Digitalno oglaševanje

digitalno oglaševanjeDigitalno oglaševanje prinaša pravo revolucijo v zunanje oglaševanje katerega tipični predstavnik so obcestni plakati in oglasni panoji. Z uporabo rešitev digitalnega oglaševanja, ki med drugim omogočajo uporabo multimedijskih in dinamičnih vsebin ter nadzor nad distribucijo vsebin, lahko oglaševalci komunicirajo s potrošniki v zunanjem okolju na povsem drugačen način. Digitalno oglaševanje jim namreč poleg večje pozornosti v primerjavi s tradicionalnimi statičnimi oglasi zagotavlja tudi višji priklic oglasnih sporočil ter višjo stopnjo interakcije s tistimi, ki opazijo oglas. Nenazadnje ima takšen sodoben način oglaševanja pozitiven vpliv tudi na percepcijo in ugled samega oglaševalca, ki lahko povrh vsega z uporabo digitalnega oglaševanja dosega tudi stroškovne prihranke povezane s tiskanjem in menjavanjem oglasnih vsebin.

Ena izmed prednosti digitalnega oglaševanja je tudi ta, da so lahko oglasna sporočila obogatena z aktualnimi informacijami (vreme, novice, RSS, video-streaming) ali pa popestrena s SMS ali MMS nagradnimi igrami, s pomočjo katerih lahko spodbujamo interaktivnost ter direkten odziv pri tistih, ki so videli predvajano vsebino. Popoln nadzor nad upravljanjem vsebine ter napredne tehnološke rešitve omogočajo oglaševalcem, da lahko predvajajo na prikazovalnikih kakršnokoli vsebino, npr. tudi takšno, ki je zabavno-razvedrilne ali izobraževalne narave. Za oglaševalce je v bistvu pomembno le to, da skušajo s predvajano vsebino pritegniti pozornost uporabnikov na takšen način, da se bo vse skupaj rezultiralo v večjih prihodkih ali boljši prepoznavnosti in ugledu oglaševalca. Za uresničitev tovrstnih ciljev je tako še kako pomembna distribucija prave vsebine pravi ciljni skupini ob pravem času in na pravem mestu.

Komu je namenjeno digitalno oglaševanje?
Digitalno oglaševanje se lahko zelo učinkovito uporablja na različnih področjih in za različne namene. Primerno je za pospeševanje prodaje, gradnja blagovne znamke, direktno trženje, informiranje, obveščanje o novostih in dogodkih, ipd. Okolja, ki so še posebej zanimiva za digitalno oglaševanje so trgovine in trgovski centri, hoteli, letališča, zdravstvene ustanove, igralnice, banke, športni objekti, bencinski servisi, ipd.

Digitalno oglaševalsko omrežje je sestavljeno iz omrežja digitalnih prikazovalnikov (LCD, plazma, LED), ki se nahajajo na različnih lokacijah. Celovite rešitve digitalnega oglaševanja in informiranja omogočajo s pomočjo centralno vodenega sistema distribucijo vsebin na poljubne oddaljene lokacije.

Rešitve, ki jih ponuja digitalno oglaševanje so primerne tako za majhna podjetja (npr. manjša trgovina v trgovskem centru, hotelska recepcija) z enim samim predvajalnikom (lokalni sistem – Local Signage) kot tudi za velika podjetja in organizacije (npr. veriga hotelov, mreža bančnih poslovalnic, lekarne, zdravstveni domovi, ipd.), ki uporabljajo mrežno postavitev z večjim število prikazovalnikov (Distributed Signage).

Trgovci lahko z namestitvijo LCD zaslonov v izložbo in z uporabo digitalnega oglaševanja znatno hitreje pritegnejo pozornost mimoidočih in pritegnejo svoje stranke v trgovino. Z dodatnimi ekrani znotraj trgovine pa lahko digitalno oglaševanje uporabijo kot učinkovito sredstvo za pospeševanje prodaje, saj lahko npr. izpostavijo izdelke v akciji, bolj nazorno predstavijo uporabo nekaterih bolj kompleksnih izdelkov ali pa neposredno vplivajo na vedenje potrošnikov, saj jih lahko s primernimi sporočili premeteno usmerjajo še v druge oddelke v trgovini in pospešujejo komplementarne nakupe.

