Strošek optimizacije spletnih strani

Cene za optimizacijo spletnih strani se med podjetji, ki ponujajo omenjeno storitev, precej razlikujejo. Med najcenejšim in najdražjim ponudnikom lahko pride pri optimizaciji spletne strani, ki se nanaša na isto besedo in isto spletno stran tudi do večkratne razlike v ceni. Kako podjetja sploh določijo cene oziroma kakšne cenovne modele uporabljajo?

Pri določanju cene je potrebno vedeti, da je cena odvisna predvsem od zahtevnosti ključne besede na podlagi katere se optimizira spletna stran. Več kot je dobro optimiziranih strani za določeno besedo, večja je cena za takšno optimizacijo. Med ključne besede, ki so najbolj zahtevne za optimizacijo in so posledično tudi stroški optimizacije najvišji, sodijo naslednje besede: računovodstvo, prevajanje, okna, igre, izdelava spletnih strani. Ker je sam proces SEO optimizacije razdeljena na vsebinsko in tehnično optimizacijo spletne strani ter na gradnjo povezav, je cena odvisna tudi od tega koliko dela je potrebno vložiti v samo on-site optimizacijo. Boljše kot je spletna stran z vidika optimizacije narejena, manj dela je z njo in posledično tudi manj stroškov.

Običajno je strošek optimizacije sestavljen iz dveh delov: iz začetnega stroška, ki ga je potrebno plačati na samem začetku za vsebinsko in tehnično optimizacijo ter iz mesečnih stroškov, ki jih ponudniki optimizacije zaračunavajo naročniku. Nekateri ponudniki vežejo mesečne stroške izključno na dosežene rezultate (pozicije na iskalnikih), nekateri pa zaračunavajo vnaprej dogovorjene pavšale, ki niso nujno vezani na rezultate. Za podjetje, ki naroča storitev optimizacije je seveda najboljše, če veže plačilo na dosežene rezultate.

Podjetje Nasvet.com tako zaračunava stroške mesečne optimizacije samo za tiste besede, ki so uvrščene na prvo stran iskalnikov. Če ima podjetje željo po dosegu TOP pozicij (eno izmed prvi treh mest med organskimi rezultati iskanj), pa se za te pozicije zaračuna posebna nagrada, saj pripeljejo te pozicije tudi nekajkrat! več obiskovalcev na spletno stran kot npr. sedma, osma ali deveta pozicija na iskalniku. Oglejte si cenik optimizacije spletnih strani.

Optimizacija strani je kontinuiran proces

Naročniki optimizacije strani se večkrat sprašujejo zakaj je potrebno plačevati stroške optimizacije na mesečni ravni sploh v primerih, ko se z izbrano besedo uvrstijo na prvo stran rezultatov iskanj? Odgovor je zelo preprost – optimizacija spletnih strani je namreč kontinuiran proces, ki ga je potrebno neprestano izvajati. Kakršnakoli daljša neaktivnost slej ko prej pripelje do izgube pozicij. Konkurenca namreč ne spi – dodaja nove vsebine na spletno stran in gradi povezave. Še posebej slednje (povezave) delajo v zadnjih letih razliko med podjetji, ki so na iskalnikih poziconirani na top pozicijah in med podjetji, ki dobijo zaradi slabših pozicij znatno manj obiska potencialnih strank.

Na splošno velja, da bo tisti, ki bo poleg dobro optimizirane strani imel več zunanjih povezav, ki bodo prihajale z relevantnih in kvalitetnih strani, imel tudi boljšo pozicijo na iskalnikih. Ker sedaj že večina agencij, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani poskrbi za dobro tehnično optimizacijo v sodelovanju z naročnikom pa tudi za vsebinsko optimizacijo, se je bojno polje za dosego dobrih organskih pozicij premaknilo na področje pridobivanja kvalitetnih povezav, ki vodijo do spletne strani, ki jo optimiziramo. Na tem področju pa se večina podjetij ne more uspešno bojevati, če nima pomoči SEO agencije, ki ima zna pridobivati povezave ali/in jih tudi sama ustvarjati s pomočjo ti. podpornih SEO strani.

Koliko je smiselno plačati za optimizacijo?

Preko iskalnikov lahko privabljamo uporabnike na spletno stran na 2 načina in sicer preko sponzoriranih povezav ali pa preko organskih zadetkov. Če je potrebno pri sponzoriranih povezavah plačati za vsak klik na povezavo, je klik pri organskih zadevah brezplačen. To velja seveda le v primeru, da so pozicije pridobljene brez pomoči SEO agencije, drugače pa je potrebno mesečne stroške optimizacije razporediti na število obiskov, ki smo jih pridobili s pomočjo besed, ki so se optimizirale.

Na splošno lahko rečemo, da se optimizacijo splača izvajati za vse tiste besede pri katerih nas bo obisk stal manj kot obisk preko sponzoriranih povezav. Poglejmo primer: če moramo SEO agenciji plačati za optimizacijo besede 50 € mesečno in če smo preko te besede pripeljali na stran 324 obiskovalcev, nas je posamezni obiskovalec stal 0,14€. V primeru, da je povprečna cena na klik na izbrano besedo 0,35 € pa bi za isto število obiskovalcev morali Googlu odšteti 113,40€, kar je neprimerno več kot za optimizacijo.

S pomočjo brezplačnega orodja Google Keyword Tool (https://adwords.google.com/o/KeywordTool) lahko preverimo koliko nas bi v povprečju stal klik na izbrano besedo in hitro ugotovimo ali se nam bolj splača zakupiti sponzorirano povezavo ali se odločiti za investicijo v optimizacijo spletne strani.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner

Seveda pa je zgoraj navedeno razmišljanje zelo posplošeno. Za strateško pomembne besede so podjetja pripravljena odšteti tudi nekajkrat več za optimizacijo kot bi znašal strošek, da bi na stran pripeljali isto število obiskovalcev preko sponzoriranih povezav, saj želijo, da so na iskalniku z organskimi pozicijami uvrščeni pred neposredno konkurenco. Potrebno je vedeti tudi to, da uporabniki veliko bolj zaupajo organskim rezultatom iskanj kot sponzoriranim povezavam kar pomeni, da preko sponzorirane povezave za izbrano ključno besedo nikoli ne boste dobili toliko klikov kot za prvi organski zadetek.

Radoš Skrt

Mag. Radoš Skrt je specialist za Google in Facebook oglaševanje ter za optimizacijo spletnih strani (SEO). Je redni predavatelj na seminarjih in konferencah, ki obravnavajo tematiko internetnega marketinga.

V okviru svojega podjetja Nasvet.com je organiziral je tudi že več kot 50 seminarjev s področja internetnega marketinga (več na http://seminarji.nasvet.com).

Radoš Skrt je od leta 2016 tudi mednarodno certificirani DIMAQ master trener. Njegovo podjetje Nasvet.com ima že vrsto let status Google Partner ter pridobljene naslednje Googlove certifikate: Search Advertising, Mobile Advertising, Video Ads, Display Advertising, Shopping, Digital Sales.

Kliknite za podrobnejši opis referenc.

Zaznamki

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top