij, proizvodov in blagovnih znamk, za katere ne morete pridobiti .si domene. Če pa ste mednarodno poznano podjetje, pa je .com domena tako ali tako obvezna. Pri registraciji morate posredovati ime ponudnika Internet storitev (Internet Service Provider˙s), podatke o primarnem in sekundarnih strežnikih ter informacije o IP naslovu. Stroški registracije domene za obdobje dveh let znašajo 70 USD. Potrebno se je zavedati, da se imena domen nahajajo na prostem trgu, kjer velja pravilo: kdor prej pride, prej melje. Ime, ki je enkrat oddano ni nikoli več dosegljivo. Zato pohitite! Zadnja in najdražja možnost je najem namenskega strežnika (računalnik, ki je priključen na ponudnikovo infrastrukturo je namenjen spletnemu strežniku samo enega uporabnika) oz. vzpostavitev lastnega strežnika v podjetju. Za to možnost se odločajo podjetja, katerih spletne strani so zelo kompleksne in povezane s podatkovnimi bazami, v večini primerov pa se ukvarjajo z elektronskim trgovanjem. Varnost podatkov je tu na najvišji možni stopnji. Če se boste odločili za vzpostavitev lastnega strežnika v podjetju, morate računati še na dodatne stroške, ki jih predstavlja zakupljen vod, saj morate uporabnikom zagotoviti 24 urni dostop. Tu je cena odvisna od hitrosti, ki jo zakupljen vod omogoča. Pri SiOL-u boste za vod, ki omogoča hitrost 64kbit/sek odšteli 35.145 SIT mesečno, za hitrost 2048 kbit/sek pa kar 654.975 SIT.
Odločitev je torej v vaših rokah.

Objavljeno v reviji Moj mikro

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top