<slika>Primer uporabe digitalnega oglaševanja v Termah Ptuj
(vir slike: www.garex.si)
digitalno oglaševanje
Podjetja pa lahko izkoristijo digitalno oglaševanja tudi za lasten zaslužek, saj lahko povečajo svoje prihodke s trženjem multimedijskih oglasov na prikazovalnikih, ki so v njihovi lasti. Tu so seveda v veliki prednosti večji trgovski centri, podjetja z razvejano mrežo svojih poslovalnic (npr. bencinski servisi, banke, loterije) ali pa javni zavodi (lekarne, zdravstveni domovi). Podjetja, ki tržijo oglasni prostor na svojih prikazovalnikih, lahko posredujejo oglasna sporočila naročnikov na točno določene prikazovalnike v izbranih trgovinah ali pa kar v celotno omrežje v katerega so vključene vse poslovne enote s prikazovalniki. Poleg popolnega nadzora nad predvajanjem je za upravljalca digitalnega oglaševalskega omrežja pomembno tudi to, da se lahko natančno spremlja čas ter število prikazanih oglasov, kar je pomembno zaradi obračunavanja oglasnega prostora.

Interaktivno digitalno oglaševanje na avtobusih ljubljanskega potniškega prometa
Na dva avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa, ki vozita na linijah 1,6 in 20 so meseca maja namestili posebne zaslone na katerih se poleg oglasnih spročil prikazujejo tudi različne informativne informacije in zabavne vsebine. Delovanje temelji na rešitvi GEM (global entertainment media), ki v enotni platformi združuje delovanje treh tehnologij: pozicioniranje (običajno GPS), mobilne telekomunikacije in t.i. »digital signage« (prikazovanje vsebin na digitalnih zaslonih). Različne vsebine se prikazujejo na digitalnih zaslonih v realnem času tako glede na lokacijo kot tudi glede na ciljno občinstvo. Ko se npr. avtobus približuje določeni lokaciji, se na sistemu GEM prikažejo aktualne ponudbe trgovin v bližini te lokacije ali pa se npr. izpišejo podrobne informacije o dogodku, ki bo ta večer v bližnjem lokalu. Vse skupaj je nadgrajeno še z interaktivnostjo, saj lahko potniki preko svojega mobilnika (poslati je potrebno določeno ključno besedo na izbranoštevilko) kupijo ali rezervirajo vstopnico za ta dogodek.

<slika>Ponazoritev delovanja koncepta digitalnega oglaševanja
(vir slike: www.gem.si)

Izdelava, distribucija in nadzor vsebin vsebin
Rešitve digitalnega oglaševanja temeljijo na zmogljivi programski opremi, ki omogoča oblikovanje, distribucijo in predvajanje vsebin na prikazovalnikih, ki se nahajajo v mreži. Upravljalec digitalnega oglasnega omrežja lahko s pomočjo uporabniškega vmesnika (Composer) na enostaven način ustvari atraktivne in dinamične prezentacije v katere lahko poleg tekstov in slik in vključi tudi multimedijske vsebine (Flash, MPEG, AVI , MP3, ipd). S programsko opremo torej enostavno združuje vsebine različnih formatov in vključuje dinamične »real time« podatke iz izbranih spletnih vsebin ali baz podatkov (npr. pravkar poslana SMS sporočila, aktualno stanje na cestah, trenutne vremenske razmere, borzni tečaji, športni rezultati, RSS vsebine z interneta, streaming vsebine s spletnih kamer, ipd ) v vsebino, ki se distribuira po oglasnem omrežju. Možnost takojšnjega ažuriranja in hitrost distribucije vsebin pa seveda zagotavljajo večjo učinkovitost in aktualnost predvajane vsebine.

