AdSense raj za slovenske spletne založnike?

adsenseVeliko slovenskih spletnih založnikov se že nekaj let sprašuje kdaj bodo lahko na svojih straneh začeli vrteti Googlove oglase. Slovenija je namreč ena redkih držav v Evropi, ki jo Google še vedno ni uvrstil na seznam držav, ki podpirajo AdSense oglase. Zakaj je temu tako, ni potrebno posebej ugibati. Slovenski trg je pač premajhen, da bi Google obravnaval Slovenijo z večjo prioriteto. Toda po drugi strani lahko AdSense že nekaj časa uporabljajo tako Hrvati kot Srbi, ki so po razvitosti internetnega trga precej za nami, ampak to je že druga zgodba.

Navkljub očitnemu podcenjevanju slovenska trga verjamemo, da bo spletnim založnikom slej ko prej tudi uradno omogočeno prikazovanje Googlovih oglasov na svojih straneh. Uradno pravimo zato, ker že obstaja način za prikazovanje oglasov na slovenskih straneh, ki pa ni v skladu z Googlovimi pravili. Če namreč že imate AdSense account, ki ste ga pridobili za prikazovanje oglasov na straneh v enem izmed jezikov, ki jih Googlov oglasni sistem podpira, lahko z malenkostno spremembo oglasne kode (potrebno je dodati vrstico za določitev jezika: google_language = “en”;), ki jo je potrebno vključiti na spletno stran, omogočimo prikazovanje tudi na slovenskih straneh.

Toda ali bo ta globalni oglasni sistem res prinesel precej večje zaslužke slovenskim spletnim založnikom kot jim jih zagotavljajo domače spletne oglaševalske mreže (Httpool, Iprom, AdPartner)? Test, ki smo ga na nekaj deset različnih slovenskih spletnih straneh izvedli v zadnjih 6 mesecih je pokazal, da ni vse zlato kar se sveti. V večini primerov je bil povprečen zaslužek na klik pod 0,10€ kar pomeni da smo za vsak klik dobili manj kot bi dobili pri naših spletno oglaševalskih mrežah, ki imajo fiksno določene cene (primer: pri AdPartnerju dobite za vsak klik 0,1225€). Na nekaterih (redkih) straneh pa smo dobili tudi 2x boljše plačilo za vsak klik, kot bi nam ga ponudile domače oglasne mreže.

adsense
Zakaj tako različna plačila? Googlov oglasni sistem AdWords temelji na dražbenem modelu. To preprosto povedano pomeni, da je cena zakupa oglasnega prostora oziroma konkretno klikov, odvisna predvsem od povpraševanja po besedah, ki jih zakupujemo. Več kot je oglaševalcev, višja je cena za klik, ki jo mora oglaševalec plačati, če želi, da se njegov oglas prikaže na top pozicijah pri sponzoriranih povezavah. Ker dobi spletni založnik določen procent provizije od vsakega klika na oglas, ki se obračuna od zneska, ki ga je za klik plačal oglaševalec, je jasno, da bo zaslužek na klik tem večji tem več bo oglaševalec pripravljen plačati za vsak posamezen klik na oglas.

Potrebno je vedeti tudi to, da so Googlovi oglasi v veliki meri povezani z vsebino spletne strani na kateri se prikazujejo. Zaradi tega je potem tudi zaslužek lastnika spletne strani odvisen predvsem od tematike, ki jo spletna stran pokriva. Če vaša spletna stran vsebinsko pokriva eno izmed tematik, ki jo pokriva večje število oglaševalcev, potem lahko pričakujete, da boste za klik dobili tudi od 100-200% več kot pri slovenskih oglaševalskih mrežah. V Sloveniji obstajajo namreč določene teme in panoge, kjer je veliko oglaševalcev, ki so pripravljeni za klik plačati tudi precej več od 0,40€, ki je povprečna cena zakupa klikov pri oglaševalskih mrežah. V prvi vrsti velja omeniti prevajalske agencije, izdelovalce spletnih strani, prodajalce oken in vrat ter računovodske servise. Če pa se bodo na vaši spletni strani zaradi njene vsebine prikazovali oglasi s tistih področij, kjer oglašuje le malo podjetij, lahko pričakujete precej manjše zaslužke (tudi samo 0,02€ na klik!).

Iz navedenega lahko zaključimo, da bo AdSense prinesel večje zaslužke le redkim spletnim medijem, ki tržijo oglasni prostor po ceni na klik. Za večino bo bolje, da bodo ostali pri obstoječih oglaševalskih mrežah, ki jim bodo še naprej zagotavljala skromna, a še vedno večja plačila za klik kot bi jih dobili pri Googlu.

Zaznamki

2 comments

  • Problem med našimi in Google je ta, da google plačuje točno na datum, medtem ko naši precej zamujajo s plačili. V večini je potrebno po zaslužen denar s pomočjo odvetnikov ali izterjav; kar pa seveda ni smiselno, saj s tem izgubljamo energijo in čas.
    Če bi bile te stvari pri nas urejene, sem prepričan, da AdSense zanimal le redke.

  • iProm se splača samo na večjih straneh, ker na manjših je samo 0,07EUR za klik, kar je zelo malo. Httpool ima grozne zamike pri izplačevanju, tako da to odpade. Tako da na koncu za male ostane le še Adpartner ali mogoče po novem Google, sploh če maš še kakšne tuje strani, pa se ti dnar steka na enoten račun, da ne omenjam, takojšnjega plačila preko WU.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

top