Hitrost prilagajanja promoviranih vsebin, ter njihova zamenjava, je skrajšana na nekaj minut, pa najsi gre za rezultat nogometne tekme ali pa za akcijo znižanih cen, ki se mimoidočim obeta v bližnji trgovini. Vir: www.infinitus-outdoor.com

Poleg popolnega nadzora nad vsebino lahko upravljalec omrežja določi na katerih lokacijah oziroma prikazovalnikih in kdaj se naj pojavijo izbrane vsebine. Upravljalec omrežja lahko izbira med upravljanjem in nadzorom sistema iz ene ali več lokacij, kar pomeni, da se lahko upravljanje celotnega sistema dodeli različnim uporabnikom z različnimi uporabniškimi pravicami oziroma nivoji uporabe.


Digitalni prikazovalniki

Za digitalno oglaševanje so veliko bolj kot LED zasloni, za katere je značilna draga tehnologija, slaba kvaliteta slike zaradi nizke resolucije, visoka poraba električne energije ter težka gledljivost z neposredne bližine, primerni LCD prikazovalniki, ki omogočajo predvajanje slike v visoki (Full HD) resoluciji in spremljanje iz neposredne bližine.

<slika>Primer uporabniškega vmesnika
(vir slike: www.hdc-hengelo.com)
composer

Glede na to, da gre pri digitalnem oglaševanju tudi za zunanje prostorsko oglaševanje, morajo biti tudi predvajalniki temu primerno prilagojeni. Osnovni pogoj je, da so omogočajo kakovosten ogled vsebin tako ponoči kot podnevi (tudi ob direktni sončni svetlobi), da so odporni proti različnim vremenskim vplivom in fizičnim poškodbam, ki so največkrat posledice vandalizma. Za prikazovalnike, ki se uporabljajo za digitalno oglaševanje je priporočljivo, da imajo temperaturni razpon delovanja od -40ºC do +40ºC, samodejno elektronsko vodeno hlajenje in ogrevanje, posebno zaščiteno ohišje, dodatno kaljeno zaščitno steklo, podporo za visoka ločljivost (full HD), zmožnost neprekinjenega delovanja 24/7 (klasični LCD TV za domačo uporabo se ob taki uporabi hitro uničijo) ter visoko svetilnost, ki je pogoj za dobro vidljivost tudi ob izpostavljenosti močnemu soncu.
Podjetje Garex (http://www.garex.si ) tako denimo za zunanje oglaševanje priporoča Iconove LCD-TFT prikazovalnike z integriranim osebnim računalnikom, ki so odporni na udarce, prah, sneg in vodo. Na voljo so štiri velikosti in sicer v razponu od 46″ do 82″. Za oglaševanje v notranjih prostorih pa ponujajo LCD-TFT prikazovalnike znamk Brilian in Albra in sicer skupaj z integriranim osebnim računalnikom. Prikazovalniki so na voljo v različnih velikostih in sicer od 32″ do 52″.

<slika>Primer uporabe digitalnega oglaševanja v nakupovalnem središču BTC
(vir slike: www.infinitus-outdoor.com)

btc

iMotion je produkt slovenskega 4-letnega razvoja, ki ga je podprla tudi Evropska Unija s financiranjem iz razvojnih skladov. Gre za edini zares pravi outdoor produkt, ki celo v neprijaznih zunanjih razmerah predvaja lepo vidljivo in visokokakovostno (full HD) sliko in zvok. Predvsem pa je ena od njegovih prednosti tudi eleganten dizajn, ki se diskretno in na nevsiljiv način umešča v urbano okolje vsakega mesta.

Ponudniki digitalnega oglaševanja v Sloveniji

 • Garex (www.garex.si)
 • Infinitus (www.infinitus-outdoor.com)
 • Prumaro (www.gem.si)
 • Inženiring kakovosti (www.telewwwision.com)
 • D1 (www.d-1.si)
 • Lancom (www.lancom.si)

Uporabni naslovi

 • www.scala.com
 • www.planar.com
 • www.mermaid.dk

Objavljeno v reviji Moj mikro, julij 2008

Zaznamki

6 comments

 • Še vedno so pa zunanji pogoji težava za take nizko kontrastne LCD prikazovalnike. Seveda pa lahko brez skrbi pričakujemo take zaslone na vseh avtobusnih postajah, kjer bi oglasi lahko imeli učinek. Upam, da bo to pomenilo tudi pocenitev teh oglaševalskih prostorov.

  Še eno podjetje s svojim zaslonom je PVA (www.pva.si).

 • Spoštovani,

  z vsem spoštovanjem do vašega znanja in izkušenj o spletu, kot mediju, vendar pa moram komentirati vaš članek o “digitalnem” oglaševanju.
  Prvič dobesedno prevajanje iz angleščine pač vedno ni posrečeno posebaj za digital signage, ki v angleščini pomeni širši pojem za nov medij.
  Drugič, glede na vaše razumevanje sistema pa ugotavljam, da se oklepa le strojne in programske opreme. Osebno se mi zdi, da gre za reklamo navedenih podjetij. Prave prednosti medija, da je ta merliv!!!, kar je edino pomembno za oglaševalce, ter kaj vse prinaša pa lahko pričakujemo v novem članku.
  Tretjič, interaktivnost “novih” medijev bo narekovala razvoj novih oblik, prepletenost le teh, pa pomeni selitev sredstev od tradicionalnih medijev k novim bolj direktnim.
  V članku omenjene opreme so zares robustne in prinašajo ogromno možnosti, vendar ali so res primerna za podjetja v vesoljni Sloveniji in ali so zahteve podjetij tako velike bo pokazal le čas.

 • 1.S prevajanjen strokovnih izrazov (še posebej tistih iz novih področij) v slovenščino so vedno težave. Večkrat je celo bolje, da izrazov niti ne prevajamo in jih pustimo kar v angleščini.
  2. Ne vem zakaj mislite, da gre za reklamo navedenih podjetij. Omenjena so tista podjetja, ki jih je moč najti prek iskalnikov na ključno besedo “digitalno oglaševanje”. Če kakšno podjetje ni omenjeno, potem ni omenjeno zaradi tega, ker preprosto ni “vidno” na spletu.
  3. Glede programske in strojne opreme –> omenjeno je tisto kar je moč najti pri slovenskih ponudnikih. Asortimana jim nisem izbiral jaz, temveč so ga izbrali sami. Ali so izbrali pravo opremo in ali ponujajo prave rešitve pa bo pokazal čas, predvsem pa naročniki.

 • 1. Napeljati sem vas hotel do tega spoznanja, da ob vpisu v iskalnik pod ta termin najdemo 1,7 mio zadetkov. Katere oblike vse si lahko ogleda vsak sam.
  2. Stirnjam se z vami glede opreme, vendar je ta le orodje za prenos vsebin, o teh in njihovih prednostih ter njihovem vplivu pa po mojem mnenju avtor ne pove mnogo.

 • Mislim da je slovenija absolutno premajna za digitalno oglaševanje.
  To je samo nategovanje folka. Ko slišijo za digitalno oglaševanje
  jao to so računalniki pa to.
  Ne nasedajte tem ponudnikom digitalnega oglaševanja, kateri samo strmijo
  k hitrmu zaslužku efekta pa ni.

 • Anonimni /

  Naj najprej pokomentiram Simovov post… Lepo sem se nasmejal… To je tako kot bi rekel ne poslovati v Sloveniji, ker je absolutno premajhna za poslovanje:D Mogoče Simon ne pozna dovolj dobro koncepta “digitalnega oglaševanja”. Sicer se strinjam, da je za neko efektivno komuniciranje potrebna dobra/močna mreža in tudi vsebine, ki so narejene za digitalno komuniciranje in zgolj copy/paste TV oz. Internet oglasov. Se mi pa zdi Simon mogoče tudi kot nekdo, ki si ne želi, da se zadeva zgodi. Simon, naj ti povem, da se digitalizaciji ni moč izogniti, vprašanje je le kdaj se bo zgodilo. Pa prosim, “digitalno znakovje” ni zgolj oglaševanje 😉

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top